ALO! INTERVJU POTPREDSEDNIK SPS ĐORĐE MILIĆEVIĆ O AKTUELNIM POLITIČKIM DEŠAVANJIMA: Vučić i Dačić su tim koji pobeđuje!
Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

- Da, postoje medijske priče, ali kao što je više puta istakao lider SPS-a Ivica Dačić, o personalnim rešenjima nismo pričali. Smatram da suštinsko pitanje nije ko, već na koji način kao stranka možemo da pomognemo u realizaciji zajedničkih ciljeva, ako politiku svedemo na lične želje, ambicije i bogaćenje sopstvene biografije suština je izgubljena. Nikada nisam razmišljao šta je to što država i partija mogu da urade za mene, već šta je to što ja konkretno mogu učiniti kao kako bih doprineo napretku i razvoju Srbije, a samim tim i SPS-a. Vojnik sam partije i glas naroda, koji god posao obavljao, kao i do sada radiću odgovorno, ozbiljno i posvećeno u najboljem interesu građana, zajedno sa partijskim kolegama i svima kojima je Srbija najvažnija.

Ono što je sigurno jeste da se u vladu vraća lider SPS-a Ivica Dačić, koji bi on resor po vašem mišljenju najbolje vodio?

- Dačić je državotvorni političar, kojem nije stalo da bude u izvršnoj vlasti, radi poluga moći, već uvek gleda kako može na najbolji način da doprinese Srbiji i njenom narodu. Obavljajući najvažnije funkcije pokazao je visprenost, sposobnost da mnogo toga unapredi i ogromnu odgovornost, ali i spremnost da se uhvati u koštac sa velikim problemima. Neozbiljno bi bilo da licitiram sa nazivom resora, mislim da je najvažnije to što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Dačić pokazali kao odličan tim koji daje odlične rezultate, a u borbi koja je pred nama upravo je potreban tim koji pobeđuje.

Ono što je ovih dana veoma aktuelno jeste Srpski blok, vidite li SPS u tom bloku?

- SPS nikada nije bila opozicija državi, a ni narodu. Srbiji su danas najpotrebniji  politička stabilnost i jedinstvo. Dugoročno strateško partnerstvo SNS-a i SPS-a i podrška koju nam građani ukazuju je potvrda da je politika koju mi zastupamo u najboljem interesu građana i da je Srbija na pravom putu. U teškim vremenima uvek je bitno da kormilo bude u rukama ljudi kojima je zajednički imenitelj Srbija i koji će garantovati siguran i stabilan put, donositi ključne odluke u cilju očuvanja mira, razvoja i zaštite državnih i nacionalnih interesa.

Kako komentarišete novi saziv Skupštine?

- Što se tiče aktuelnog saziva, on je raznolik i nadam se da ćemo imati argumentovane rasprave, sa višim nivoom političke kulture i poštovanjem kodeksa ponašanja narodnih poslanika. Vladajuća koalicija je pokazala spremnost na dogovor, ali slika koja se šalje iz parlamenta mnogo zavisi i od opozicije i njihovog ponašanja.

Na sednici o KiM nije postignut jedinstven stav, kako to komentarišete?

- Na prvom ispitu jedinstva, kada je u pitanju najviši nacionalni interes, mi smo pali, ali želim da verujem da ćemo po pitanju nekih budućih stvari izaći iz stranačkih dresova i poslati poruku ujedinjenosti, jer na međunarodnoj sceni, po pitanju najvišeg državnog interesa, a u ovom slučaju je to KiM, moramo nastupati složno, jer u tome se ogleda naša snaga. Po pitanju statusa Kosmeta ne sme biti podele ni među političarima, a ni među narodom.

Predsednik Vučić je održao govor u UN, kakvi su vam utisci nakon tog govora?

- Geopolitička situacija je trenutno jako komplikovana i svedoci smo zamršenih odnosa između velikih sila, a male zemlje ne treba da im služe za potkusurivanje, jer u tom opštem razračunavanju male države mogu samo da izgube, a mi prolazimo kroz ogroman pritisak jer od nas se očekuje da izaberemo stranu, a naše državno rukovodstvo jasno pokazuje da mi nismo ni za Istok, a ni za Zapad, već za Srbiju i opšti mir, to je predsednik pokazao i kroz svoj govor u UN i kroz svakodnevni rad. Kako ocenjujem? Kao ogromnu hrabrost da se kaže ono što mnogi misle, a nisu smogli snage da izgovore, kao potez jednog velikog državnika, koji je pokazao kako se bori za međunarodnu pravdu i koji je put kojim međunarodna politika treba da ide. Ako i jedna reč dopre do članica UN, postoji nada da se one okrenu onom izvornom zbog čega su osnovane i da se sa politikom dvostrukih aršina završi, te da jedini princip bude pravičnost i samo pravičnost. Ozbiljnost trenutka zahteva upravo to, podeliti teške, ali istinite reči koliko god se to nekome ne dopadalo, posebno onima u čijim smo očima mali i slabi.

Mnoga prijateljstva
sam sklopio u parlamentu

Da li ste sa nekim od opozicionara popili kafu?

- U ovom sazivu nisam, ali ne znači da neću. Dugo sam u parlamentu i mnoga prijateljstva sam tu sklopio, a to sam posebno osetio kada sam vodio najvažniju bitku, a to je borba za život, mnoge kolege su se našle mojoj porodici i meni, na tome sam im zahvalan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading