ZAVRŠENA SEDNICA NARODNE SKUPŠTINE Rasprava o ministarstvima nastavlja se sutra
Alo.rs/Dejan Briza

Poslanici Narodne skupštine raspravaljuju o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

U novoj Vladi Srbije biće 25 ministarstava, četiri više nego u trenutnom timu premijerke Ane Brnabić.

Žarić Kovačević: Predlog zakona u skladu sa Ustavom

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević ocenila je da je predlog zakona u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Ona je naglasila da su ove izmene i dopune dobre i da će moći da se govori o većim rezultatima ovog zakona kada on bude usvojen pozivajući poslanike da podrže zakon.

Olenik: Neka ministarstva nemaju nikakvu funkciju

Šef poslaničkog kluba Evropski regioni Aleksandar Olenik je kritikovao predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima tvrdeći da neka ministarstva poput Ministarstva za evropske integracije nemaju nikakvu funciju, ako nova vlada ne uvede sankcije Rusiji, a da Ministartvo prosvete i nauke nema smisla, ako će, kako je kazao, crkva da uređuje udžbenike iz bologije.

On je rekao da će srpska privreda ostati bez 80 odsto evropskog tržišta koje ne može da zameni, kao što može da zameni, kako je rekao, ruski gas.

Lazović: Preglomazna vlada sa 25 resora

Šef poslaničke grupe "Zeleno-levi klub, Ne davimo beograd, Moramo" Radomir Lazović kritikovao je broj od 25 predloženih resora tvrdeći da bi to bila najglomaznija vlada u Evrope, navodeći primere zemalja slične velične kao Srbija koje imaju mnogo manje resora.

Prema njegovim rečima, Srbija nema vladu već deset meseci i da se kao i za konstituisanje parlamenta čeka poslednji trenutak.

 

Jovanov: Glavni zadatak vlade da sačuva samostalnost Srbije

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je danas, obrazlažući Predlog zakona o ministarstvima, da je donošenje tog zakona prvi korak i preduslov za formiranje Vlade Srbije koje se, kaže, očekuje naredne sedmice.

Jovanov je rekao da će buduća vlada imati važan zadatak, a to je da svima poruči: “Ovo je naša zemlja, u njoj odlučuju naši građani, sve vas poštujemo, ali Srbija nam je preča od svega”.

Jovanov je rekao da će buduća vlada, ukoliko dobije podršku većine poslanika, raditi u vanrednim okolnostima.

- Neke oblasti moraju da budu izdvojene i da im se posveti posebna pažnja, a neke druge moraju biti reorganizovane - rekao je Jovanov.

On je podsetio da se u svetu dešava sukob koji mnogi već karakterišu kao “treći svetski rat”, ali je istakao i da se od vlade očekuje da nastavi sa razvojem Srbije.

- Osnovni zadatak će biti da sačuva samostalnost i slobodu Srbije u teškim okolnostima kada sa svih strana dolaze osporavanja da budemo slobodni, kao i prava građana Srbije da odlučuju kakvu politiku žele, kakvu vladu žele i kako žele da funkcioniše država u kojoj žive -rekao je Jovanov.

On je naveo da su to pravo ostvarile mnoge države, a da neke od njih to sada ne dozvoljavaju srpskom narodu već, kako ističe, žele da porukama i pritiscima dovedu dotle da faktički imamo jednu kancelariju koja treba da ispunjava zahteve bilo da dolaze sa istoka ili zapada.

Jovanov je kazao da je veoma važno da se nastavi ekonomski rast, navodeći da smo prošle godine imali ukupno 3,9 milijardi evra stranih investicija, a da je ove godine do septembra taj iznos bio 3,1 milijarda evra.

 

 

Kako je naveo, očekuje se da se nastavi rast plata i penzija, te podsetio da će penzija porasti u novembru za devet odsto, a u januaru za preko 12 odsto. Takođe je ukazao na povećanje minimalne zarade na 40.000 dinara.


- To su važni i dobri rezultati. Želimo i realizaciju plana “Srbija 2025” koji će promeniti uslove života u našoj zemlji - rekao je Jovanov i ukazao da je nezaposlenost u ovom trenutku na nivou od 8,9 odsto.

Kada je reč o strukturi nove Vlade Srbije, Jovanov kaže da nju diktiraju okolnosti.

Jovanov je rekao da je dosadašnje Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma podeljeno na nekoliko sektora u želji da se formira Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

- Bilo nam je važno da se sve stvari u vezi sa trgovinom nađu na jednom mestu - rekao je Jovanov.

Imaćemo posebno ministarstvo informisanja i telekomunikacija, rekao je Jovanov i podsetio da živimo u vremenu kada je to povezano budući da se danas ljudi sve više informišu putem mobilnih telefona, podkasta, portala u odnosu na tradicionalne medije.

Najavio je da će buduće ministarstvo imati obavezu da se bavi medijskom startegijom i da uredi tu oblast.

- Sport je postao prevelik resor i u sportu se planira mnogo toga i zato smo smatrali da sport treba da bude izdvojen, a turizam i omadina da idu posebno - rekao je on i dodao da ne postoji ministarstvo koje se neće baviti pitanjem omladine.

Jovanov je kazao i da će i kultura imati posebno ministarstvo jer je, ističe, važno da se nastavi sve ono što je započeto u cilju razvoja kulturne politike Srbije.

Ukazao je da je dosta toga urađeno u vezi sa jačanjem nacionalnog dostojanstva i kulture sećanja koje je, napominje, bilo zanemarivano godinama.

Jovanov je istakao da će buduće ministarstvo za javna ulaganja objedniti sve one poslove koji su vezani za realizaciju poslova koji se tiču velikih investicija.

- Glavni cilj treba da bude da se nastavi ravnomerni regionalni razvoj Srbije - poručio je Jovanov i dodao da će ministarsvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija biti podrška naučnoj zajednici.

Prema predlogu zakona o ministarstvima nova Vlada Srbije će imati 25 ministarstava.

Usvojen dnevni red: Samo jedna tačka - Zakon o ministarstvima

Poslanici Skupštine Srbije utvrdili su dnevni red prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2022. godini, a na njemu je samo jedna tačka i to Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Za dnevni red je od 203 prisutnih poslanika glasalo za 130, protiv je bilo 26, a 47 poslanika nije glasalo.

Poslanici nisu usvojili da se na dnevnom redu nađu predlozi opozicije i razmatranju po hitnom postupku predloga o promeni članova Odbora i zamenika Odbora, rezoluciji o osnovnim principima politike radi zaštite interesa na KiM, ali ni o platformi za pregovore Beograda i Prištine.

Nije usvojen ni predlog guvernera Narodne banke Srbije da se na dnevni red stavi po hitnom postupku predlog odluke o izboru viceguvernera.

Zakletvu položilo 12 novih poslanika

Dvanaest novih poslanika položilo je zakletvu pre stupanja na dužnost.

Glasanje o tačkama dnevnog reda

Osim predloga da se raspravlja o izmenama Zakona o ministarstvima svi ostale predložene tačke dnevnog reda nisu prošle glsanje.

Poslanička pitanja izvršoj vlasti

Poslanici na početku zasedanja koriste svoje pravo da postave pitanja predstavnicima izvršne vlasti u teničkom mandatu.

 

Počela rasprava o predloženim rešenjima o ministarstvima

Intoniranjem himne "Bože, pravde", počela sednica parlamenta na kojoj se razmatraju izmene i dopune Zakona o ministarstvima.

Izmenama i dopunama zakona koje je usvojio parlamantarni Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predviđa se delimična reorganizacija postojeće strukture ministarstava i predlaže se formiranje četiri nova ministarstva.

Sto četrdest osam poslanika podnelo je nacrt kojim se predviđa da novu vladu čini 25 resora.

U odnosu na prethodni kabinet, uvode se četiri nova ministarstva. Sport će ubuduće biti jedina obaveza novog ministra, dok će omladina biti u resoru sa turizmom.

Predviđeno je da trgovina bude zasebno ministarstvo, i da pokriva unutrašnju i spoljnu trgovinu.

Nekadašnje ministarstvo za kulturu, informisanje i telekomunikacije podeljeno je na dva kabineta.

Potpuno novo ministarstvo biće zaduženo za javna ulaganja. Pri novom resoru biće formirana i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, predviđeno je nacrtom.

Raspravi je prethodila sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine koji je zaključio da je Predlog zakona o izmenama i dopunam Zakona o ministarstvima u načelu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Članovi Odbora iz redova opozicije kritikovali su predlog izmena i dopuna ovog zakona, kao i, kako su rekli, sazivanje sednice Skupštine Srbije po hitnom postupku zbog usvajanja ovog zakona kao i da se "sve radi u poslednjem trenutku".

Poslanici sa liste "Aleksandar Vučić zajedno možemo sve" rekli su da opozicija koristi sednicu Odbora za "skupljanje jeftinih političkih poena".

Beograd sada izgleda kao Kazablanka u Drugom svetskom ratu: Špijuni preplavili Srbiju! - Alo.rs

Prema planu rada, poslanici bi danas i sutra trebalo da raspravljaju o zakonu u načelu, dok ih u petak očekuje polemika o amandmanima i glasanje. Zatim bi stranke koje će učestvovati u radu Vlade, SNS i koalicioni partneri iz SPS-JS, za vikend trebalo da saopšte kadrovska rešenja. To znači da će Skupština sledeće nedelje održati još jednu sednicu o Zakonu o Vladi koji treba da utvrdi tačan broj članova kabineta - premijerka, potpredsednici i ministri, kao i kandidatima za funkcije, što će najverovatnije najranije 27. oktobra rezultirati polaganjem zakletve. Ukoliko neki ministri budu ujedno i potpredsednici, onda će Vlada brojati 26 članova (25 ministara i premijerka).

Aktivnost BIA u ovom trenutku je posebno važna prema spoljnom faktoru zbog pretnji sa kojima se suočava Srbija (VIDEO) - Alo.rs

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče, na pitanje o kadrovskim rešenjima da "treba sačekati još koji dan".

- Verujem da će se u subotu ili nedelju sve znati i o ministrima i svim drugim ljudima - rekao je predsednik.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading