AMERIKA SPREMA PRIVREDNI BUM U SRBIJI Posle 20 godina: Istorijska poseta najjače moguće privredne delegacije iz Sjedinjenih Država
Alo

Kako ocenjuju sagovornici Alo!, ova poseta ima bezmalo istorijski značaj i od ogromne je važnosti za našu zemlju. Takođe, naglašavaju da je to najbolji dokaz otopljavanja odnosa na relaciji Vašington-Beograd, koji sve više postaju partnerski, a Srbija svakako za SAD predstavlja ključnog igrača u regionu.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je poseta od velikog značaja za našu zemlju ne samo u pogledu potencijala za saradnju već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera. Šef države je sa predstavnicima korporacija razgovarao o daljem jačanju i razvoju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija.

NISMO NA MARGINI

Vučić je istakao da su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, te da je posebno zahvalan Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je kao čovek sa izuzetnim poslovnim iskustvom prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju s ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

AMERIKA SPREMA PRIVREDNI BUM U SRBIJI Posle 20 godina: Istorijska poseta najjače moguće privredne delegacije iz Sjedinjenih Država

Alo

 

 

Miladin Kovačević, ekonomski stručnjak i direktor Republičkog zavoda za statistiku, za naš list ističe da je poseta ozbiljan i dobar znak.

- U ovoj političkoj turbulenciji i situaciji, kad i Evropa i SAD imaju probleme kao i mi, s inflacijom i mogućom recesijom, veoma je važno što tako velika delegacija dolazi u Srbiju sa očiglednom namerom da se ovde proširi investiciona ponuda, pre svega u domenu telekomunikacija, digitalizacije, energetike... Ono što je bitno jeste i to što je ovo pokazatelj da Srbija u ovakvim političkim dešavanjima nije na margini pošto su svima brige velike, svako brine za sebe. Nadam se, međutim, da će SAD dogodine imati bolju situaciju što se ekonomije tiče pošto se oni dosta oštro bore sa inflacijom - ističe Kovačević, i dodaje:

- Njihova ekonomija je žilavija u neku ruku i manje energetski zavisna nego evropska. 

Kovačević konstatuje i da je indikativno što je ovakva delegacija došla nakon 20 godina, što, kako kaže, ima dobru političku dimenziju.

PRATE SIGNALE

Vladimir Marinković, jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i odličan poznavalac prilika u SAD, slaže se da je poseta istorijska:

AMERIKA SPREMA PRIVREDNI BUM U SRBIJI Posle 20 godina: Istorijska poseta najjače moguće privredne delegacije iz Sjedinjenih Država

Alo

 

 

- S druge strane, ovakva poseta ne iznenađuje, s obzirom na to koliko je predsednik Vučić u proteklih sedam-osam godina napravio rezultata u političkoj saradnji s Vašingtonom, a posebno u ekonomskoj sferi. Jako je važno jer ovo nije samo ekonomska poseta nego je to i vrsta političke poruke pošto se dešava u organizaciji Ministarstva trgovine i trenutne administracije i šalje jasan signal da su oni zainteresovani da investiraju u  Srbiju, da je smatraju za jednu od najpovoljnijih poslovnih destinacija u celoj Evropi. Ovo je takođe poruka da je otvoren put za ono što su pominjali predsednik Vučić i ambasador SAD Hil vezano za otvaranje strateškog dijaloga i strateškog partnerstva.

Marinković objašnjava i da mnoge druge zemlje dobro paze na signale koji stižu iz Vašingtona.

- Kada imate američke investicije ovde, to šalje poruku celom svetu da je zemlja stabilna, da je povoljna za investiranje i to je jedan od razloga zašto imamo toliko investicija iz Japana, Južne Koreje, pa i s Bliskog istoka. Tako da je korist od ove posete mnogostruka.

Brojke

 

45,6% povećana robna razmena Srbije i SAD za godinu dana

28,2% porastao srpski izvoz u Sjedinjene Države

25 predstavnika američkih korporacija u delegaciji

25.000 ljudi u Srbiji zapošljavaju američke kompanije

Neke od investicija iz SAD u Srbiji

 

- Bol korporejšen (Bol pekidžing)

- Filip Moris

- Pepsi Co.

- Koka-Kola 

- Kuper tajer 

- Majkrosoft

- NCR

- Sitel

- Džonson kontrols

- Velatel

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading