Nebojša Bakarec: Skupština Srbije-Deo opozicije pogazio datu reč!
Foto: Alo!

Dogovor znači da je data reč. Opozicija i vlast (SNS) su se tokom tri dana dogovarali o konstitutivnoj sednici i o izboru organa Narodne skupštine Republike Srbije. I jedni i drugi su saopštili da su postigli dogovor. Dali su reč. Opozicija je delovala zadovoljno. Svi mediji, i opozicioni i pozicioni su konstatovali da je vlast, tj. pozicija tj. SNS bila velikodušna i da je opoziciji dato značajno više funkcija u organima Skupštine, nego što im procentualno i običajno pripada. Kada je sadašnja opozicija bila vlast, do 2012. godine, gazila je opoziciju, i davala joj je samo minimum u Skupštini. 

Vlast do 2012., a sadašnja opozicija (DS i derivati), se tada nije zadovoljavala samo gaženjem opozicije i davanjem minimuma, već je tokom perioda od 2000. do 2012. dva puta, krala, otimala mandate opoziciji. Prvi put je DS, tokom 2002. i početkom 2003. u dva navrata otimala mandate tada drugoj najjačoj stranci -DSS-u, tako da je Skupština Srbije u jednom trenutku imala 308 poslanika umesto 250. Morali su da reaguju EU i OEBS i da opomenu

DS da prestane sa krađom mandata. Po jučerašnjem priznanju Zorana Lutovca, sadašnjeg predsednika DS, ta stranka je drugi put saučestvovala u otimanju 17 mandata Srpskoj radikalnoj stranci 2008. godine. Zamislite šta bi bilo da SNS pokuša da radi to što je radio DS, dva puta. Nezamislivo! Umesto toga SNS je opoziciji dala najbolje izborne uslove u Evropi, što je potpisano na dva okrugla stola, vlasti i opozicije, 2021. godine. Srpska napredna stranka je pre neki dan na pomenutim razgovorima o konstituisnju Skupštine, opoziciji dala i dodatno mesto potpredsednika Skupštine Srbije (3 umesto 2) i dala je opoziciji značajno veći broj članova skupštinskih odbora i delegacija te predsednika odbora. Skupština Srbije, već decenijama ima 6 potpredsednika, i običaj je bio da tri mesta idu vlasti, tj. većini, dva opoziciji i jedno manjinama. Srpska napredna stranka je sada smatrala, da je u interesu države Srbije, da vlast ima 2 potpredsednička mesta, opozicija 3, a manjine 2 mesta. 

Opozicija je saopštila da će šefica poslanika SSP, Marinika Tepić, biti predsednica srpske delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje, da će za predsednika Odbora za spoljne poslove biti izabran Borko Stefanović, SSP, dok će Odbor za životnu sredinu predvoditi Aleksandar Jovanović Ćuta (Koalicija „Moramo“). Na čelu Odbora za kulturu i informisanje biće Siniša Kovačević, potpredsednik NS. Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove biće Miloš Jovanović, predsednik DSS. Odbor za dijasporu predvodiće Milica Đurđević, predsednica Zavetnika. Sve to su objavili i opozicioni mediji.

Posle dogovora o konstituisanju Skupštine, saopšteno je da je postignut dogovor da će kandidate za potpredsednike Skupštine Srbije dati SNS, SPS, NADA, SSP, SVM, SPP i DS. Takođe, dogovor je podrazumevao da sve stranke glasaju za svih sedam potpredsednika u paketu, i da nema rasprave na tu temu, niti obrazlaganja predloga kandidata za potpredsednike. 

Zloupotreba govornice i gaženje date reči od strane opozicije

Već na konstitutivnoj sednici Skupštine, predsedavajući-tehničko lice do izbora predsednika Skupštine, najstariji poslanik, Vladeta Janković je zloupotrebio svoj položaj i govornicu. Janković je pripadnik opozicije, izabran je sa liste „Ujedinjeni za Srbiju“ čiji je poslanik postao na predlog Đilasove stranke SSP, iako je formalno bio na kvoti Jeremićeve Narodne stranke. Poslovnikom, (članovi od 3. do 13.) nije predviđeno da bilo ko drži bilo kakve, a kamoli političke govore, pa ni predsedavajući. Ima više razloga za to. Prvi razlog je to što mora da se obavi konstituisanje Skupštine i da se potvrde mandati. Drugi je, moguća zloupotreba govornice, opstrukcijom. Ukoliko bi predsedavajući držao politički govor, on bi to mogao da čini 5 minuta ili 5555 minuta. Treće, predsedavajućem, ukoliko bi zloupotrebio govornicu, ne bi mogao niko da odgovori. Vladeta Janković je 1.8.2022., zloupotrebio govornicu, i održao politički govor, u kome je napao SNS i predsednika Vučića. Ne trepnuvši je prekršio poslovnik, znajući da niko ne može da mu odgovori. Nečasan postupak. Na konferenciji za štampu lepo i mirno Jankoviću je u holu Skupštine, odgovorio šef poslaničkog kluba SNS, g. Milenko Jovanov, koji je obrazložio suštinu Jankovićeve zloupotrebe.

Nebojša Bakarec: Skupština Srbije-Deo opozicije pogazio datu reč!

Foto: Alo!

 

Sledećeg dana, kada su birani organi Narodne skupštine, bilo je još gore. Deo opozicije je pogazio reč datu na kraju trodnevnih dogovora. Poslanici DS, koji su milošću SNS, dobili jedno, sedmo, potpredsedničko mesto, su pogazili reč koju je dao upravo njihov kandidat za potpredsednika, Zoran Lutovac (predsednik DS) i glasali su, prilikom javne prozivke, samo za kandidata SSP i DS. Poslanici Narodne stranke, su pogazili reč koju je dao njihov šef, Miroslav Aleksić, i glasali su, prilikom javne prozivke, samo za kandidata SSP i DS. Poslanici Dveri, su pogazili reč koju je dao upravo šef Boško Obradović (predsednik Dveri) i glasali su, prilikom javne prozivke, samo za kandidata koga su podržali potpisima, iz koalicije NADA. Takođe, pojedine opozicione stranke, su suprotno dogovoru, obrazlagale predlog svog kandidata (DS). I tu su pogazili reč. Pokazali su da nemaju časti i obraza.

Srpska napredna stranka, je svesna trikova dela opozicije, odlučila da održi reč i svi poslanici SNS su glasali za svih 7 kandidata. Sramni trik dela opozicije se sastojao u tome, što su kršenjem dogovora, njihova dva kandidata Lutovac i Stefanović dobili najveći broj glasova, jer je za njih glasala i pozicija i opozicija, dok je za ostalih 5 kandidata glasala pozicija i samo deo opozicije. Ovo je dovelo do toga da su Zoran Lutovac i Borko Stefanović, na kvarno, dobili najveći broj glasova - 207 i 204 glasa. Ostali kandidati za potpredsednike Skupštine su ovako prošli: Božidar Delić 197, Usame Zukorlić 195, Sandra Božić 194, Snežana Paunović 194 i Elvira Kovač 194 glasa poslanika. Srpska napredna stranka je usred glasanja mogla da kaže delu svojih poslanika da glasaju protiv Lutovca i Stefanovića, ali to bi bilo kršenje dogovora i gaženje reči. Tako smo svi glasali za sve kandidate i sačuvali čast i obraz. 

Tog, drugog dana, 2.8.2022. u 14 časova je održan sastanak šefova svih poslaničkih klubova sa predsedavajućim Jankovićem, i svi su se složili da se diskusije o izboru predsednika parlamenta, po listi govornika, skrate tako da govori samo 10 predstavnika najbrojnijih lista (od 15). Dogovor je podrazumevao da govori traju 5 minuta. Deo opozicije je prekršio i ovaj govor. Ovaj dogovor su prekršili NS, PSG, NDBG i DS. Ukupno je govorilo njih 20, a govori su im trajali do 10 minuta. Ovo je bilo treće kršenje dogovora od strane dela opozicije. Srpska napredna stranka je i u ovom slučaju, održala reč i sprovela dogovoreno. Govorio je samo jedan predstavnik SNS u trajanju od 6 minuta.

Bitno je reći da su za kandidata SNS, za predsednika Skupštine, dr Vladimira Orlića, od 230 poslanika koji su pristupili glasanju, glasala 154 poslanika, dok je protiv bilo 76 poslanika. Za Vladimira Orlića su glasala i 3 pripadnika opozicije iz stranke POKS. U svakom slučaju treba pomenuti da je većina pripadnika opozicije tokom rasprave, priznala da dr Orlić ima sjajnu biografiju, i impresivno obrazovanje. Kako poznajem Vladimira Orlića već šest godina, reći ću da je on uman, stručan, talentovan, patriota, i tolerantan! Pri tome je dorastao funkciji predsednika Skupštine, i dostojan je funkcije predsednika Skupštine. Dostojan!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Radivoj

03.08.2022 22:20

Svaka čast gospodinu Janković svaka mu je ko Njegoševa