ŠAROVIĆ PORUČIO DODIKU: Čak dok Rusija i Amerika ne povlače svoje ambasadore, Dodikov potez da povuče Njemačkog ambasadora, ravan je političkom samoubistvu Republike Srpske
Foto: Printscreen BN TV

On navodi da je sutrašnja posebna sednica o oduzimanju agremana njemačkom ambasadoru zakazana  jer se Dodiku čini da on sada treba da promoviše svoju robusnu politiku, gde on valjda treba da pokaže da može da ratuje i da se takmiči sa Amerikom, EU, Nemačkom...

„To će naneti veliku štetu Srpskoj i njenim građanima. Ti njegovi lažni obračuni i frustracije ne treba da koštaju građane a koštaće sigurno. Izgubićemo odmah 2 000 dozvola za detašmane, dozvole koje naše kompanije dobijaju za poslove u Nemačkoj i mogu da povedu radnike i to je velika privilegija koju smo imali. Tu se u pitanje dovodi i vizni režim. Nemačka je naš najvažniji spoljnopolitički partner. Republika Srpska sa Nemačkom  ima preko milijardu evra obima robne razmene na godišnjem nivou, stotine naših kompanija posluju tamo, ogroman broj ljudi, oko 100.000“, napominje Šarović.

Upozorava da će naopaka politika dovesti do toga da će trpiti i građani i kompanije i ekonomija. „Osetiće se na ukupnom rezultatu naše privrede. To je toliko nepromišljeno i suludo.  On tvrdi da je to odbrana građana Republike Srpske?! Pa Amerika i Rusija skoro da ratuju, ali ne pada im na pamet da povlače ambasadore. Obično se agremani uzimaju kada imate nešto protiv ličnosti ambasadora. Ovo je direktan udar na Nemačku, najmoćniju zemlju u EU. Naša pokrivenost uvoza izvozom u Nemačku je 80%. To je ogroman uspjeh za našu privredu i povući ovakav potez graniči se sa ludilom“, kategoričan je Šarović.

On je poručio Dodiku da umesto sednice za lažno pokazivanje mišića, treba održati sednicu za vraćanje novca građanima.

U Budžetu Republike Srpske  ima najmanje 800 miliona viška koje oni čuvaju za druge svrhe, poručio je Šarović.

„Ljudi su na ovoj inflaciji izgubili najmanje četiri plate. Jedino ko je profitirao je država jer se zbog većih cena naplatila više kroz PDV, kroz poreze... Tražimo da se svim penzionerima isplati jedna prosečna plata u Republici Srpskoj, svim zaposlenim u javnom i svim zaposlenim u privatnom sektoru“, kategoričan je Šarović.

Mi smatramo, dodaje on, da se taj novac mora podeliti građanima i da je to najmanje što se može učiniti u ovoj teškoj situaciji. „Zato tražimo posebnu sednicu. Dokazaćemo da u Budžetu ima ogroman višak novca, koji treba vratiti građanima koji su taj novac dali“, poručio je Šarović.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading