NEBOJŠA BAKAREC Vandali u Novom Sadu: Ugrožena ljudska prava većine
Nebojša Bakerec

- Da razlog dva protesta u Novom Sadu, nije GUP, pokazalo je razobručeno nasilje, izvedeno na oba protesta. Na prvom, lažni ekolozi i „mirovni aktivisti“ su napali Skupštinu Novog Sada, i napadali su mirnu policiju i obezbeđenje. Povredili su nekoliko policajaca.

Juče, 28.8.2022. su na protestu dela opozicije, lažnih ekologa i lažnih mirovnih aktivista, ponovo uništene prostorije SNS u Novom Sadu. To je 71 napad na prostorije SNS. To je peti napad na te prostorije SNS u Novom Sadu. Uništavanjem prostorija SNS su se bavile i "MIROVNE AKTIVISTKINJE", lažne ekološkinje, Biljana Stojković iz Beograda i Aida Ćorović iz Novog Pazara. Aida Ćorović u izjavi za TV N1, pokazuje da nema pojma zbog čega je došla.

Važno je da je došla čak iz Novog Pazara da uništava Novi Sad i da uznemirava Novosađane. Na pitanje novinarke TV N1, „Pretpostavljam da ste pogledali šta se nalazi u GUP-u, kako ga komentarišete?“, Aida Ćorović – „autorka“ izjave da je „Srbija fašističko društvo“ kaže: „PA JA NEMAM TOLIKO DETALJAN UVID U GUP...“.

GUP je samo izgovor, svi oni uživaju u nasilju. U snimku koji prati ovaj tekst, možete videti koliko „MIROVNE AKTIVISTKINJE", i lažne ekološkinje, Biljana Stojković iz Beograda i Aida Ćorović iz Novog Pazara, uživaju u nasilju i uništavanju prostorija SNS. Gde je tu mirovni aktivizam? Kakve veze ima uništavanje, vandalizovanje i prljanje Novog Sada sa ekologijom? Biljana Stojković je liderka koalicije „Moramo“ i bila je kandidatkinja za predsednicu Srbije. Evo, ovo je njen program na delu.

Srećom, građani su joj udelili samo 3 odsto glasova.

Ko je Aida Ćorović je najbolje rekla Biljana Srbljanović 28.03.2018., kada je rekla: „Aida, to je bezobrazno i mnogo ružno, to tvoje alkoholičarsko učitavanje sopstvenih motiva zbog kojih si preletala od stranke do stranke, a sve pljujući Peščanik jer ti diraju Tadića kod koga si bila na sinekuri, sve pravdajuči ponižavanje Srebrenice i poziva na rat sa Kosovom, a da si pre toga sekla svaku arteriju na Čedu, dok tu nisi izvukla materijalnu i ličnu korist, pa se najedila i pošla dalje u poteru za finansiranje rakije i bekrije.

Mislim ovako da ti direktno kažem: je*i se ti malo sa svojim uvredama iza leđa, sa onim što pišeš u privatnim prepiskama, sa onim čime se protiviš građanskoj Srbiji, a u ime sinekure Demokratske stranke, pa kad preveslaš kod Jankovića i tamo ne dobiješ ono što si računala, onda nastavljaš da veslaš dalje, se*em ti se na tvoj integritet, na političku misao, na sve partije u kojima si bila, na sve plate koje si tom prilikom naprimala i na tvoje zanimanje, koje ne znam šta je, kao i na izbor pića koje te hrabrom čini".

Iz priloga TV N1, saznali smo da su u svemu učestvovali Marinika Tepić, Radomir Lazović, Nebojša Zelenović, Brajan Brković, Miran Pogačar, Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić i drugi. Većina učesnika je došla iz Beograda da ruši Novi Sad. Vandali su u Novom Sadu počinili više krivičnih dela. Ali oni su „elita“ pa neće odgovarati za učinjeno?

Podsetiću na poraznu činjenicu da je od 2012. napadnuto je, razlupano, čak i spaljeno, više od 50 prostorija SNS kroz 71 napad. Mnoge su razbijane više puta: Smederevo, Bečej, Surdulica,Zrenjanin 2x, Vranje, Vršac, Ćuprija, Voždovac, Kragujevac, Lajkovac, Zvezdara, Rakovica, Požarevac, Sombor, Sevojno, Lazarevac 3x, Pančevo 2x, Železnik, Petrovaradin, Novi Beograd 5x, Stari grad 4x, Zemun 2x, Novi Sad 7x, Čačak, Vračar, Bački Petrovac 2x, Bač, Šabac, Mladenovac 3x, Bečej, Niš 2x, Palilula 3x, Valjevo, Rakovica. To je samo deo napada. Bilo ih je još više, ali nisu svi zabeleženi u medijima i na internetu.

Upozoriću na dvostruke aršine. Deo medija i javnosti, slavi i hvali ovo nasilje u Novom Sadu i napade na prostorije SNS. Zamislite da je neki poznat funkcioner SNS napao prostorije lažnih ekologa, ovako kako su prostorije SNS napale Biljana Stojković i Aida Ćorović. Reagovale bi EU, SAD, UN, OEBS. Taj funkcioner SNS bi odmah završio u zatvoru i bio osuđen. U slučaju neadekvatne (po strancima) reakcije SNS i državnih organa, Srbiji bi bile uvedene sankcije. Ovako kad „elita“ u liku Biljane Stojković i Aide Ćorović, uništi prostorije SNS, nikom ništa.

U Skupštini Srbije sam o ovom problemu govorio više puta na sednicama i postavljao sam poslanička pitanja Zaštitniku i Poverenici. Na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, 22.12.2021. pokrenuo sam ovo pitanje pred Zaštitnikom i Poverenicom. Naveo sam primere dvostrukih aršina u njihovom postupanju. Poverenica je npr. opravdano oštro osudila razbijanje prozora na zgradi Hrvatskog doma u Novom Slankamenu i osudila je dva pokušaja vandalizacije izloga Prajd info centra u Beogradu. Prostorije i izlog Prajd centra nisu oštećeni. Sa druge strane, prostorije SNS, širom Srbije, su napadanute oko 70 puta, sa nanetom ogromnom materijalnom štetom. Motivi su politički, radi se o diskriminaciji i nasilju po osnovu stranačke pripadnosti.

U jednom slučaju prostorije SNS su bile spaljene. Poverenica, Zaštitnik ili ministarka za ljudska i manjinska prava, uopšte nisu reagovali ili osudili ni jedan od ovih mnogobrojnih i strašnih napada. To su dvostruki aršini. Isti aršini moraju da se primenjuju na prostorije Hrvatskog doma, Prajd info centra LGBT populacije, i na prostorije SNS. Zbog čega se članovi SNS i sama SNS tretiraju kao drugorazredni? Zbog čega dvostruki aršini? Imaju li članovi SNS ista građanska i ljudska prava kao i Hrvati i pripadnici gej populacije? Imaju! Zbog čega smo onda tretirani kao manje vredna ljudska bića?

Nebojša Bakerec

 

Mnogobrojni su napadi i na funkcionere vlasti i SNS. Setimo se da je početak predizborne kampanje krajem 2021. obeležilo opoziciono nasilje u Zaječaru i Novom Sadu. U Zaječaru, je funkcioner SSP, Nenad Nikolov (sin predsednice SSP u Zaječaru), spalio automobil gradonačelnika Ničića i njegove supruge. U Novom Sadu je Nikola Novaković, sin potpredsednika Jeremićeve stranke, Borislava Novakovića, mrtav pijan uništio 30 m2 izloga prostorija SNS u Novom Sadu! Policija je uhvatila oba napadača koji su priznali izvršenje krivičnih dela. Poverenica i Zaštitnik se nikada nisu oglasili. Došli smo do toga da niko ne štiti određena ugrožena prava većine. Poverenica i Zaštitnik se ponašaju kao da nisu nadležni. Policija nije nadležna za ugrožavanje ravnopravnosti i za borbu protiv diskriminacije. Za to su nadležni Zaštitnik, Poverenica i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Zaštitnik, Poverenica i navedeno ministarstvo se vrlo suženo bave svojim poslom. Oni se ponašaju kao Zaštitnik manjina, kao Poverenica za zaštitu ravnopravnosti manjina i kao Ministarstvo za ljudska prava manjina, a ne svih građana. Naš Ustav predviđa da oni štite SVE građane. I većinu i manjinu. Oni to ne čine. Ugrožena su ljudska prava većine!

Postavlja se pitanje - ko ih štiti, ako to ne čine institucije koje pominjem? U Skupštini i na ovom sastanku ukazao sam na ugrožene i zapostavljene slobode i prava Predsednika Republike, njegovog sina Danila, brata Andreja i ostalih članova porodice Vučić. Predsednik Republike i članovi njegove porodice su žrtve višegodišnje dehumanizacije, neravnopravnosti, i diskriminacije po osnovu stranačke pripadnosti, državne funkcije ili srodstva. Postavio sam pitanje ko štiti ugrožena i zapostavljena prava i slobode predsednika, njegove porodice ali i funkcionera SNS? Predsednika i njegovu porodicu najviše štite poslanici i funkcioneri SNS, i pojedini članovi vlade, na čelu sa premijerkom Brnabić.

Nadležne institucije to ne čine. Kao rezultat ćutanja institucija, imamo višegodišnju hajku i dehumanizaciju, protiv porodice predsednika Aleksandra Vučića. Pri tome, jedina krivica članova porodice Vučić je to što postoje i što nisu po volji opoziciji i medijima. Nemaju veza sa kriminacima, nisu se obogatili – predsednik se bavi politikom 28 godina, i baveći se politikom nije stekao ništa. Predsednik Vučić i njegova porodica su čisti kao suze.

U Srbiji deo opozicije i njihovi mediji, deluju kao Inkvizicija, a pojedinci kao Inkvizitori. Tako imamo lov na političke veštice, napade isključivo na prostorije SNS, imamo dehumanizaciju po osnovu političke ili porodične pripadnosti. Nadležne institucije ne reaguju.

 

 

 

 

Komentari (39)

Loading
Nikola

29.07.2022 11:26

Ono je bio čist fašizam i vandalizam u Novom Sadu

Natasa

29.07.2022 11:37

Ovo je cist bezobrazluk i nasilje kome mora doci kraj .

David

29.07.2022 11:40

Lazni ekolozi koji unistavaju i lome umesto da cuvaju .

Kocic Ivana

29.07.2022 13:32

@David - Propala opozicija pravi nered i krsi javni red i mir a to je tako podlo i bolesno.

Bobana

29.07.2022 11:42

Unistitelji i neradnici koji unistavaju sve sto je sagradjeno.

Dejan

29.07.2022 11:43

Gubitnici izbora pukušavaju vandalizmom da smire svoj bes.

Milos

29.07.2022 11:54

Sramota i da se nazivaju ekolozima jel vredjaju prave ekologe .

Nemanja

29.07.2022 11:56

Ovim ljudima treba stati na put jel ocigledno je da nece stati sami.

Goran

29.07.2022 12:01

Protestima u Novom Sadu, napadaci pokusavaju sebe da predstave kao zrtve.

Ina

29.07.2022 12:06

Vandalima nulta tolerancija te strpati ih iza resetaka te odrediti im meru drustveno-korisnog rada u duzem trajanju.

нада

29.07.2022 12:09

страшно како су жене ниско пале , праве даме то себи никад не би дозволиле

ada

29.07.2022 12:13

брука и срамота , па такав вандализам са женске стране, страшно

mima

29.07.2022 12:15

да је којим случајем госпођа , ако се тако може назвати, Стојковић опобедила на изборима, па та би нас до краја тукла

Nikola

29.07.2022 12:40

Ja ovde vidim samo čist vandalizam i fašizam

Nikola

29.07.2022 12:40

Ja ovde vidim samo čist vandalizam i fašizam

Maša

29.07.2022 12:54

Sramota! Neradnici koji nemaju pametna posla pa uništavaju grad!

Rada

29.07.2022 12:57

Demokrate i lažni ekolozi izgleda ne znaju drugačije, lome, pale i uništavaju šta im dođe pod ruku. Da li se tako ponaša intelektualna elita?

Željka

29.07.2022 12:59

Svako ima pravo na slobodu kretanja, ali ovakvim ljudima, vandalima, zaista treba ograničiti tu slobodu! Ovo nije normalno!

Dejan

29.07.2022 13:06

Najstrožije kazniti vandalizam u Novom Sadu.

Danica

29.07.2022 13:08

Država treba oštro da reaguje prema vandalima i tako pošalje jasnu poruku gradjanima da vandalizam u Srbiji nije dozvoljen.

Ivana

29.07.2022 13:12

Ugržavanje ljudskih prava zaslužije žestoku kaznu svih vinovnika.

Sava

29.07.2022 13:18

Ugrožavanje prava većine od strane bahate manjine je nedopustivo.

Vanjica

29.07.2022 13:26

Još jedan protest mafije koja želi da izaziva nemire u Srbiji, pitanje je ko ih plaća za to?

Mateo

29.07.2022 13:29

Ovo divljacko ponasanje od strane opozicije mora biti kaznjeno.

Lela

29.07.2022 13:30

Ovo opozicijsko divljastvo je za apsolutnu osudu i prekor.

Masa

29.07.2022 13:31

Lazni ekolozi su olicenje nemorala i nekulture i to je potpuno jasno svima.

Lelica

29.07.2022 13:34

Zaista nije u redu da se tajkunska opozicija ovako ponasa i da unistava neciji posed, to je totalno besmisleno.

Krstina

29.07.2022 14:14

Ово је јуче био чист вандализам у Новом Саду. А ваде се на протест.

Relja

29.07.2022 16:45

Strašno je ono što se dogodilo u Novom Sadu, "najveći zagovornici ljudskih prava " su sinoć prekršili ljudska prava većine.

stevo

29.07.2022 17:45

Takvo ponasanje opozicije,besramno govori mnogo vise o eliti iz opozicije

sasa

29.07.2022 17:46

Opozicija nista drugo i ne radi,sem sto pravi haos gde stigne

stefan

29.07.2022 17:47

Svojim ponasanjem i postupcima opozicionari su juce u N.Sadu pokazali svoje pravo lice.

Patak

29.07.2022 17:54

Ovaj vandalski cin opozicije u N.Sadu juce je za svaku osudu

thsrt

30.07.2022 05:24

Za svaku osudu je ponašanje izgrednika u Novom Sadu,i nadam se da se to više nikada neće ponoviti.

thtstr

30.07.2022 05:25

Ono što se dogodilo u Novom Sadu, nije borba za pravdu, već promocija mržnje i nasilja.

trrs

30.07.2022 05:26

Baš zbog ovog nasilničkog ponašanja, opozicija i nema podršku medju našim gradjanima.

jdtz

30.07.2022 05:27

Što opozicija ima manju podršku medju gradjanima, sve češće poteže za nasiljem.

dgfsfg

30.07.2022 05:28

Od opozicije se ništa drugo i ne može očekivati, već nasilje i vandalizam u Novom Sadu.