INTERVJU NEDELJE MINISTARKA MARIJA OBRADOVIĆ: Nigde nisam omanula
Marija Obradović - Instagram

 

 

Ako ne budete u Vladi, kakvi su vam dalji planovi, čime ćete se baviti?

- Možda se priključim naporima za povećanje nataliteta, planiramo proširenje porodice već duže vreme.

 

Kakav je bio vaš učinak u prethodne dve godine, da li ste zadovoljni ostvarenim rezultatima?

- Učinjeno je za ovih 20 meseci kao u četvorogodišnjem mandatu. Radili smo ubrzano, marljivo, u šestoj brzini. Naši su izborni zakoni - o izboru predsednika, narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o referendumu, o zaštitniku građana, povereniku za informacije od javnog značaja, o pečatu... Nijedan od tih zakona nije bilo lako pripremiti, konsenzusom i usvojiti. Mnogo truda uloženo je oko biračkog spiska i saradnje sa kontrolnim telima tokom izbornog procesa. Usvojena su nova strateška dokumenta u okviru reforme javne uprave, nastavljena je digitalizacija kroz nove softvere i servise na lokalu, uvedeni e-parlamenti. Otvaramo Jedinstvena upravna mesta širom Srbije gde građani na jednom mestu završavaju u gradskoj/opštinskoj upravi sve poslove, štedeći vreme i novac. Zatekla sam 10 JUM-ova u Srbiji, sada ih ima 40. Ne stajemo dok sve ne završimo, ali uradili smo tri puta više za 20 meseci nego moji prethodnici za pet godina. Pomogli smo izgradnju ambulanti, vrtića, pijaca, opštinskih zgrada, igrališta i sportskih terena, domova kulture, pozorišta, bioskopa, brojne manifestacije. Stotinak zaposlenih u ministarstvu radi vredno, komunicirajući s lokalnim vlastima i rešavajući njihove probleme. Ne treba zaboraviti ni dnevne izazove u radu državne uprave. Sve se to ne vidi i ne treba da se naglašava previše ako sistem radi, a očigledno radi. Ne zaboravite da smo sve ovo radili tokom korone, znači u otežanim uslovima, a MDULS je sve vreme bio snažna podrška organizovanju vakcinacije u gradovima i opštinama.

Šta je moglo bolje, u čemu ste omanuli?

- Nismo omanuli ni u čemu. Trebalo je tražiti veći budžet za MDULS. S ovim novcem može samo da se završi ranije započeto, a nemoguće je finansirati i neke nove projekte poput uvođenja univerzalne kartice povezane s Centralnim registrom stanovništva (građanin bi imao samo jednu karticu koja objedinjuje i ličnu kartu, zdravstvenu, vozačku i sve ostale isprave koje su mu neophodne). Sličan projekat je i Registar javnih ulaganja, gde bi pratili sva javna ulaganja u svim JLS, što bi značajno doprinelo transparentnosti trošenja državnog budžeta i olakšalo planiranje dodatnih ulaganja. Tu je i tzv. zeleni indeks - registar planova razvoja JLS, zatim uvođenje tehnologije pametnih gradova u JLS... Ali danas bar 10 gradova u Srbiji imaju duplo veći budžet od mog ministarstva. Da ne pričam o Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

 

INTERVJU NEDELJE MINISTARKA MARIJA OBRADOVIĆ: Nigde nisam omanula

Foto: Alo

 

 

S  kim ste u Vladi imali najbolju saradnju?

- Sa svima sam korektno sarađivala. Teško je raditi bez saradnje s ostalim institucijama u državi. Jedna od glavnih uloga MDULS i jeste da koordinira radom državnih organa i institucija.

Pojavile su se spekulacije da će žene dominirati i u novoj vladi, kako to komentarišete?

- Lepo zvuči, a i pokazale smo da to funkcioniše dobro. Ipak, najvažnije je koliko ste posvećeni i odgovorni.

U ponedeljak će biti konstituisan novi saziv Skupštine Srbije, očekujete li burne rasprave?

- Očekujem da opozicija i dalje traljavo koristi mogućnost da se obrati svojim biračima. Od vladajuće većine nadam se da će pomeriti svest našeg društva ka većoj odgovorosti za izgovoreno i obećano. Važno je i da probudimo veću empatiju, nije dobro da svako gleda samo svoj interes. Može li to bez burne rasprave?

 

Iznerviram se kada Vučić...

Vučić je najavio povlačenje sa čela stranke, kako to komentarišete?

- Iznerviram se kad god to spomene. Nadam se da razume da SNS neće biti isti bez njega. Ovi koji najavljuju povlačenja kad on ode najviše me brinu. Nisu iskreni.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading