U OVU BORBU AMERIKA JE UŠLA NESPREMNA! NATO pojačao vojnu aktivnost na krajnjem severu, ali Rusija i dalje dominira
Printscreen/ YouTube

Sjedinjene Države ozbiljno zaostaju za Rusijom u "arktičkoj trci", smatra kolumnista lista Politiko Kenet Rozen.

Prema rečima autora članka, Arktik je već sada od velikog značaja kako za globalnu ekonomiju tako i za strateški uticaj, što ga čini predmetom interesovanja SAD-a. Međutim, rusko prisustvo u tom regionu je mnogo veće od američkog, što Vašington stavlja u nezgodnu poziciju.

„Tokom protekle dve decenije, Rusija je dominirala borbom za Arktik, izgrađujući svoju flotu ledolomaca na nuklearni pogon, brodova i podmornica, razvijajući rudarske i naftne bušotine duž 15 hiljada milja arktičke obale, nastojeći da preuzme kontrolu nad novim „Severnim morski putem” koji bi mogao da se otvori do 2035. godine, privlačeći tako nearktičke zemlje da finansiraju ove poduhvate. Istovremeno, Amerika je ušla u borbu u kojoj nema dovoljno iskustva i sposobnosti“, smatra Rozen.

Autor je posebno istakao tehničku nespremnost država da se deklarišu kao istinski arktička sila.

"Amerika ima samo dva ledolomca. SAD planiraju da izgrade još šest, dok Kanada ima 18, a Rusija više od 50. Na Aljasci, SAD nemaju arktičke luke za duboke vode potrebne za smeštaj velikih vojnih i logističkih brodova; jedina njihova luka je u vazduhoplovnoj bazi Tule na Grenlandu. A šest arktičkih vojnih baza u njihovom posedu se koriste samo kao „rezervne baze“, namenjene ekspedicijama na Arktik, i stalno su im potrebne popravke i intervencije zbog efekata klimatskih promena“, rekao je on.

Istovremeno, Rozen je naglasio da je Rusija tokom proteklih osam godina obnovila i modernizovala oko pedeset baza duž 15.000 milja arktičke obale.

"DUH SOVJETSKOG SAVEZA HARA VAŠINGTONOM" Ambasador analizirao odnos SAD prema Rusiji

Ranije je komandant Severne flote Ruske Federacije Aleksandar Moisejev rekao da su snage NATO pakta pojačale vojne aktivnosti u arktičkom regionu. Prema njegovim rečima, Zapad preduzima praktične korake ka militarizaciji Arktika pod izgovorom rastućeg konfliktnog potencijala u regionu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading