SKANDALOZNO IZLAGANJE BORISA TADIĆA: Čim izađe iz Srbije pljuje svoju državu
Alo/Marko Đoković

U Rijeci je 12. novembra održana je tribina posvećena aktuelnim srpsko-hrvatskim odnosima. Tog dana u prostorijama Gradske skupštine grada Rijeke, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća Primorsko-goranske županije i ogranka Srpskog kulturnog društva, održan je okrugli sto na kome su učestvovali Boris Tadić, predsednik SDS-a i bivši predsednik Srbije, Siniša Tatalović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu i potpredsednik SKD „Prosvjeta“, i Dejan Jović, profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka. Moderator je bio Branko Mijić, novinar iz Rijeke.

Tom prilikom Tadić je ocenio da su srpsko-hrvatski odnosi bili znatno bolji pre 10 godina, kao i da je u navedenom periodu demonstrirano kako Republika Srbija i Republika Hrvatska mogu imati „funkcionalne odnose“, ali da se navedeno promenilo „dolaskom drugih ljudi na vlast“.

U tom smislu, Tadić je istakao da je s bivšim premijerima i predsednicima Hrvatske uspeo da dostigne „visok“ nivo bilateralnih odnosa, kao i da su dve države bile u mogućnosti da kreiraju „strateške dogovore“ po pojedinim pitanjima.

Na pitanje moderatora Mijića da prokomentariše stavove predsednika Srbije i premijerke Srbije o letovanju srpskih građana na teritoriji Hrvatske, Tadić je iste ocenio „skaradnim i neprihvatljivim“ i istakao kako lično „nema problem da letuje u Hrvatskoj“.

Osim toga, sukob u Ukrajini Tadić je okarakterisao kao „divlju i potpuno neprihvatljivu intervenciju“ Ruske Federacije, iako je iskazao određeno razumevanje za strah ruske strane od širenja NATO ka njihovim granicama.

Sa svoje strane, Tatalović je izneo mišljenje da bi ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU doprinelo smirivanju regionalnih tenzija, dok je Jović ocenio da su novi sukobi na našim prostorima u ovom trenutku nemogući. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

29.12.2022 01:09

Klasicsan Bosanac Sarajlija. E Slobo zbog koga si ratovao.