USTAŠKI VOĐA PO KOM HRVATI DAJU IMENA ULICAMA Ovo je monstrum koga je predsednik Vučić pominjao (FOTO)
Foto: Printscreen

Da je ustaštvo vaskrslo i dostiglo svoj vrhunac u Hrvatskoj danas, dokazuje i činjenica da veliki broj ulica u Zagrebu i Hrvatskoj nosi ime ustaškog ideologa i zločinca Mileta Budaka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u svom obraćanju naciji, nakon sramne zabrane hrvatskih vlasti da poseti spomen-park Jasenovac, osvrnuo i na kult Mileta Budaka u Hrvatskoj.

Vučić je preneo da kada ga pitaju hrvatski novinari kada će se završiti posao o nestalim osobama, i kada on njima kaže da će srpske vlasti dati sve od sebe jer to porodice zaslužuju da znaju, oni su šokirani, jer nemaju saznanja da je više nestalih Srba nego Hrvata.

"Tada shvatim da oni ne znaju da ima više nestalih Srba. Njima nikada nije niko rekao i da Mile Budak zločinac. I zato u današnjoj Hrvatskoj imaju desetine ulica Mile Budaka, ministra prosvete nekadašnje NDH", ukazao je Vučić.

USTAŠKI VOĐA PO KOM HRVATI DAJU IMENA ULICAMA Ovo je monstrum koga je predsednik Vučić pominjao (FOTO)

Tanjug

 

Da podsetimo, Mile Budak (1889-1945) bio je jedan od glavnih osnivača i ideologa ustaškog pokreta, komandant svih ustaških logora u Italiji, Pavelićev ministar prosvete, hrvatski ambasador u Berlinu, ministar spoljnih poslova, potpisnik mnogih rasnih zakona u NDH protiv Srba, Jevreja i Roma, i zagovornik parole "Srbe na vrbe".

Autor je tzv. Budakove ideologije, ustaškog plana za rešavanje srpskog pitanja u Hrvatskoj — jednu trećinu ubiti, drugu proterati, a treću pohrvatiti (pokatoličiti).

Sredinom tridesetih godina delovao je iz emigracije, jer se iz Zagreba zajedno sa Pavelićem odselio nakon pokušaja atentata na njega 7. juna 1932. godine, od strane ljudi bliskih načelniku zagrebačke policije Janku Bedekoviću. 

Uz pomoć hrvatskih političkih krugova, biva amnestiran i vraća se u Kraljevinu Jugoslaviju, gde nastavlja podrivanje ustavnog poretka u sopstvenoj zemlji koju je mrzeo koliko i Srbe.

Iz NDH beži u maju 1945. godine preko Slovenije u Austriju, pod naletom Brozovih partizana gde se predaje Britancima, koji su ga fino 17. maja vratili partizanima, zajedno sa mnogim kvislinzima, među kojima je bilo najviše onih iz NDH.

Partizani su mu ukazali pijetet tako što su mu sudili, dok su mnoge druge istaknute ustaške zločince osvetnički nastrojene prema Jugoslaviji, pobili na Blajburgu i okolini. Suđeno mu je brzopotezno, pa je već 6. juna osuđen na smrt vešanjem, zajedno sa ostalim poznatijim ustašama koje su do tada uhvatili:

  • Nikola Mandić, drugi i poslednji predsednik vlade tzv. NDH
  • Nikola Štajnfl, ministar odbrane NDH
  • Pavao Canki, ministar vera i pravosuđa
  • Juraj Rukavina, prvi zapovednik Ustaške vojnice i utemeljivač logora Jadovno

Tokom suđenja, Budak je plakao i tvrdio kako ni za šta nije kriv, moleći snage NOB da ga poštede.

Prva tura osuđenih i neosuđenih ustaša povešana je već narednog dana, a komunisti su se pobrinuli da im se mesto ukopa do dan danas ne zna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading