MARKO IVAS, UREDNIK I VODITELJ TELEVIZIJE TANJUG, O IZAZOVIMA SVOG POSLA Informativa u krvi
Marko Ivas - Alo! - M. Jošida

Tokom petnaestogodišnje karijere bio je na novinarskim zadacima od Pekinga, Moskve, Sočija, Brisela i Madrida, do svih regionalnih centara, kako bi građanima omogućio brzu i tačnu informaciju. Intervjuisao je najznačajnije međunarodne, regionalne i domaće političke aktere, a informativa mu je, kako kaže, u krvi. Jedan je od stožera Televizije Tanjug, u kojoj kao urednik i voditelj neretko priprema i vodi višečasovne specijalne i vanredne programe povodom najvažnijih događaja u zemlji i svetu.

Često ističete da je rad na „news“ televiziji zapravo ostvarenje vaših snova?

- Kada sam pre nešto manje od dve godine dobio poziv i priliku da zajedno s odabranim timom ljudi pokrenemo „news“ televiziju koja želi da bude lider u ovom segmentu novinarstva, nisam se puno dvoumio, iako sam u tom trenutku uređivao i vodio vesti na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Za nekog, ko 24 sata živi informativu, to jeste bila šansa i izazov da pokažem da „news“ televizija može da pokrije i najvažnije događaje, ali i da se dotakne svih onih tema koje tište „običnog“ čoveka.

U informativnom programu događaji prestižu jedni druge. Koliko je teško posvetiti se svakoj priči na adekvatan način?

- Moto televizije na kojoj radim je „Tanjug Tačno“, a to jeste i postulat kojim se vodim kroz čitavu karijeru. Iznad svega mi je bitno da informacija koju prenosim gledaocima bude tačna i pravovremena. Borim se da u svakoj temi koju obrađujem i prezentujem gledaocima prikažem dve strane, kao i nezavisnu analizu. To vrlo tvrdoglavo očekujem i od svojih saradnika jer smatram da je to jedini način da budemo i ostanemo relevantni medij, što jeste i breme Tanjuga, ali i gledaoci to zaslužuju.   

MARKO IVAS, UREDNIK I VODITELJ TELEVIZIJE TANJUG, O IZAZOVIMA SVOG POSLA Informativa u krvi

Marko Ivas - Alo! - M. Jošida

 

Kako se pripremate za intervjue  s najvažnijim međunarodnim, regionalnim i domaćim političkim faktorima?

- Od kada se bavim ovim poslom, trudim se da dosta čitam i da se stalno informišem kako bih uvek bio spreman da u svakom trenutku odradim intervju sa bilo kojim političkim akterom domaće ili međunarodne političke scene. Lično mi je uvek bilo bitnije šta se dešava „iza scene“, a ne ono što je pod „svetlom reflektora“ jer informativa nije marketinški program. Treba biti direktan i precizan kako bi se gledaocima pružio odgovor na pitanja koja ih interesuju.

Neretko ste u studiju provodili i po pet-šest sati radeći vanredne i specijalne programe. Koliki je to izazov?

- Tanjug se profilisao kao prvi izbor gledalaca kada su u pitanju vanredni programi, a menadžment mi je pružio šansu, i nadam se da sam je opravdao. U takvoj vrsti programa se osećam kao svoj na svome jer tu možemo da pokažemo sve što smo kroz karijeru naučili. Dešavanja na terenu diktiraju kako će taj program izgledati, tako da za ovakvu vrstu formata morate biti spremni u svakom trenutku. Ipak, veoma je važno uz sebe imati i tim profesionalaca, kakav radi na Tanjugu, da imate njihovu podršku i da se dopunjujete u svakom segmentu televizije. 

Ko je Marko kada nije pred kamerama?

- Podjednako sam direktan, otvoren i transparentan u privatnom životu kao pred kamerama. To je deo mog karaktera. Smatram da nemamo vremena za gubljenje. Život je jedan i moramo ga živeti u sadašnjem trenutku. Zato i umem da kažem da verujem u Boga, pozitivnu energiju i dobru volju.

Kako se opuštate?

- Dovoljan je osmeh jedne male Lane i sve dođe na svoje mesto. Ona i supruga Mirjana su neko ko me drži na zemlji, i ko mi daje snagu da se borim. Volim da budem okružen porodicom i prijateljima. 

Kako koristite slobodno vreme?

- Volim da kuvam, kada mi obaveze to dozvole. Nažalost, sve ređe odem na basket s prijateljima, iako mi je košarka velika ljubav.  

Šta biste danas posavetovali onog Marka koji je u detinjstvu maštao da bude novinar?

- Samo da bude strpljiv. Mudrost dolazi s godinama, i ja je još uvek čekam.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading