PORUKE U PRIŠTINI SU BRUTALNE I BEZOBRAZNE! Brnabić: Nemački ambasador bi za svoj Božić kući, pa mu zato smetaju barikade
Printscreen

Ona je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink istakla da se uhapšeni Srbin Dejan Pantić već 12 dana nije čuo ni sa kim – ni sa porodicom, advokatom, pa čak ni sa Euleksom, i da to svi ćutke posmatraju i potpuno im je u redu, dok nemački ambasador daje intervju u kome to ni ne spominje. Ona je iz Rodeovog intervjua izvukla 5 ključnih poruka.

Barikade nelegalne

Premijerka je ponovila da međunarodna zajednica, sada već i dokazano, primećuje Srbe na Kosovu i Metohiji samo kada su na barikadama.  „Ja sam i juče pitala – a legalno je da kidnapujete ljude na teritoriji na kojoj ste vi ambasador? To je potpuno ui redu, potpuno u skladu sa evropskim vrednostima i vladavinom prava? Vi imate problem samo sa Srbima na barikadama koji jedino traže pravdu za uhapšene Srbe i Zajednicu Srpskih opština“, rekla je Brnabić.

Barikade se moraju ukloniti „jer dolazi Božić“

Predsednica Vlade je istakla da Rode nije imao ni toliko poštovanja da kaže do kog Božića je dao rok za uklanjanje barikada, s obzirom na to da na teritoriji Kosova i Metohije žive i Srbi koji slave pravoslavni Božić. „Ovu poruku nisam baš razumnela, moraju se ukloniti da bi Deda Mraz mogao da prođe? Prošao je Sveti Nikola koji je mnogim Srbima jednako važan kao i Božić. Sveti Nikola nemačkom ambasadoru nije važan? Njemu je važan samo njegov Božić“, rekla je Brnabić. „On bi čovek hteo malo da ide kući da se odmori za svoj Božić, pa mu zato smetaju barikade. Inače, sem barikada, sve je u najboljem redu, sve jedivno, vladavina prava cveta, ljudska prava na maksimumu, sve je savršeno“, ironična je bila premijerka.

"EU ZA VLADAVINU PRAVA" Predstavljanju projekta prisustvuje premijerka Ana Brnabić

Zahtev Srbije, koji je u skaldu sa Rezolucijom SB UN 1244 je „apsurdan i neprihvatljiv“

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije na sednici jednoglasno usvojila zahtev Kforu za povratak Srpske vojske na KiM. „Taj zahtev jeste donet na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, a potpisala sam ga ja, i to svojerulno ne faksimilom. Za Rodea, to je Vučićev zahtev, koji je naravno neprihvatljiv, i time se samo pokazalo ko je njima glavni krivac za sve. To je naravno Aleksandar Vučić“. Ona je nastavila pitanjem kako ambasador Nemačke može da odlučuje o nečemu što je doneo Savet bezbednosti UN, kad pritom Nemačka čak nije ni članica SB UN. „To je bruka i sramota. To je ponižavanje Ujedinjenih nacija, svih zemalja članica, ponižavanje Kfora i Euleksa. Molim sve iz Nemačke, uključujući i ministarku za sve i svašta Violu von Kramon, da pročitaju rezoluciju 1244 pa da onda pričaju šta je prihvatljivo a šta ne. Prema toj rezoluciji, povratak određenog broja srpske vojske nije mogućnost, to je obaveza“ .

ZSO mora biti u skladu sa Ustavom Kosova* i pripremaju ga nemačke NVO

Brnabić je bila posebno zatečena izjavom Rodea da ZSO mora biti u skladu sa tzv Usatavom Kosova. „A zašto se onda pregovara o tome? Šta smo mi radili u Briselu? Oni ovo sada rade jer sami znaju da u skladu sa Briselskim sporazumom to nije tako i samim tim sada i nemački ambasador krši Briselski sporazum“, istakla je Brnabić. Ono što je prema njenim rečima još veći skandal je nastavak izjave Rodea, u kojoj kaže da tekst o ZSO pripremaju nemačke nevladine organizacije. „Kakve sada veze nemačke nevladine organizacije imaju sa Zajednicom srpskih opština? Postoji dokument iz 215. godine koji kaže da statut ZSO sastavlja upravljački tim. Bilo koja fondacija iz Nemačke, niti iz bilo koje zemlje na svetu, nema veze sa statutom ZSO“, jasna je premijerka.

Puna podrška Prištini

Poruka koja je za nju bila najvažnija jeste da Nemačka daje punu podršku Prištini. „Za mene je ova poruka pokazala koliko je Aleksandar Vučić mudar, iskusan političar i koji vidi stvari bolje od svih nas. Svi smo uvek znali da je Aljbin Kurti prilično lud i neuračunljiv. On je za razliku od svih govorio da je to tako, ali da on ne bi isključio da ima nečiju podršku i nečija leđa za takvo ponašanje. I evo, sinoć čujemo da je Nemačka u potpunosti uz Aljbina Kurtija, da u potpunosti podržava hapšenje Srba, zabranjivanje prava glasa Srbima, gaženje svih sporazuma, upadanje ROSU sa dugim cevima u vrtić... pokazalo se da je Aleksandar Vučić bio u pravu“, zaključila je premijerka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading