PAKLENI PLAN Serija incidenata u Elektroprivredi nije bila slučajna: Sabotažama u EPS rušili Vučića i državu
Foto: Printscreen

Naime, prema saznanjima našeg lista, za nekoliko incidenata koji su ugrozili proizvodnju sumnja se da su izazvani namerno, upravo sa ciljem da se udari na kompaniju strateški važnu za državu.

- Svi oni koji imaju manje plate i manja primanja u okruženju od nas imaju veću cenu stuje. Tu su veliki gubici. Ja bih svašta EPS-u mogao da prebacim, ali ne mogu baš sve. Objektivnih problema ima mnogo, ima i sabotaža i diverzija... Svega tu ima . Uhvatili smo neke ljude koji su pokušali neke ventilatore da unište, pa su privedeni - naglasio je Vučić i dodao da tu ima, kako je kazao, i sitnih interesa.

VOĐENA ISTRAGA

Kako za Alo! ističe sagovornik iz bezbednosnih struktura, najviše sumnjivih incidenata bilo je krajem prošle godine i u prvim mesecima ove godine.

- U jednom trenutku vođena je istraga o pet incidenata u roku od dvadesetak dana samo u rudarskom basenu "Kolubara" i u TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu. Sve to bilo je praćeno jakom kampanjom pojedinih medija koja je bila orkestrirana i dobro organizovana - objašnjava naš sagovornik.
Izvor našeg lista podseća i da je sabotirana isporuka uglja iz "Kolubare" za TE "Nikola Tesla" (TENT), kada je poslata maltene čista jalovina, zbog čega je došlo do energetskog kolapsa u Obrenovcu. 

- Postoji i audio snimak u trajanju od nekoliko minuta na kome se čuje kako dvojica radnika pričaju o planovima da zaustave sistem. Svi bunkeri u elektrani bili su blokirani uljem s blatom. Posle svega nedelju dana izgoreo je buldožer u Kostolcu. Pet dana nakon toga eksplodirao autoklav za sušenje uglja u sušari u Vreocima. I tako dalje... - podseća izvor Alo! i dodaje da se time, osim regularne policije, bavila i BIA.

Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, slaže se da je urušavanje EPS-a urušavanje države i postojeće vlasti.

- Jasno je zašto je EPS, kao strateški važna i kritična infrastruktura, odabran za metu za obračun sa postojećom vlasti i samim predsednikom Vučićem.

Serije sabotaža i pokušaji diverzija sa inostranim faktorom jasno ukazuju da su hteli da uruše energetski sistem i optuže vlast za nebrigu i nesposobnost u vođenju zemlje. Ovo bi, da im je plan realizovan, rezultiralo nezadovoljstvom naroda i ugrožavanjem aktuelne vlasti po inostranoj direktivi i uz podršku delova opozicije - zaključuje Bjegović.

SPOLJNI FAKTORI

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost naglašava da EPS nije slučajno pod udarom, jer kad su u pitanju stabilnost zemlje i njena ekonomija i privreda, energetska bezbednost je ključna. 

- Ako energetski sistem ne funkcioniše dobro i bezbednost zemlje je ugrožena. Ne čudi me šo su se takve stvari dešavalae, to govori da postoji želja da se zemlja destabilizuje iznutra i da se elektroenergetski sistem iskoristi za podizanje nezadovoljstva građana. Nije nam nepoznat takav scenario, sličan je korišćen uoči 5. oktobra, samo se tad radilo na drugi način, podsticani su štrajkovi u "Kolubari", ali je efekat trebalo da bude isti: da se izazovu nestašica struje, problemi sa snabdevanjem energijom i da se to iskorisyi za stvaranje nezadovoljstva u društvu. Ne bi me iznenadilo ni da su i sada umešani spoljni faktori.

Neki od sumnjivih incidenata


- isporuka jalovine umesto uglja za TENT
- izgoreo vredan buldožer u Kostolcu
- eksplodirao autoklav za sušenje uglja u Vreocima

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Vladislava

17.12.2022 09:33

Nema ništa strašnije nego kada građani ruše sopstvenu zemlju. Pakleni plan rušenja EPS im na svu sreću nije uspelo.

Nino

17.12.2022 14:42

@Vladislava - Građani mrze svoju zemlju, jedini ko voli Srbiju je Vuĉić

Teodora

17.12.2022 09:40

Svakoj državi ukoliko elektro privreda je ugrožena, je veliki problem po bezbednost države, pogotovo ako to rade sopstveni građani.