RASPADA SE LAŽNA KURTIJEVA VOJSKA! Takozvani KBS pred pucanjem zbog malih plata i zastarele opreme
EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Takozvani KBS gotovo svake nedelje napusti bar po jedan pripadnik žaleći se na male plate i zastarelu opremu. Ove godine ilegalnu vojsku napustilo je 70 vojnika, a prištinski tzv. ministar odbrane Armend Mehaj priznao je pre nekoliko dana da je samo u 2021. godini više od 50 pripadnika otišlo iz tzv. KBS i dodao da je potrebna analiza kojom će se utvrditi razlozi zbog kojih vojnici daju otkaze.

Prema saznanjima Alo!, zabeleženo je da su pripadnici tzv. KBS godinu dana radili bez plata i da nemaju čak ni uniforme i čizme. Jedan od bivših pripadnika prištinske tzv. vojske u zahtevu za raskid ugovora naveo je da godinama koristio iste čizme i da ih je već nekoliko puta nosio na opravku kod obućara iz komšiluka.

RASPADA SE LAŽNA KURTIJEVA VOJSKA! Takozvani KBS pred pucanjem zbog malih plata i zastarele opreme

Wikipedia

 

- Ja sam u duši vojnik, ali nemam uslove za rad. Čizme su stare nekoliko godina, nosio sam ih kod komšije obućara da ih ušiva i lepi. Plata koju primam nije dovoljna ni za hleb, mleko i pola kilograma mesa dnevno. Deca i supruga su više gladni nego što su siti, pa pozajmljujemo novac od prijatelja i naših roditelja - naveo je nekadašnji pripadnik tzv. KBS.

ODLAZE SVAKE GODINE

Njegove reči najbolje ilustruju stanje u lažnoj državi Kosovo, ali i politiku Aljbina Kurtija. Populista, ispunjen mržnjom prema Srbima, upravo ove vojnike planirao je da šalje na sever KiM da uznemiravaju srpski živalj.

Bivši komandant tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga general Kadri Kastrati rekao je da je veoma štetno to što „osoblje napušta tzv. KBS“.

- To se dešava zbog visoke inflacije, a plate se uopšte nisu pomerile. Plata vojnika je minimalna, 380 evra, oprema je zastarela - naveo je Kastrati. Bivši takozvani ministar odbrane Anton Ćuni kaže da je na osnovu izveštaja prištinskog tzv. ministarstva odbrane jasno da je tokom osam meseci ove godine tzv. KBS napustilo 70 pripadnika.

RADILI BEZ PLATE

Bivši pukovnik tzv. KBS Afrim Veselji kaže da je napuštanja bilo i ranije, ali da se u poslednje vreme broj odlazaka pripadnika znatno povećao. On smatra da je glavni razlog napuštanja ekonomske prirode i dodaje da su u vreme dok je on bio u službi plate bile još manje nego danas.

- Jednu godinu smo radili bez plate, a onda smo devet godina primali po 200 evra - rekao je on.

Stručnjak za bezbednost Ilija Životić kazao je za Alo! da je Aljbin Kurti ulagao novac u megalomanski projekat tzv. vojske iz populističkih razloga.

- Ono malo novca kojeg ima u prištinskoj kasi, umesto u razvoj građanskog društva, Kurti je ulagao u megalomanski projekat tzv. vojske iz čisto populističkih razloga. Tako je došao u situaciju da je stanje društva, građanskih prava i sloboda na nivou 19. veka, a sa druge strane ni tzv. vojsku nije uspeo da opremi. Sve to rezultiralo je razočarenjem i ono malo ljudi koji su se prijavili da budu deo tzv. KBS - rekao je on, i podvukao da jedina vojna formacija na KiM može da bude KFOR, a ne neka prištinska vojska.

Krali donacije sa Zapada

Višemilionski iznosi poslednjih godina pristizali su sa Zapada, a koji su bili namenjeni tzv. KBS. Međutim, značajan deo tih sredstava je nenamenski utrošen i završio je kod političkih vlastodržaca iz Prištine. Mentori tzv. Kosova sa Zapada „provalili“ su višemilionske krađe, pa sve ređe šalju novac za naoružanje i kupovinu opreme. To je jedan od razloga zbog kojeg je Priština osnovala Fond za bezbednost u koji građani mogu uplaćivati dobrovoljne priloge. Do sada nikada nije saopšteno koliko novca se nalazi na računima ovog Fonda, niti u koje namene je trošen.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading