NAPETO NA SEVERU KOSOVA Albanci šalju dodatnu policiju, reagovalo Ministarstvo inostranih poslova Rusije (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Vučić stigao u Generalštab

Vrhovni komandant oružanih snaga i predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zgradu Generalštaba na Banjici.

NAPETO NA SEVERU KOSOVA Albanci šalju dodatnu policiju, reagovalo Ministarstvo inostranih poslova Rusije (FOTO/VIDEO)

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

 

Rafalna paljba kod Brnjaka

U selu Banje kod Brnjaka čuje se rafalna paljba.

Nove snage Rosu krenule ka Mitrovici

Nove snage jedinice Rosu krenule su iz pravca Srbice ka Kosovskoj Mitrovici.

 

 

Premijerka Brnabić: Kurti je sramota današnjeg Balkana

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, reagovala je na sramnu izjavu Aljbina Kurtija u kojoj je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića za izazivanje nemira.

NAPETO NA SEVERU KOSOVA Albanci šalju dodatnu policiju, reagovalo Ministarstvo inostranih poslova Rusije (FOTO/VIDEO)

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

 

Petković: Jedini krivac je Aljbin Kurti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je jedini krivac za situaciju - Aljbin Kurti. "Jedini krivac za trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji jeste Aljbin Kurti koji svojim neuračunljivim potezima izaziva novu krizu na prostoru Kosova i Metohije. Neuračunljivi Kurti dobro je bio svestan da njegovi jednostrani i protivpravni potezi mogu imati dalekosežne posledice po mir i stabilnost i mogu dovesti do krize sa nesagledivim posledicama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakoga dana poziva na mir i stabilnost i dijalog kao jedini mehanizam za normalizaciju odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja. Jedina poruka koja je upućena i iz Raške i iz Beograda danas jeste poruka mira i potrebe za poštovanjem Briselskog sporazuma i što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština. Zato kada traži krivca za današnju situaciju, neka se pogleda u ogledalo jer će tamo videti jedinog odgovornog za nove tenzije na terenu", poručio je Petković.

Policija Kosova: Bilo pucnjave i prema pripadnicima policije

Policija Kosova je saopštila da se na nekoliko lokacija na severu Kosmeta čula pucnjava i da su neki od pucnjeva bili usmereni na policijske jedinice, ali da nije bilo povređenih.

Specijalne snage kosovske policije u bazi "Belvedere"

Specijalne snage kosovske policije grupišu se u bazi "Belvedere" u južnom delu Kosovske Mitrovice, saznaje RTS.

Đukanović: Nažalost, plašim se da se sprema sukob na Balkanu

"Kurtiju je neko rekao da napravi haos. Mislim da nije kompletan zapad iza ovoga, već određene sile unutar EU. Plašim se da će se ovo širiti i molim Boga i ljude sa Balkana da ne nasedaju na provokacije. Plašim se da je sukob izvestan i da se sprema sukob na Balkanu. Voleo bih da se ovo prekine, mislim da će se ići na inteziviranje sukoba", rekao je Vladimir Đukanović gostujući u specijalnoj emisiji na Kurir televiziji.

Rusija reagovala povodom situacije na KiM: Još jedan korak ka proterivanju Srba

Odluka Prištine da od 1. avgusta počnu da primenjuju neosnovana diskriminaciona "pravila" o prinudnoj zameni ličnih dokumenata i registracionih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedna korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova, navodi se između ostalog u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Pripadnici Rosu pretukli Srbina iz Leška

Pripadnici Rosu na barikadi kod Slatine pretukli su Srbina iz Leška. Kako se saznaje, pripadnici Rosu su pokušali da probiju barikade. Tom prilikom pretukli su Srbina iz Leška N. V. On je odmah prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Jedinice Rosu krenule iz Prištine u oklopnim vozilima ka severu

Snage jedinice Rosu krenule su iz Prištine u oklopnim vozilima u smeru severa, prenose Novosti. Među njima su i ekipe hitne pomoći. Kako se dodaje, pripadnici ove formacije su pod punom opremom i vodenim topovima.

Oni se kreću u smeru Zupca i Zubinog potoka.

Administrativni prelaz Jarinje prazan!

U ovom trenutku na administrativnom prelazu Jarinje nema nikog, javlja Kurirov reporter. Prazno je sa obe strane, i iz pravca Centralne Srbije i iz pravca KiM. A pre samo sat vremena kolona je bila duga tri kilometara.

Mitrovicom i dalje odjekuju sirene

Severnom Mitrovicom i dalje neprekidno odjekuju vazdušne sirene za opasnost. U Rudaru, gde je blokirana magistrala od Prištine prema Leposaviću i Jarinju, u ovom trenutku je više hiljada građana Severne Mitrovice i Zvečana. Na putu je mnogo putničkih vozila i kamiona, tako da je nemoguće proći. Blokiran je i put od Leposavića prema Mitrovici, javlja Kurirov reporter sa lica mesta.

Kosovska policija: Zatvoreni prelazi Brnjak i Jarinje

Policija je zatvorila saobraćaj za putnike i vozila na prelazima Brnjak i Jarinje zbog blokade puteva od strane lokalnih Srba, saopštila je Kosovska policija. Policija je pozvala građane da za saobraćaj koriste druge granične prelaze. Srbi su blokirali puteve u znak nezadovoljstva merama reciprociteta kosovskih vlasti za lične karte i registarske tablice koje izdaje Srbija, a koje stupaju na snagu od sutra.

"Nema predaje!"

"Nema predaje", glavna je poruka Srba, nezadovoljnih najavom prištinski vlasti da sutra počne primena odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama. Narod protestuje na magistralnim putevima u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leške prema Jarinju i mestu Zupče kod Zubinog potoka. Tu su putevi blokirani.

Ministarstvo odbrane: Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju

Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane "kosovske policije", Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Srbi blokirali puteve šiptarskim specijalcima

Srbi su formirali barikade i zaprečili put Albanskim specijalcima u mestima Rudare i Zupče.

 

 

Kurtijeva policija zatvorila "Brnjak"

Policija tzv. Kosova zatvorila je administrativni prelaz "Brnjak", saznaju "Novosti".

Oko 18:15 časova pripadnici policije tzv. Kosova zatvorili su administrativni prelaz na Brnjačkom mostu i tako blokirali sav promet putnika i robe preko ovog prelaza i iz pravca AP KiM.

Situacija je identična i na administrativnom prelazu Rudnica, s tim što policija propušta samo vozila sa kosovskim registarskim oznakama.

Petković: Odluke Prištine neprihvatljive za Beograd

Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i preregistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posle sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine.

On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za naše građane na prostoru pokrajine kao i do sada.

NAPETO NA SEVERU KOSOVA Albanci šalju dodatnu policiju, reagovalo Ministarstvo inostranih poslova Rusije (FOTO/VIDEO)

Alo!

 

- Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije - rekao je Petković.

On je rekao i da je predstavnicima Srba sa KiM preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Kada je reč o jednostranim odluakma Kurtija koje treba da stupe na snagu od ponoći rekao je da će se videti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspeti da urazume Kurtija.

Petković je preneo i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtev za formiranje Zajednice Srpskih opština.

On je istakao da ove kriza i svega što se dešava kao i institucionalno nasilje nad Srbima na KiM ne bi bilo da danas imamo ZSO koja treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM.

Albanci se gomilaju kod mosta u Južnoj Mitrovici

U južnom delu Kosovske Mitrovice, odmah posle Glavnog mosta koji razdvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu, nalazi se oko 200 okupljenih Albanaca.

 

 

Srbi blokirali put prema Leposaviću

Oko 18 časova, lokalni Srbi blokirali su put, na oko 500 metara od objekta PS, prema Leposaviću tzv. Pogranične policije za Leposavić.

Na Rudaru ima oko 100 Srba, dok se, prema saznanjima "Novosti" u Bošnjačkoj mahali  okupio veći broj Albanaca.

Narod se okuplja u centru Severne Mitrovice

Građani su počeli da se okupljaju u centru Severne Mitrovice u kojoj se od 17. 40 časova čuju sirene za uzbunu, a kako nezvanično saznaje naš izveštač narod će krenuti ka mestu Rudar kod Zvečana gde će postaviti barikade, javlja Kosovo online.

Građani se okupljaju, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne noćas u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Građanima sa dokumentima Srbije će biti uručen ulazno-izlazni dokument, a sutra počinje i preregistracija vozila sa tablicama Republike Srbije na kosovske.

Blokirani putevi

Blokirani su putevi kod Rudara i Zupča - potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira policije tzv. Kosova za region Sever Besim Hoti. Nešto pre 18 časova u Kosovskoj Mitrovici su aktivirane sirene za uzbunu.

Jezive pretnje Albanaca

Albanci sa KiM su već počeli da prete Srbiji i predsedniku naše zemlje Aleksandru Vučiću.

Visar Kelmendi objavio je na Tviteru da će Aleksandar Vučić i Srbija proći kao Irak i Sadam Husein.

Kurti na Jarinje poslao specijalce opremljene automatskim puškama

Ispred novoformirane baze interventne pogranične jedinice tzv. kosovske policije nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje raspoređeno je više pripadnika ove jedinice sa automatskim naoružanjem kao i sa kompletnom opremom (šlemovi, panciri).

NAPETO NA SEVERU KOSOVA Albanci šalju dodatnu policiju, reagovalo Ministarstvo inostranih poslova Rusije (FOTO/VIDEO)

Alo

 

 

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti trenutno nema saznanja da se bilo šta dešava u severnom delu grada, osim sirene koju i sam čuje, navodi Kossev.

 

 

Petković sa Srbima sa KiM

U Raški je održan sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa političkim predstavnicima Srba sa KiM.

Sastanku u Domu Kulture „Gradac“, koji počeo je u 16 časova, prisustvovali su predstavnici Srpske liste, privremenih opštinskih organa, načelnici okruga, direktori javnih ustanova kao i preduzeća sa Kosova i Metohije.

Sastanak je održan povodom poslednjeg poteza Prištine da od 1. avgusta počne primena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde kao zamena za dokumenta.

Sirene u Mitrovici

Vidljivo je kretanje i vozila hitne pomoći sa takođe uključenim sirenama.

 

 

 

 

Prema nezvaničnim informacijama, pripremaju se barikade kod krsta u mestu Rudare, na regionalnom putu Priština-Leposavić, nedaleko od Zvečana.

 

 

Kako je najavila privremena vlada u Prištini, od ponoći će svima koji dođu na prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije biti uručen ulazno-izlazni dokument, a počinje i preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je upozorio da Srbija neće dozvoliti novi pogrom nad našim narodom na KiM:

- Ako neko misli da je moguće da ponovi 17. mart 2004. ili da je moguće da ponove nešto što se događalo našem narodu na drugim delovima teritorije bivše Jugoslavije i tako posao jednom zauvek završe i da Srba neće biti - to se neće dogoditi. Sve što želimo je samo mir.

Vučić je prethodno upozorio da haos na KiM kreće večeras u ponoć i da su na administrativnim prelazima već raspoređene dve specijalne jedinice.

- Poslali su na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak dve jedinice sa 21 tonom goriva sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica - naveo je Vučić.

Predsednik je naglasio da situacija nikad nije bila kompleksnija nego sad i da je mnogo ozbiljnije nego ikada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading