ŠIPTARI NAJAVLJUJU HAOS Tvrde da imaju jaka leđa!
Foto: privatna arhiva

Ministar unutrašnjih poslova nepriznate države Kosovo Dželjalj Svečlja rekao je da od 1. septembra počinje primena mera koje se odnose na zabranu srpskih registarskih oznaka i ličnih dokumenata, kao i da bi incidenti na severu mogli da se dogode i pre ovog datuma. On je, najavljujući krvoproliće u južnoj srpskoj pokrajini, kazao da postoje naznake da će doći do tenzija i haosa.

- Postoje naznake da se tenzije mogu desiti. Spremni smo da se suočimo sa bilo kojom vrstom situacije, naše institucije su zrele, jake i spremne da se suoče sa svakim zadatkom koji dobiju. Imamo i podršku međunarodnog faktora - rekao je Svečlja koji je dodao i da je Beograd kriv za barikade.

Njemu je juče odgovorio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je naveo da Svečlja ima ulogu glavnog podizvođača Кurtijevog plana destabilizacije regiona.

- Priština i Aljbin Kurti još jednom su pokazali da umeju samo da prete silom i ratom i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrednost dijaloga i mirnog rešavanja problema. Kurtijev ministar privremenih institucija samouprave u Prištini Dželjalj Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu Kosova i Metohije potvrdio je da ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona - naveo je Petković.

Petković odgovorio Tadiću - Alo.rs

On je dodao da Beograd i predsednik Vučić nisu slali specijalne prištinske policijske snage na sever KiM da prebijaju i pucaju na goloruk narod, već da je to radio Aljbin Kurti.

- Predsednik Vučić je konstantno i dosledno Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka, a odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti - a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje. Jedina krivica Srba na severu Kosova i Metohije je u tome što ne žele da budu ugašeni ni poništeni - rekao je Petković.

Narodni poslanik Vladimir Đukanović rekao je da je veoma izvesna opasnost od oružanog sukoba na KiM i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ulaže nadljudske napore da do njih ne dođe. On je rekao da je jedan od problema i taj što Kurti ima podršku u tome da radi šta hoće.

- Sukob je vrlo izvestan i može da bude svega i svačega. Dakle, ratni sukob je vrlo izvestan i činimo sve da ga sprečimo. Vučić ulaže nadljudske napore i nadamo se da će uspeti. U trci smo sa vremenom i moramo da učinimo sve da do toga ne dođe. Kurti je otišao prilično poražen iz Brisela, dok je Srbija izbegla da se o njoj ružno govori. Nemamo nijednu negativnu rečenicu o ponašanju naše zemlje - zaključio je Đukanović.

VUČIĆEVO ISTORIJSKO OBRAĆANJE - Alo.rs

KFOR: SPREMNI SMO DA INTERVENIŠEMO

Američke trupe u okviru NATO raspoređene su duž glavnih puteva na severu Kosova i Metohije. Ovu informaciju potvrdila je komanda Kfora, koja je saopštila da je pojačano patroliranje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

„Kfor je pojačao svoje prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak kako bi povećao svest o situaciji. Pojačali smo i patroliranja u toj oblasti. Zadržavamo prisustvo i agilnost na terenu i spremni smo da intervenišemo ako bude potrebe“, navodi se u dopisu Kfora.

SRPSKI NAROD S NESTRPLJENJEM ČEKA OBRAĆANJE PREDSEDNIKA

Srpski narod s nestrpljenjem čeka obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje je zakazano za danas u 13.30.

Jedina Srpkinja iz Đakovice Dragica Gašić rekla je za Alo! da je preko medija pratila dešavanja tokom pregovora u Briselu i da je svesna da situacija nije nimalo laka.

Nadam se i želim da verujem, da je nekim čudom moguće da postignemo nekakvo kompromisno rešenje (FOTO) - Alo.rs

- Sigurna sam da će nam predsednik Vučić iskreno reći kako stvari stoje i šta se dešavalo tokom tih razgovora. Vučić i Petković se bore za naš narod na Kosmetu i u tome ih svi moraju podržati. Situacija nije laka, možda dugo nije bilo teže nego što je sada, ali verujem da će naša država umeti da nas zaštiti, kao i do sada što je činila - rekla je ona.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (11)

Loading
Aleksa

21.08.2022 09:46

Šiptare štite stranci koji bi da unište Srbiju ali neće im uspeti

Gradimir

21.08.2022 09:47

Veoma teški dani po Srbiju samo odgovorna vlast Vučića može da se izbori sa ovim

Danijela

21.08.2022 09:48

Ovo su zastrašujuće pretnje po Srpski narod Kosova i Metohije ali Vučić neće da dozvoli progrome i nasilje

Todor

21.08.2022 22:07

Treba zaustaviti Pristinu u njenoj nameri da uradi ono sto je naumila,jer ocigledno nisu za kompromisno resenje.

Todor

21.08.2022 22:07

Treba zaustaviti Pristinu u njenoj nameri da uradi ono sto je naumila,jer ocigledno nisu za kompromisno resenje.

Todor

21.08.2022 22:07

Treba zaustaviti Pristinu u njenoj nameri da uradi ono sto je naumila,jer ocigledno nisu za kompromisno resenje.

Gole

21.08.2022 22:52

Kurti izgleda želi samo krvoproliće i proterivanje Srba sa njihovog ognjišta.Nadamo se da mu se ta želja neće ostvariti.

Vera

21.08.2022 22:53

Kakva god ledja da imaju, sigurno im nećemo dozvoliti da maltretiraju i ubijaju naše ljude na KiM.

Kosta

21.08.2022 22:58

Pretnje su zastrašujuće ,ali se nadamo da se ipak neće ostvariti.

Koki

21.08.2022 23:00

Pred Srbijom su veoma teški dani .Uzdamo se u mudrost našeg predsednika Vučića.

Koki

21.08.2022 23:04

Nece sigurno predsednik Vučić dozvoliti da do krvoprolića dodje.