ISPLIVALI DETALJI RUSKO-UKRAJINSKOG SPORAZUMA Jednu stavku niko nije očekivao i mnoge je zapanjila
Alo! Ilustracija /J.V.

Ceo proces kontrole izvoza pšenice i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine obavljaće se iz zajedničkog koordinacionog centra koji je formiran na univerzitetu Ministarstva odbrane Turske. On se nalazi u području Leventa, na obali Bosfora u evropskom delu Istanbula, piše list "Jeni Šafak".

Kako navodi list, u centru će biti zastupljena vojna lica sa činom pukovnika ili generala iz Turske, Rusije i Ukrajine.

Tamo će biti i predstavnici UN. Nije naveden tačan broj ljudi koji će raditi u centru, u kojem su, kako je prošle subote rekao šef turskog Ministarstva odbrane Hulusi Akar, predstavnici „kvarteta” već počeli sa radom, prenosi Sputnjik.

"Jeni Šafak" napominje da će svi trgovački brodovi koji se bave izvozom poljoprivrednih proizvoda biti registrovani u ovom centru, od njih će se tražiti da ga obaveste o prirodi robe koja se prevozi.

Kontrola bezbednosti plovidbe na transportnim pravcima iz tri ukrajinske luke - Odesa, Južni i Černomorsk, vršiće se 24 sata dnevno.

Po potrebi će se za ove svrhe koristiti i dronovi. Vojna pratnja trgovačkih brodova nije predviđena, piše turski list.

Prema njegovim informacijama, kontrola trgovačkih brodova će se vršiti kako na izlazu iz ukrajinskih luka, tako i u turskim teritorijalnim vodama kada budu krenuli ka Ukrajini. Tako je, kako je navedeno, planirano da se spreči isporuka „nepoželjnog tereta” Ukrajini.

Sve najnovije informacije o specijalnoj ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading