OTKRIVAMO Priština nije slučajno izabrala Petrovića za plašenje našeg naroda na KiM: Srđan iz Hoče stradao i zbog podrške Handkeu
Alo

Ne samo da se radi o domaćinu čija porodica u svojoj vinariji kroz šest generacija proizvodi vino vezano za Manastir Visoki Dečani već i o čoveku koji je prištinske bezumnike iznervirao time što je na fasadi postavio lik Petra Handkea.

O Srđanu Petroviću je reditelj Goran Radovanović snimio film „Čekajući Handkea“, kada je Srđan došao na ideju da postavi Handkeov lik u reljefu na fasadu kuće, sa tekstom na srpskom i engleskom, kao zahvalnost piscu koji je dva puta posetio Veliku Hoču i novčano pomogao toj srpskoj enklavi povodom dodele Nobelove nagrade. Hteli su na otvaranje da pozovu Handkea, ali su ga Albanci proglasili nepoželjnim. Taj film prikazan je na Festu u slobodnom programu, međutim, odbijen je na svim velikim festivalima, počev od Venecije. Razlog je upravo Peter Handke, kao i to što govori o prkosu i hrabrosti Srba u kosmetskim enklavama.

Iza Gorana Radovanovića stoji i film „Enklava“, snimljen 2015, koji jasno predstavlja koliko je težak život Srba u malim sredinama okruženim albanskim naseljima sa svih strana.

Sam Srđan Petrović, kom su Kurtijevi specijalci uz besmisleno obrazloženje da je kršio carinske propise oduzeli 42.000 litara vina, družio se sa Handkeom tokom piščevih poseta srpskim sredinama na KiM. O tome zašto se odlučio da postavi reljef iako je znao da će se time zameriti albanskim vlastodršcima, rekao je:

- Ploču sam napravio kao minimalnu zahvalnost za sve što je gospodin Handke učinio nama, jer sam shvatio da mu se nismo propisno zahvalili kako on to zaslužuje. Onda sam ispričao reditelju Goranu tu moju želju, a njemu se rodila ideja o snimanju filma.

OTKRIVAMO Priština nije slučajno izabrala Petrovića za plašenje našeg naroda na KiM: Srđan iz Hoče stradao i zbog podrške Handkeu

Alo

 

Osim što Srđan Petrović nije slučajno izabran kao žrtva, ni datum upada u njegovu vinariju nije odabran slučajno. Kurtijeva akcija usledila je samo tri dana nakon što je održana projekcija filma „Čekajući Handkea“ na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma i televizijskih normi Grafest u Gračanici. Tim filmom, propraćenim oduševljenim aplauzom publike, festival je i otvoren.

Meštani Velike Hoče, inače, u četvrtak su se okupili spremni telima da odbrane imovinu porodice Petrović. Ipak, incidenata nije bilo jer je Srđan, upravo da bi ih izbegao, zamolio prisutne da se raziđu i puste Kurtijeve specijalce da obave svoj prljavi zadatak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading