Telo vam šalje signale: Četiri sigurna znaka da vam nedostaje magnezijum
Foto: Shutterstock

Prema istraživanjima njegov nedostatak može dovesti do ozbiljnih medicinskih poremećaja kao što su osteoporosis, dijabetes tipa 2 i kardiovaskularna oboljenja.

Na nedostatak magnezijuma u organizmu ukazuju ovi signali.

Grčenje mišića

Usled nedostatka magnezijuma dolazi do grčenja mišića Magnezijum je mineral koji dopušta našim mišićima da se opuste. Kada našem telu nedostaje magnezijum, počinjemo da imamo problema sa mišićima, osećamo česte grčeve ili trzaje mišića, ponekad imamo i tikove facijalnih mišića. U ekstremnim situacijama, grčevi mogu dovesti do hronične nesanice.

Nepravilne srčane kontrakcije

Manjak magnezijuma takođe može imati negativan efekat na srčane mišiće. Pošto ovaj mineral omogućuje pravilne kontrakcije srčanih mišića, njegov nedostatak može dovesti do srčane aritmije, koja uvećava šansu za srčanim udarom, kao i moždanim udarom.

Depresija i lose raspoloženje

Pre više od jednog veka, lek za depresiju bio je magnezijum. Pre više od jednog veka, bilo je uobičajeno za doktore da prepisuju magnezijum pacijentima koji pate od depresije. Danas, veza između nedostatka magnezijuma i lošeg raspoloženja je zaboravljena, iako mnoga istraživanja teže tome da je ponovo osnaže.

Neprijatno zujanje u ušima

Tinnitus je medicinski izraz za zujanje u ušima. Iako je tinnitus često uzrokovan infekcijama, do njega takođe može doći usled unošenja premale doze magnezijuma u organizam. Stoga, ukoliko imate ovakve probleme, pokušajte da povećate dozu magnezijuma koju svakodnevno unosite i proverite da li je to prekinulo neprijatno zujanje u ušima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading