KOLUMNA VLADIMIRA ĐUKANOVIĆA : Republika Srpska Krajina
Foto: Printscreen

Postojala je i još uvek postoji. Makar kod nas koji ćemo je, dok smo živi, čuvati u srcu i koji baštinimo njen kontinuitet, a to je učinjeno pre više od deceniju i po kroz formiranje Vlade i Skupštine RSK u izbeglištvu.

Dakle, RSK je nastala kao plod naroda kome je Tuđmanova Hrvatska nasilno otela pravo konstitutivnog naroda. Time mu je stavljeno do znanja da se kreće u nasilno otcepljenje od tadašnje SFRJ, što Srbi nisu želeli, a na tu želju su baš zato što su bili konstitutivni narod imali pravo, jer ukidanjem konstitutivnosti oteto im je i pravo na samoopredeljenje. Pošto su Hrvati krenuli u nasilno otcepljenje od SFRJ, Srbi su imali jače pravo da kažu da to ne prihvataju i da žele da ostanu u SFRJ. Svesni da je Tuđmanova Hrvatska krenula u stvaranje moderne NDH, koja i danas egzistira, a pošto rane iz Drugog svetskog rata nimalo nisu zarasle, Srbima je jasno bilo šta im se sprema pa su kao odogovor na ustavno i svako drugo nasilje koje je prema njima moderna NDH počela da primenjuje stvorili svoju SAO Krajinu koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku Krajinu. Ona je imala svoju skupštinu, svoju vladu, predsednika… Bila je država koja je fizički nestala kada je današnja NDH izvršila genocidnu akciju „Oluja“ i etnički očistila današnju avnojevsku Hrvatsku od Srba. Pravno nije nikada nestala i zato se baštini njen kontinuitet. Nikada se neću pomiriti s tim da je teritorija današnje okupirane RSK Hrvatska i znam da će doći dan kada će se taj istorijski zločin ispraviti.

Nemam taj problem da svuda i na svakom mestu istaknem da su Knin, Benkovac, Obrovac, Srb, Gračac, Donji Lapac, Drniš, Vojnić, Petrinja, Glina, Korenica, Kostajnica, Dvor na Uni srpska mesta i da su činili jednu kompaktnu teritoriju države Republika Srpska Krajina. Znaju to i u Hrvatskoj i znaju da je to srpsko. Na nama je da učimo decu o tome, da im ostavljamo u amanet, da im govorimo koliko su Srbi Krajišnici stradalni narod, ali narod koji gde god da ga bacite od nule ume da napravi mnogo toga, da nikada ne zaboravimo šta su nam ustaše učinile u 20. veku i da se borimo za prava našeg naroda koji je i u ovom minornom procentu danas opstao na prostoru avnojevske Hrvatske.

Za vreme Broza zbog lažnog bratstva i jedinstva ćutalo se o ustaškim zločinima prema Srbima u Drugom svetskom ratu. Neko je želeo da se o tome i dalje ćuti. Bogu hvala, Vučić to ne želi. Pod plaštom da se ne zamerimo Hrvatskoj, bivše vlasti nisu smele da pomenu ustaške zločine. Nisu smele da kažu da je „Oluja“ najveći zločin posle Drugog svetskog rata koji se dogodio na prostoru Evrope, jer je čitav narod etnički očišćen sa svoje zemlje. Nikada to nisam razumeo. Šta znači to da se ne zameremo? Nema zameranja ako si iskren. Nemam nikakvu želju da s avnojevskom Hrvatskom gajim neke pretarano dobre odnose, osim onih službenih, tj. što se mora. Tiče me se da vrate prognanim Srbima imovinu, da ne diraju Srpsku pravoslavnu crkvu, da ne maltretiraju ljude koji se vrate. Sve ostalo što se tiče te zločinačke tvorevine me ne zanima. Nikada tamo na more ne idem i gadim se onih koji tamo uplaćuju aranžmane i pune budžet državi koja je pobila i proterala toliko naših sunarodnika. Čak i u tranzitu zaobilazim Hrvatsku. Jedini razlog zbog kog bih se našao na teritoriji avnojevske Hrvatske je da posetim Bogosloviju u Manastiru Krka, posetio bih srpske manastire i crkve, posetio bih Jasenovac da zapalim sveću, kao i svako drugo stratište gde su ustaše klale Srbe i eventualno ako bih bio na nekoj državnoj funkciji, pa silom prilika bio prinuđen da tamo idem kako bih se borio za prava mog naroda. Mada, do sada sam odbijao nekoliko puta kao poslanik da idem kada su išle neke parlamentarne delegacije. E da, ako bi Zvezda igrala protiv Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka i ako bi se išlo organizovano na neka od tih gostovanja, tada bih otišao da im tamo prkosimo. Jednostavno, za mene lično Hrvatska u današnjem obliku ne postoji. To je moderna NDH koja pod svojom kontrolom drži okupiranu teritoriju RSK. To je država u kojoj se lupaju ćirilične table, slave najokorelije ustaše, veliča NDH na Tompsonovim koncertima, ulice nose nazive po ustaškim krvolocima, sa ushićenjem na stadionima više „Za dom spremni“, slavi se Jasenovac, falsifikuje istorija, slavi se genocidna akcija „Oluja“… Zemlja i narod koji od svoje istorije jedino čime imaju da se „pohvale“ jeste da su klali Srbe i da su imali Jasenovac. Državu su na zločinu napravili i zato verujem da to zlo kad-tad mora da se ugasi.

Eto, nemam problem sve ovo da napišem i da me zbog mog stava pljuje ko hoće.

RSK živi zauvek!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading