"DAN OTVORENIH VRATA ITALIJANSKE PRIVREDE" Subotica domaćin manifestacije
Foto: Grad Subotica

 Tim povodom, u Gradskoj kući je najpre održan odvojeni sastanak na kome je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić razgovarao sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem i predsednikom „Konfindustrije Srbija“ Patriciom Dei Tosom, a potom i drugi, prošireni sastanak, upriličen na temu jačanja saradnje srednjih stručnih škola i privrede, odnosno dualnog obrazovanja.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima nakon sastanaka u Zelenoj i Plavoj sali Gradske kuće, izjavio da je tokom srdačnog susreta sa ambasadorom Gorijem i Dei Tosom gostima predstavio ekonomske, infrastrukturne i druge potencijale Subotice i naveo činjenice koje su doprinele da ona postane prepoznatljiva po strategiji u privlačenju stranih direktnih investicija i otvaranju novih radnih mesta.

„Razgovarali smo o intenziviranju privredne, obrazovne i kulturne saradnje, kao i o unapređenju spoljnotrgovinske razmene. Tokom tog susreta Njegovoj ekselenciji sam izrazio zahvalnost na podršci koju Italija pruža našoj zemlji u procesu evropskih integracija i zalaganju za njegovo ubrzanje”, istakao je gradonačelnik Bakić.

Uz podsećanje da su Italija i Srbija pre 143 godine uspostavile diplomatske odnose, a pre 13 godina i strateško partnerstvo, on je istakao da je Italija značajan spoljnotrgovinski partner Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, ali i ovog regiona.

„Ukupna robna razmena Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog sa Italijom u 2021. godini iznosila je 215,1 miliona dolara, što je za 65,3 odsto više od ukupne robne razmene u istom periodu u 2020. godini. Iako je Italija, kada je reč o ukupnoj robnoj razmeni na nivou naše regionalne privredne komore na trećem mestu, iza Nemačke i Mađarske, konstatovali smo da ima prostora za jačanje ekonomskog partnerstva“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Naveo je da je, kada je reč o dualnom obrazovanju, Subotica jedan od pionira dualnog obrazovanja u Srbiji i da se nastava po tom modelu odvija u dva trening-centra: Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ i Hemijsko-tehnološkoj školi, kao i u Politehničkoj školi, što, kako je rekao, svedoči o kvalitetu obrazovanja u ovom gradu.

„Velika nam je čast što su naši italijanski prijatelji odlučili da upravo Subotica bude grad u kojem će biti održan ’Dan otvorenih vrata italijanske privrede’. U želji da doprinesemo jačanju naših, već izuzetno dobrih odnosa, i da budemo dobri domaćini, Grad Subotica je maksimalno podržao ovaj događaj. Dragim gostima bih, na kraju, još jednom poželeo srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u našem gradu, a ovu priliku bih iskoristio da naše drage prijatelje iz Italije pozovem da zajednički navijamo za fudbalsku reprezentaciju Srbije koja večeras nastupa na Svetskom prvenstvu u fudbalu“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasador Italije Luka Gori zahvalio se gradonačelniku Subotice, pomoćnici ministra i predsedniku „Konfindustrije Srbija“ na organizaciji važnog dana kao što je „Dan otvorenih vrata za mala i srednja preduzeća“ i naglasio da je izuzetno srećan što je danas prisutan u Subotici u kojoj, inače, boravi prvi put.

„Današnji dan se uklapa u jedan veoma složen, dinamičan i živ bilateralni odnos između Italije i Srbije, odnos koji je izuzetno pozitivan i razvijen kako na političkom tako ekonomskom i kulturnom planu“, naglasio je Gori.

Prema njegovim rečima, tokom narednog perioda radiće se na poboljšanju i daljem razvoju ekonomske saradnje u ovoj regiji, a naročito u Subotici.

„Mislim najpre na sektor poljoprivrede i turizma, ali takođe i na sektor takozvane zelene tranzicije i svih projekata koji se tiču očuvanja životne sredine. Zahvaljujem se još jednom i izražavam spremnost ambasade Italije da zajedničkim snagama radi sa Suboticom, Vojvodinom i Srbijom. I svako da večeras neće izostati navijanje za Srbiju u utakmici sa Brazilom“, rekao je Luka Gori.

Patricio Dei Tos je podsetio da je danas „Dan otvorenih vrata za srednja i mala preduzeća“ u celom svetu, pa se tako organizuje i u Srbiji.

„Danas je dan u kojem preduzeća koja posluju na ovoj teritoriji otvaraju vrata mladim ljudima koji su spremni za posao, za rad. Akcenat je na mladima bez kojih nema budućnosti i koji treba da donesu svežinu, nove i inovativne ideje koje će dovesti do razvoja preduzeća, a na taj način će doći i do rasta i razvoja privrede i čitave zemlje. Dodao bih da su prijateljstva ono što treba negovati i u tom smislu ću reći: Forca Srbija - Napred Srbija za večeras. I živela Italija“, naglasio je Patricio Dei Tos.

Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, koja je od danas, kako je rečeno tokom obraćanja medijima, direktor Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija.

„U subotičkim srednjim školama, Tehničkoj školi ’Ivan Sarić’, Politehničkoj školi i Hemijsko-tehnološkoj školi sa zadovoljstvom moram da kažem da je tu aktuelan čitav set profila koji mladim ljudima za budućnost osigurava kvalitet obrazovanja“, kazala je, između ostalog, Gabrijela Grujić.

Gradonačelnik Stevan Bakić, ambasador Luka Gori i Patricio Dei Tos su, nakon obraćanja medijima, zajedno sa učesnicima proširenog sastanka – predstavnicima resornog ministarstva, italijanske ambasade, „Konfindustrije Srbije“, Grada Subotice i direktorima subotičkih srednjih stručnih škola i italijanskih kompanija koje posluju na teritoriji grada Subotice – obišli italijanske kompanije „Gordon - Kalcedonija“, „Plastik kam ist“, „Ondaplast Balkan“ i „Elektroremont“.

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading