Brnabić: Treba nam široka javna rasprava o litijumu, nema privatizacije EPS-a
Foto: Alo/Ana Paunković

"Treba nam široka javna rasprava sa pragmatičnim pristupom toj temi. Na nama je da se odlučimo šta ćemo sa sudbinom naše zemlje. Ako ćemo da se odreknemo nase 'nafte' koja je nejveća razvojna šansa Srbije u istoriji, u redu", rekla je Brnabić odgovarajući na potanja novinara nakon otvaranja skupa o ekonomiji "Deseto prolazno vreme" u organizaciji Američke privredne komore.

Objasnila je da je projekat zaustavljen da bi se smanjili politički pritisci na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS pred izbore.

MAMA KAO STUB I OSLONAC PORODICE Velika konferencija u Domu Narodne skupštine (VIDEO)

"Nisam promenila mišljenje od trenitka kad sam stavila tačku na 'Rio Tinto', a da li će to biti tačka ili zarez, treba da odluče građani kroz javnu raspravu" dodala je ona.

Premijerka je rekla da najavljena investicija komapnije "Inovat" u fabriku baterija u Srbiji nema nikakve veze sa eksploatacijom litijuma.

"To je potpuno očigledno, jer su najavili investiciju bez ikakvih naznaka da ćemo koristiti naše bogatstvo koje imamo u litijumu. To što će 'Inovat' raditi doneće ogromnu dodatnu vrednost, jer su oni praktično neto izvoznici. Nadam se da ćemo imati još takvih investicija, ali bi ih bilo više da eksploatišemo litijum", rekla je premijerka.

Ona je odbila spekulacije da dolazak "Inovata" najavljluje privatizaciju EPS-a.

"EPS mora da se transformiše, da bude kompanija koja će Srbiji osigurati energetsku bezbednost. Nema privatizacije EPS-a, bilo bi besmisleno da privatizujemo takvu nacionalnu kompaniju, to je pitanje bezbednosti Srbije", istakla je Brnabić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading