OPOMENA HRVATSKOM KOLEGI Selaković: Grlić Radman izašao iz okvira zvanične politike Evropske unije
Printscreen

Selaković je u saopštenju za medije podsetio da je EU po ovom pitanju na statusno neutralnim pozicijama.

"Srbija, razume se, uprkos željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, i za to ima čitav niz valjanih razloga, a njeni argumenti čvrsto su zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno na temeljnim principima na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi", istakao je Selaković. 

Po njegovim rečima, pozicija hrvatske diplomatije po ovom pitanju je, najblaže rečeno, protivrečna.

"Jer Hrvatska danas brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava, što nije ni principijelno ni dobrosusedski", dodao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je dodao da principi međunarodnog prava moraju biti univerzalni da bi uopšte bili principi, a da svako odstupanje od pravila i prihvatanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje.

"Veliki broj zemalja je, upravo u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji, postao bolno svestan da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang, i zato je sve veći broj onih koji odlučuju da olako dato priznanje samoproglašenom 'Kosovu' povuku. "Očekujemo da će tim putem poći i Republika Hrvatska, ne samo zbog posvećenosti međunarodnim pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusedskih odnosa sa Republikom Srbijom", zaključio je Selaković.

 

 

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading