INTERVJU NEDELJE BRANKO RUŽIĆ: SPS neće trgovati za ulazak u vladu, ali imamo odličan tim i kapitena
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

S njim smo najpre pretresli aktuelne prosvetne teme, a onda goruće političke...

Počeo je upis u srednje škole za učenike koji su raspoređeni u prvom upisnom krugu, građani hvale upis elektronskim putem, da li ste vi zadovoljni?

- Smatram da ono što radimo za budućnost našeg društva, naše mlade generacije, za državu, za građane mora biti urađeno najposvećenije, najispravnije, na najbolji mogući način, i upravo tako je i sproveden završni ispit. Shodno tome, mogu samo da kažem da sam zahvalan svima, ali sam i ponosan što sam imao prilike da s svim ovim sjajnim ljudima u prosveti, policiji, pošti, Kancelariji za IT i e-upravu, Batutu i na FON-u sprovedem i ove godine sjajan posao. Digitalizovane testove smo pregledavali, deca su imala i e-vežbaonicu prvi put ove godine, a e-upis funkcioniše perfektno, roditelji digitalizacijom upisa iz udobnosti svog doma mogu da završe sve obaveze, pa i tamo gde je potreban zdravstveni pregled. Ovo su sjajne stvari za našu državu i treba da budemo ponosni. A zadovoljstvo onih koje to najviše dotiče, učenika i roditelja, jeste mera i mog ličnog zadovoljstva.

Osmaci su ove godine slabije uradili test u odnosu na prošlu, kako to komentarišete?

- Rezultati jesu neznatno slabiji u odnosu na prethodnu godinu, ali su s druge strane bolji u poređenju s pretprošlom godinom. Ove godine imamo škole u kojima je učenicima za upis bilo potrebno i više od dva poena u odnosu na prošlu godinu. Da podvučem, znanje koje su učenici pokazali je slično kao i prethodnih godina, ali ne smemo ignorisati činjenicu da je završni ispit polagala generacija učenika koja je više od jedne školske godine učila u specifičnim okolnostima izazvanim pandemijom. Predstoji nam dublja analiza konačnih rezultata završnog ispita i postignuća učenika, koja uvek daje odgovore i smernice za dalje unapređivanje i nastave i usavršavanja nastavnika i razvoja ustanova, kao i samih testova.

Slabije znanje su pokazali na testovima iz srpskog jezika, da li Ministarstvo sprema strategiju za očuvanje jezika i ćirilice?

 - Ona već postoji. U Strategiji koja obuhvata razvoj obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine već su obuhvaćeni ciljevi i aktivnosti koje se odnose na ovu temu. Jedan od ciljeva je i unapređen odnos prema srpskom jeziku i književnosti kao osnovnim elementima nacionalnog i kulturnog identiteta i unapređivanje školovanja na srpskom jeziku u dijaspori i regionu. I u tom smislu mi smo već uspostavili saradnju s ključnim naučnim i stručnim institucijama, fakultetima, kako bismo obezbedili stručno usavršavanje nastavnika srpskog jezika i književnosti. Potrebno je, takođe, da nastavnički fakulteti više pažnje usmere na metodičku obuku nastavnika, odnosno sveobuhvatnu pripremu budućih nastavnika za obavljanje posla za koji se školuju. Mi smo upravo radi izučavanja srpskog jezika, kulture i naše tradicije osnovali Obrazovni centar u Tršiću u kojem stalno imamo edukacije, seminare i druge aktivnosti. Upravo su tamo učenici iz dijaspore, jer je važno da što bolje upoznaju svoj jezik i tradiciju.

INTERVJU NEDELJE BRANKO RUŽIĆ: SPS neće trgovati za ulazak u vladu, ali imamo odličan tim i kapitena

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Predsednik Srbije je najavio tešku zimu, da li će biti grejanja u školama?

- Bolnice i škole su uvek bile prioritet za funkcionisanje u našoj državi i verujem da ćemo školsku godinu i započeti i održati bez većih problema.

Da li Ministarstvo priprema strategiju u slučaju da bude restrikcija?

- I u tom slučaju, kao i u prethodne dve godine koje su bile obremenjene raznim vrlo kompleksnim izazovima, škole su funkcionisale, kontinuitet obrazovno-vaspitnog procesa nije doveden u pitanje, a deca, što je najbitnije, nisu bila na gubitku. Buduća vlada Srbije, uveren sam, neće dozvoliti da bude drugačije ukoliko se suočimo s energetskim izazovima.

Da li ste zadovoljni učinkom na čelu Ministarstva prosvete i šta je moglo bolje?

- Manir bavljenja javnim poslom od društvenog interesa i državnog značaja iz moje lične perspektive podrazumeva odgovornost, marljivost, timski rad, konkretne rezultate koji se vide, osete, a ne da budu proizvod nečijeg fenomenalnog PR-a. Nije na meni da ocenjujem učinke, već na javnosti i onima koji su politički vlasni za tako nešto.

Srbija će narednih meseci dobiti novu vladu, očekujete li nastavak saradnje SNS-SPS?

- Državotvornost, odgovornost, predanost u realizaciji proklamovanih ciljeva, svih vlada do sada od 2012. godine, krasili su u vrednosnom smislu koalicionu saradnju SNS i SPS i doneli veliki boljitak za građanke i građane Srbije. Naš zajednički predsednički kandidat Aleksandar Vučić dominantno je pobedio u prvom krugu i 2017, a i ove godine. Socijalisti su na to ponosni, kao i naprednjaci, ali prevashodno je to jasna poruka koliki legitimitet crpi politika koju personifikuje predsednik Srbije, a simbolizuje koaliciono pregalaštvo SNS i SPS. Takođe, SPS je na ovim parlamentarnim izborima napravio veliki iskorak od 100.000 glasova, i time dokazao vitalnost, trajanje i potencijal za budućnost. Moje skromno mišljenje je da politička logika i zdravorazumsko promišljanje navodi na jedini mogući zaključak.

Vidite li sebe u novoj vladi i na kojoj poziciji vidite Ivicu Dačića?

- Kada trajete kao partija više od tri decenije, utičete u tom periodu na mnoge društvene procese, nosite se s krizama unutar i spolja, kormilarite važnim spoljnopolitičkim rutama, donosite prevagu kao politički odlučilac u kom smeru vaša država ide, onda je jasno da politiku ne sagledavamo kao trgovinu i personalna zadovoljenja. Jer da je tako, bili bismo izbrisani s političke scene poodavno, kao uostalom i mnogi politički akteri koji su baštinili takav model ponašanja. Nama je važna strategija, ciljevi i politička platforma oko se koje okupljamo. Imamo odličan kadrovski tim, s kapitenom na čelu, predsednikom Dačićem.

Čast je sarađivati s Anom

Kako ocenjujete saradnju s premijerkom Anom Brnabić?

- Imam tu čast da sarađujem s premijerkom Brnabić u oba njena mandata i rekao bih da je saradnja više nego korektna, pre svega na realizaciji projektovanih ciljeva, ali i u personalnoj ravni.

 Vreme za lepe trenutke

Da li ćete ove godine ići na godišnji odmor?

- Naravno da imam u planu da barem jedan mali, kratak period godine posvetim porodici i provedem lepe trenutke s njima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading