IGOR SIMIĆ: Vučićeva politika štiti naš nacionalni interes na KiM
Foto: Printscreen

Simić je bio jedan od predstavnika Srba sa KiM koji je prisustovao Posebnoj sednici Skupštine Srbije o pregovorima o Kosmetu održanoj prošle sednice.

Simić je u intervjuu za Politiku kazao da se Srbi sa Kosmeta uzdaju u predsednika Vučića koji je, kako je rekao, više puta jasno poručio da neće dozvoliti progon i pogrom srpskog naroda na KiM.


" S druge strane nastojaćemo da od međunarodnih predstavnika, pre svega KFOR-a zahtevamo prisustvo na terenu, kako bi preventivno delovali ali i zato jer je njihova obaveza da spreče napad i proterivanje građana, kao što je i obaveza po Rezoluciji SB UN 1244 da osiguraju mir i sigurnost za sve", rekao je Igor Simić.

Naglasio je da namera Aljbina Kurtija da se, kako je naveo, Srbi porobe neće uspeti, da je srpski narod svestan koliko znači mir ali da je isto tako svestan da mir bez slobode ne znači ništa.

" To što danas srpski narod ćuti, nije zato što je prihvatio omču koju nam Kutri nameće oko vrata, veh zato što želi da sačuva mir, da damo šansu dijalogu i sprečimo sukobe u koje Kurti želi da gurne čitav zapadni Balkan, u kojima bi stradali Srbi ali i Albanci čije je poverenje davno izneverio", naveo je on.

Na pitanje šta očekuje posle 1. novembra, kada je reč o registarskim tablicama, rekao je da je i ovaj problem kao i mnogi drugi, posledica antisrpske retorike i delovanja Prištine ali i neformiranja Zajednice srpskih opština.

" Mi u Srpskoj listi smatramo da nema smisla razgovarati o drugim pitanjima dok se ne formira Zajednica srpskih opština, koju čekamo skoro 10 godina", istakao je Simić.

Dodao je da Srbi žele da se rešenje za tablice nađe kroz dijalog i da Srbi nisu spremni da se odreknu svojih tablica.

" Stav naših građana se najbolje ogleda u činjenici da je za vise od 16 dana samo jedno lice sa severa KIM preregistrovalo svoje vozilo, od skoro 100.000 njih", rekeo je on.

Dodao je da pritisci, pretnje, oduzimanja dozvola i slične izjave koje se mogu čuti iz Prištine, neće rešiti to pitanje.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 




 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading