HRVATSKI AMBASADOR U BEOGRADU: "Nemamo ništa protiv posete Vučića Jasenovcu, ali..."
Foto: EPA/Tanjug/Ilustracija A.V.

Ali, dodao je on, ta poseta bi trebalo da se dogodi a da se za to steknu uslovi, kako ne bi izazvala nove polarizacije, kazao je ambasador Hidajet Hido Biščević.

"Nema Hrvatska ništa protiv poseta Jasenovcu, jer je Hrvatska svoj odnos prema Jasenovcu davno definisala, iskazujući pijetet prema žrtvama i osuđujući počinjene zločine", rekao je Biščević.

Ali dodaje da poseta Jasenovcu treba da se obavi kada se steknu uslovi za to i na nacin koji "neće izazvati nove polarizacije", a koji će jačati razumevanje i uzajamnost, ne precizarajući kakvi uslovi.

Takođe, na pitanje da li bi primio protestnu notu Srbije da je bio u ambasadi, što je otpravnica poslova ambasade Hrvatske odbila, Biščević kaže da je, kao i svaki diplomatski predstavnik, i otpravnica poslova postupila prema uputstvima Ministarstva svoje zemlje, te ističe potrebu proširenja pogleda na međusobne odnose.

On navodi da Hrvatska i Srbija "žive" i da će verovatno još dugo živeti u paralelnim istorijama.

Na pitanje može li se desiti da Hrvatska svojim bilateralnim pitanjima blokira napredak Srbije ka EU, Bišcević ističe da taj napredak isključivo zavisi od nje same i njene političke volje.

"A, ako se i kad se tokom pregovaračkog procesa ustanovi da Srbija ne ispunjava neke pregovaračke uslove u pojedinim poglavljima, tada to nije i neće biti bilateralno pitanje s Hrvatskom", poručio je Biščević i dodao da Hrvatska ima jasan strateški interes da se Srbija približi Uniji.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
Sara

28.07.2022 18:27

Hrvatska je pokazala svoje pravo lice, lice kog treba da se stidi!!!

Zeljko

28.07.2022 18:46

Oni bi hteli da ih Vučić moli za ulazak u Jasenovac, e pa neće moći, trebalo bi oni da nas zamole da oprostimo teške zločine i da obeležimo stradanja strdanja u Jasenovcu.

Mario

28.07.2022 18:47

Hrvati su nažalost zaglavili u ratnoj prošlosti i nikako da odmaknu od toga.

Goksi

28.07.2022 18:48

Video sam kako nemaju ništa protiv posete, da nemaju ništa oni bi ga pustili i ne bi ga napadali brutalno u njihovim bednim medijima preko hrvatskih vlasti.

Joxa

28.07.2022 18:49

Nažalost tragovi ustaštva i dalje postoje u hrvatskim vlastima i ne verujem da će uskoro osloboditi toga.

Daki91

28.07.2022 18:50

Hrvatski ambasador da je neki normalan čovek on bi doprineo tome da zajedno sa Vučićem poseti Jasenovac i pruži ruku pomirenja.

Daki91

28.07.2022 18:50

Hrvatski ambasador da je neki normalan čovek on bi doprineo tome da zajedno sa Vučićem poseti Jasenovac i pruži ruku pomirenja.

Max

29.07.2022 18:45

ALI???,davno ste vi sve rekli,osudili nikad niste a svaka proslava je slavljenje ustasa i ustasluka