ODLUKA HRVATSKIH VLASTI ANTICIVILIZACIJSKA I ANTIPRAVNA Beže u istorijski revizionizam i najgore neoustaštvo
EPA/ANTONIO BAT

Istoričar Dejan Ristić kaže da odluka hrvatskih vlasti da predsedniku Aleksandru Vučiću zabrane privatnu posetu Jasenovcu predstavlja anticivilizacijski i antipravni čin – budući da je reč o, pre svega, potomku žrtava, a onda i o šefu države naroda koji je ponajviše nastradao na tom lokalitetu.

"Ovo je treći pokušaj u poslednjih godinu dana da predsednik želi, pokušava da dođe do Jasenovca. I to govorim kao neko ko je uključen u čitav taj proces. U prva dva slučaja, u septembru prošle i martu ove godine, ta poseta je odlagana na molbu hrvatske strane da još nije vreme za to i da nisu stečeni uslovi", rekao je Ristić.

Ističe da od 1945. nijedan srpski predsednik nije posetio spomen-područje Jasenovac, a da hrvatska strana nikada ne kaže koji su konkretni razlozi zbog kojeg odbija posete.

"Hrvatska strana i dalje drži da je Jasenovac zabranjen za sve srpske zvaničnike i to je nešto što je nedopustivo i za svaku osudu", kazao je on.

Podsetio je da je na ovakav potez, pored ostalih, reagovao i direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, te dodao da je nezamislivo zabraniti predsedniku Izreala da poseti Aušvic.

Međutim, naglašava da je ovakva odluka logična imajući u vidu dominantan politički i ideološki narativ u Hrvatskoj.

"Jasno prisustvo neoustaštva u delu političke, kulturne, verske, intelektualne elite u Hrvatskoj. Glorifikacija najvećih zločina iz perioda NDH, kroz postavljanje spomen-ploča, podizanje spomenika, imenovanje ulica i trgova po njima, po minimiziranju karaktera genocida počinjenog nad Srbima, Romima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu na teritoriji NDH, njegove sistematičnosti, masovnosti, brutalnosti", kaže Ristić.

Napominje da je Jasenovac bolna tema i za Srbe, i za Hrvate, i za Jevreje, i za Rome, ali pre svega za srpski i hrvatski narod.

"I to iz različitih perspektiva. Za srpski narod kao narod koji je najviše postradao na tom lokalitetu, a za hrvatski – kao narod i pripadnike naroda i države koja je činila zločin genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima na čitavoj teritoriji NDH", rekao je Ristić.

Direktor Muzeja žrtava genocida ističe da se "Hrvatska očito plaši svoje traumatične i dramatične istorije". Podseća da je NDH bila jedina državna u Evropi koja je mimo nacističke Nemačke samostalno i samovoljno osnivala logore smrte i osnivala logore smrti za decu.

Dodao je da o Jasenovcu nema nikakve dileme u naučnoj zajednici – da je reč o najvećem gubilištu srpskog naroda u njegovoj istoriji, te da će ovakav potez hrvatskih vlasti izuzetno loše uticati na budućnost odnosa dve države.

"Ovo će se pokazati kao najdublja kriza u srpsko-hrvatskim odnosima od razdruženja Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog veka", zaključio je Ristić i istakao da je važno da se predsedniku Srbije omogući da u ime svih građana poseti Jasenovac.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading