REKA U TUTINU SE POVUKLA, NOVI PAZAR POD KONTROLOM Ministar Vučević na terenu: Vojska Srbije uvek uz svoj narod
Foto: Instagram/printscreen

"Pripadnici Vojske Srbije danas su, po naredbi predsednika Republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, hitno angažovani na pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi sa poplavama", rekao je Vučević koji je obišao pripadnike Druge brigade Kopnene vojske koji su se prvi put sučili sa bujicama.

Vučević, koji je pripadnike Druge brigade obišao zajedno sa načelnikom Generalštaba, generalom Milanom Mojsilovićem, rekao je da su bujični potoci napravili veliku štetu, ne samo u Novom Pazaru, već i nizvodno, niz reku Jošanicu, sve do Raške.

Vučević je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ocenio da je najvažnije da sve institucije od državnog, pa do lokalnog nivoa rade zajedno na zaštiti ljudskih života i imovine građana.

"Za nas nema razlike da li se to dešava u Novom Pazaru, Tutinu ili bilo kom drugom delu naše zemlje. Policija, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo odbrane i VS zajedno sa opštinskim rukovodstvima i građanima su na zadatku da se sačuva sve što može da se sačuva i da saniramo ono što je uništeno ili je pretrpelo štetu", rekao je on.

Pozvao je sve nadležne da budu na oprezu i prate meteorološku situaciju u narednim satima i danima i poručio da će svi biti na visini zadatka.


"Predsednik Republike naredio je VS, načelnik Generalštaba je to sproveo i vojska je kapacitete stavila na raspolaganje lokalnim samoupravama u Novom Pazaru i Tutinu. Sve što opštinsko rukovodstvo bude tražilo i vojska ima mogućnosti, biće urađeno", naveo je on.

Vučević koji je kasnije i sa ministrom Bratislavom Gašićem obišao polavama ugrožene delove Tutina i Novog Pazara, rekao je novinarima da je deo ljudstva i mehanizacije Vojske Srbije angažovan u Novom Pazaru u skladu sa zahtevom loklanog Štaba za vanredne situacije.

"Na raspolaganju smo u koordinaciji sa ministrom Gašićem, odnosno Ministarstvom unutrašnjih poslova, Sektorom za vanredne situacije, kao i sa jedinicama lokalne samouprave u Novom Pazaru i Tutinu, da pomognemo sve ono što treba", rekao je Vučević.

Naveo je da je sa predsednikom opštine Tutin potvrđeno da će Vojska Srbije, ako nešto bude trebalo, u skladu sa svojim kapacitetima sve uraditi.

Dodao je da je vema važno da građani ne grade objekte tamo gde nije predvideno da se gradi, da ne bacaju otpad gde stignu, jer nam, kako je kazao, "posle đavo bude kriv kada se dese neke nesreće i onda samo krenu istrage zašto nam se nešto desilo, a ne bavimo se uzrocima".

Načelnik Generalštaba Mojsilović ocenio je da se situacija, kada govorimo o padavinama, delimično stabilizuje, ali i da su bujični potoci napravili veliku štetu, ne samo u Novom Pazaru, već nizvodno, niz reku Jošanicu, sve do Raške.

Dodao je da očekuje porast vodostaja Ibra sve do Kraljeva.

"Za veoma kratko vreme kiša je napravila puno štete i prioriteti u angažovanju Vojske Srbije biće usmereni na spasavanje života i zdravlja, ne samo građana Novog Pazara, nego i građana u celom regionu uključujući i zaštitu materijalnih dobara", rekao je Mojsilović.

 

REKA U TUTINU SE POVUKLA, NOVI PAZAR POD KONTROLOM Ministar Vučević na terenu: Vojska Srbije uvek uz svoj narod

Bratislav Gašić - RTV Novi Pazar

 

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gasić naveo je da je kada je reč o poplavama teža situacija u Tutinu nego u Novom Pazaru.

"Imali smo izvlačenje jednog automobila sa dvoje ljudi i čišćenje podruma", dodao je Gašić i nave da se reka povukla i da u ovom trenutku imaju cilj da pomognu gradanima Tutina da izvuku vodu iz podruma.

U Novom Pazaru je, kako je dodao situacija pod kontrolom.

"Ali dolazimo do problema koji su nam godinama unazad prisutni, pogotovu u poslednje vreme kada se i klima bitno promenila kako u zemlji, tako i u celom svetu, a to je da ne vodimo računa o rekama, da su nam one postala najlakša mesta za bacanje smeća i onda dolazi do zapušenja", naveo je Gašić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading