Vujović: Prioritet poboljšanje kvaliteta vazduha
Foto: Alo!

Vujović je navela da će ministarstvo nastaviti da subvencioniše zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima, kupovinu eko vozila, kao i sa pošumljavanjem.

Ministarka je istakla da veliki procenat zagađenja dolazi iz individualnih ložišta i toplana manje toplotne snage i da je ključno da što više domaćinstava i javnih ustanova pređe na ekološki prihvatljivije načine grejanja.

-U poslednjih nekoliko dana zabeleženo je povećano zagađenje u više gradova u Srbiji. Vidimo da ni u Beogradu kvalitet vazduha nije na zadovoljavajućem nivou. Mi smo se u prethodne dve godine trudili da zamenimo gradske toplane i individualne kotlarnice, kako bi prešle na ekološki prihvatljivije energente - rekla je Vujovićeva.

Ona je dodala da su u više od 50 jedinica lokalne samouprave u Srbiji zamenjene kotlarnice i da će se efekti toga videti tokom predstojeće sezone.

Govoreći o realizovanim projektima, Vujović je navela da je ministarstvo podržalo zamenu kotlova u toplanama u Valjevu, Kosjeriću, kao i da je rešen višedecenijski problem sa gradskom toplanom u Kragujevcu.

-Menjali smo i kotlarnice u školama, vrtićima, sportskim halama, domovima zdravlja u više gradova i opština, a kroz subvencije smo pomogli i zamenu ložišta u domaćinstvima širom zamlje - u Nišu, Užicu, Kosjeriću, Valjevu, Smederevu i drugim lokalnim samoupravama – navela je ministarka.

Vujović je najavila da će ministarstvo i kroz nove konkurse nastaviti da odvaja sredstva i podstiče zamenu ložišta u ustanovama i domaćinstvima.

Kada je reč o pošumljavanju, ministarka je najavila da će uskoro početi sezona sadnje i da će se saditi širom zemlje.

Vujović je navela da je značajna mera u borbi protiv zagađenja vazuha i dodela subvencija za prelazak na električna i hibridna vozila i izrazila zadovoljstvo što su građani pokazali veliko interesovanje za prelazak na eko vozila.

-Izdvojili smo značajna sredstva u ovoj godini i svakodnevno primimo desetine zahteva za dodelu subvencija za kupovinu ekološki prihvatljivijih vozila - rekla je Vujović.

Ona je navela da borba za čistiji vazduh mora biti intenzivna i poručila da će ministarstvo nastaviti sa projektima i aktivnostima od značaja za unapređenje kvaliteta vazduha.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading