LAZANSKI JE POSLEDNJI INTERVJUISAO ČAUŠESKUA PRE STRELJANJA Predsednik Rumunije tražio je od njega da ne objavi važnu informaciju o Rusima
Foto: HRT Printscreen

Mnogima nije poznato da je rumunski predsednik Nikolaje Čaušesku pre smrti poslednji intervju tada dao upravo ratnom novinaru Miroslavu Lazanskom. Tada mu je, otkrio je Lazanski pre nekoliko godina, rekao nešto što je zauvek pamtio...

- Ja sam 1989. godine bio poslednji novinar koji je intervjuisao Nikolaja Čaušeskua za zagrebački 'Danas" kad sam za njih radio. Razgovarao sam sa njim u avgustu mesecu u njegovoj letnjoj rezidenciji i rekao sam mu: 'Imam utisak da vas je Gorbačov pustio niz vodu", a on kaže: 'Da, to je tačno. Pustili su me. Sovjetski savez me je pustio niz vodu - pričao je ovu anegdotu Lazanski, pa dodao:

- Pitao sam ga da li mogu ja da to napišem u intervjuu, a on kaže: 'Ne, nemojte. Mi smo još uvek socijalistička porodica, prljave stvari se nikada ne iznose van porodice - otkrio je on.

Foto: Printscreen

 

 

Miroslav Lazanski je prethodno pričao kako se bio razočarao izgledom letnje rezidencije nedaleko od Bukurešta, a otkrio i da je ubijeni rumunski predsednik bio paranoičan i imao fobije.

- Razočarao sam se, jer sam očekivao raskoš o kojoj su svi pričali, a zapravo je oko mene bio socrealizam, kao da sam ušao u neko sindikalno odmaralište. Bio sam nervozan, jer nisam smeo da unesem svoj kasetofon i fotoaparat. Uoči sastanka sam slučajno posekao prst na koverti i Rumuni su počeli da se hvataju za glavu, jer je Čaušesku imao fobije.

- Njega je Fidel Kastro, recimo, uverio da će ga CIA otrovati pomoću odeće, i specijalne jedinice vojske su svaki dan šile celokupnu garderobu. Bio je veoma vitalan za svoje godine, pričao sam sa njim dva časa i petnaest minuta, intervju je bio dobar - pričao je Lazanski, a nakon Nikolajeve smrti se šalio da mu je "propalo letovanje", jer mu je bio obećao odmor u njegovoj vili na Crnom moru.

Pratite nas na Telegramu!

 

Komentari (0)

Loading