MAMA KAO STUB I OSLONAC PORODICE Velika konferencija u Domu Narodne skupštine (VIDEO)
Alo.rs/ Vladimir Marković

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić otvario je konferenciju Asocijacija mama Srbije, "Mama kao stub i oslonac porodice – uloga i položaj majki Srbije u savremenom društvu."

Konferencija "Mama kao stub i oslonac porodice – uloga i položaj majki Srbije u savremenom društvu" koju organizuju Udruženje "Asocijacija mama Srbije" i ALO MEDIA SYSTEM, održana je u Domu Narodne skupštine.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević rekla je da je za prostu reprodukciju stanovništva potrebno da stopa fertiliteta iznosi 2,1, dok je u Srbiji danas to oko 1,5.

"Nastavićemo sa unapređivanjem položaja majki"

Republički fond za zdravstveno osiguranje je od početka godine na postupak vantelesne polodnje uputio 7.200 parova, za 1.000 više u odnosu na lane, rekao je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

On je naveo da je Srbija, uz Izrael, država koja obezbeđuje najviše prava iz te oblasti.

Naglasio je da će se nastaviti sa daljim unapređivanjem položaja majki. On je ukazao na najnoviji vid pomoći koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić, a tiče se izmena zakona koji će doprineti boljem položaju majki i trudnica preduzetnica.

Prema njegovim rečima, takav zakon bi trebalo da stupi na snagu veoma brzo, već u godini koja je na pragu, podsetivši da preduzetnice nisu imale pravo na garantovanu naknadu u visini republičkog minilaca, niti pravo na plaćene doprinose.

MAMA KAO STUB I OSLONAC PORODICE Velika konferencija u Domu Narodne skupštine (VIDEO)

Alo.rs/ Vladimir Marković

 

Orlić je naveo da će te odluke, kada budu zvanično donete, predstavljati korak više kojim se pokazuje predanost ženama, majkama i društvu uopšte.

“Nastavićemo sa merama za podsticanje nataliteta”, rekao je Orlić i poručio da će i Skupština dati svoj dorpinos kroz usvajanje zakona i akata. On je podsetio na brojne mere koje je država unapredila u odnosu na prethodne godine.

“Od 1.januara ove godine kroz izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom za prvo dete je povećana pomoć sa 100.000 na 300.000 dinara, za drugo i treće dete se daje po 100.000 dinara, a za drugo osim jednokratne pomoći u ratama se daje i roditeljski dodatak u iznosu od 240.000 dinara u ratama. Za treće dete je 1,4 miliona dinara, a za četvrto 2,1 milion dinara”, rekao je Orlić.

On je istakao da su to neuporedivo bolji iznosi nego u godinama ranije.
Takođe, iz budžeta se izdvaja novac za nabavku bebi opreme, majke od 1. januara imaju pravo na subvenciju od 20.000 evra za kupovinu stana, a postoji i mera koja se odnosi na studente.

Majke po prvi put tek u 28. godini života

Ministarka za brigu o prodici i demografiju Darija Kisić napomenula je da se u poslednje dve decenije dramatično promenilo vreme kada se stupa u brak i kada se rađaju deca, navodeći da sada žene u proseku postaju prvi put majke sa 27,8 godina.

"Prosečan uzrast stupanja u brak za mladoženju 31,5 godina, a za mladu 28,7", rekla je Kisić.

MAMA KAO STUB I OSLONAC PORODICE Velika konferencija u Domu Narodne skupštine (VIDEO)

Alo.rs/ Vladimir Marković

 

Ona je istakla da je država mnogo uradila sa finansijskog aspekta podrške porodici.

"Pre svega imamo podršku našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji pitanje porodice i podrške porodicama stavlja iznad svega. Čuli smo kolika je finansijska podrška i samo za poslednje izmene zakona u toku prošle godine je izdvojeno 17 milijardi dinara", rekla je Kisić.

Prema njenim rečima, retke su države koje toliko novca izdvajaju za finansijsku podršku porodicama sa decom.

Kisić ukazuje i na alarmantan podatak, a to je da više od 50 odsto porodica koje imaju dete imaju samo jedno dete.

"Dosta toga treba da uradimo na podršci majkama rađanju drugog deteta, mnogo se ulaže kada je u pitanju potpomognuta oplodnja, kada je u pitanju finansijska podrška za rađanje prvog deteta, kada je u pitanju četvrto dete majke čak 10 godina dobijaju mesečno nešto više od 21.000 dinara, ali to sve treba da uklopimo i finansijsku podršku i subvencije za stanove i za pokretanje različitog preduzetništva, da uklopimo u jednu sliku savremenog mladog čoveka", rekla je ministarka.

Navodeći da ima sve više žena preduzetnica, Kisić je ukazala da je cilj da žene preduzetnice imaju ista prava kao sve druge trudnice i porodilje u našoj zemlji.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading