NASTAVLJA SE SJAJAN VIŠEGODIŠNJI TREND Usvojen budžet grada Кragujevca za 2023.godinu
Foto: Alo.rs

Budžet grada Кragujevca za 2023. godinu projektovan je na 10 milijardi 547 miliona dinara, čime se nastavlja višegodišnji trend uvećanja gradskog budžeta. Uvećanje se zasniva na uspešnom rastu i razvoju kragujevačke privrede koja uprkos svim krizama beleži pozitivne trendove ali i efikasnijem radu gradskih uprava, kazao je Nenad Stanišić, član Gradskog veća za finansije.

Pozitivni trendovi rasta kragujevačke privrede ogledaju su u povećanju broja zaposlenih za 2000 lica, uprkos svemu što se dešavalo u Fijatu i drugim kompanijama i povećanju prosečne plate za 15 procenata. Кada je reč o efikasnijem radu gradskih uprava, kao drugom stubu povećanja gradskog budžeta, Stanišić je naveo da na njega ne utiče samo rad lokalne poreske administracije, uprave za finansije i javne nabavke, već i uprava koje upravljaju delom gradske imovine ili administriraju neki od gradskih prihoda.

Usvojeni budžet omogućava veća ulaganja u skoro svim oblastima društvenog života. Prioriteti u planiranim kapitalnim investicijama su rehabilitacija ulica u gradskog, prigradskog i seoskog područja, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, uređenje centralnog gradskog jezgra, stvaranje boljih uslova za sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju predškolskih i školskih objekata a više sredstava, kazao je Stanišić predviđeno je za subvencije građanima i poljoprivrednicima i subvencija za povećanje energetske efikasnosti. 

Budžet grada Кragujevac, razvojni je u datim okolnostima, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

- Na početku mandata obećali smo da Кragujevac neće biti dodatno zadužen i do danas nismo podigli ni jedan kredit. Odlučili smo da počnemo i sa otplatom duga prema Energetici koji je 1,1 milijardu, čime pomažemo ovom preduzeću ali i građanima Кragujevca, da usled rasta cena energenata na svetskom tržištu ne trpe veći udarac na svoj budžet. Prilikom kreiranja budžeta vodili smo računa o balansu ne samo između prihoda i rashoda, već o balansu svih potreba građana, saopštio je Dašić

- Budžetom za 2023. godinu za putnu infrastrukturu je opredeljeno 500 miliona dinara, što nam omogućava da konačno radimo i centar, a što se sela tiče radićemo prvo ona u kojima asfalta još nema. Кragujevac možda nekada vidim i većim nego što on realno jeste, ali smatram da on veći može da bude. Njaga ne čini samo vodovod i kanalizacija već i trg i kultura u koju se mnogo ulaže i svakodnevna dešavanja koja ga čine gradom. Mi želimo da na svaki mogući način zaštitimo i selo i centar i prigrad i socijalu i sve druge aspekte društvenog života koji grad Кragujevac čine bivšom prestonicom industrije i moderne Srbije i čitavog regiona, poručio je gradonačelnik Dašić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading