POČAST ZA SILOVANJA I MUČENJA? Nezapamćen skandal Milanovića, odlikovao oficira HVO optuženog za svirepa ubistva Srba
Alo

Na ovo je reagovao Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta porukom da je predsednik Hrvatske omalovažio pravosuđe BiH i uznemirio preživele žrtve.

„Protestujemo što je predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodelio počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, jednom od komandanata HVO-a kojem se trenutno sudi za ratne zločine“, saopšteno je iz Dokumente.

Oni ističu da je dodeljivanjem ovog počasnog čina Milanović omalovažio rad pravosuđa susedne zemlje i uznemirio preživele žrtve povreda međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 30. decembra 2016. godine optužnicu protiv Đure Matuzovića i još osam osoba. Zbog njihovog hapšenja 2016. su, navodi se, protestovali Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske i lokalne vlasti Posavskog kantona u Bosni i Hercegovini.

Pokreće se inicijativa da jedna od ulica ponese ime Jasenovačkih žrtava (VIDEO) - Alo.rs

Optuženi se terete da su u periodu od druge polovine aprila 1992. do jula 1993., za vreme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području opštine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okoline, navodi se u saopštenju Dokumente.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovečnim delima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
zora

21.07.2022 12:59

Tako su radilii Ukrainci pa vidimo gde su stigli. Sve se na ovom svetu placa pa kad tad.

Aca

21.07.2022 15:21

Jos par godina pa ce Milanovic i njegovi sledbenici pobeci u Argentinu kao i njihovi preci