Žiofre: Srbija i EU su na istoj strani
Foto: Printscreen TV Prva

Žiofre je, nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji sa premijerkom, kazao da je to zajednički interes te da napredak Srbije zavisi isključivo od napretka u reformama u oblasti vladavine prava i napretka u dijalogu sa Prištinom.

Navodeći da su na sastanku dobili najnovije informacije o ustavnim reformama i razgovorima sa Venecijanskom komisijom, Žiofre kaže da Srbija mora da sprovede te reforme do isteka roka.

Kako kaže, na implementaciji medijske strategije i Akcionom planu, bilo je kašnjenja, ali ambasadori cene to što postoji težnja u Vladi i kod ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića da se sve sustigne.

Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Žiofre je istakao posvećenost predstavnika EU.

"Uložili su velike napore, cenimo što smo uspeli da se postigne dogovor uz posredstvo EU, čime su sprečene dalje reforme, koje nisu nikome u interesu", kazao je Žiofre.

Istakao je da Unija ceni konstruktivnu ulogu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića kada je reč o dijalogu sa Prištinom.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o usaglašavanju spoljne politike, a Žiofre kaže da je to važna tema u kontekstu, kako navodi, ruske agresije na Ukrajinu.

"Suočeni smo sa brutalnom agresijom i postoje određena očekivanja da se usklađenost Srbije poboljša u tom domenu i računamo na Srbiju da bude sa nama u ovim teškim trenucima za evropski kontinent", kazao je Žiofre dodajući da EU ceni to što je Srbija bila uz Uniju u tom pogledu i to glasajući za tri rezolucije u međunarodnim institucijama.

Prema njegovim rečima, razgovarano je i o migracijama.

Žiofre kaže da je to zajednički izazov i podseća da je EU pružila podršku Srbiji u suočavanju sa migracijama.

Takođe, kaže da je tu i pitanje vizne politike, a da su danas razgovarali i o energetici.

"Svi smo suočeni sa teškom situacijom i zajedno radimo na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske", kazao je Žiofre i podsetio na 165 miliona evra koje je EU dala Srbiji kako bi se ublažili negativni efekti energetske krize.

"To je pokazatelj da iako Srbija još nije članica EU, Unija stoji uz Srbiju. Moramo u teškim trenucima da budemo jedni sa drugima", kazao je Žiofre.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading