ERDOGAN DOLAZI U BEOGRAD Predsednik Turske sledeće nedelje u poseti Srbiji, BiH i Hrvatskoj
Tanjug/Strahinja Aćimović

Balkan treba da uzme sudbinu u svoje ruke i ukloni sve prepreke kako bi brže napredovao i kako bi bio postignut veći prosperitet, poručio je Čavušoglu na otvaranju samita i najavio je da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sledeće nedelje posetiti Srbiju, BiH i Hrvatsku

- Ova inicijativa pruža tu mogućnost i nešto je što obećava - naglasio je šef turske diplomatije, gost Samita i dodao kako je Turska uvek govorila i o važnosti balkanskih politika.

- Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beograda i Prištine koji je pokazao koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese - istakao je on.

Čavušoglu je kazao da Turska ima otvorenu komunikaciju sa obe strane i najavio nastavak podrške dijalogu, kako bi se postigao dogovor oko tablica i svim ostalim pitanjima.

Istakao je da se Turska ponosi što je deo Balkana i odbija veštačke podele na zapad i istok.

- Moramo da rešimo naše probleme u interesu svih nas. Balkan treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke i uklonimo sve prepreke da bolje rastemo i postignemo veći prosperitet. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu - kazao je Čavušoglu.

On je izrazio je uverenje da će ova incijativa doprineti i većim direktnim stranim investicijama.

- Rat u Evropi je bio alarm za sve nas. Vidimo koliko smo ranjivi. Zima dolazi i energetska i prehrambena bezbednost je izazovna, a recept je jedino solidarnost - istakao je on.

Kazao je da Turska radi na tome kako može da pomogne susedima na Balkanu da obezbede potrebe za gasom tokom zime.

- Rat je samo potvrdio važnost zajedničkih investicija u obnovljive izvore energije i integraciju energetskih tržišta - konstatovao je on.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading