RAZGOVOR O EKONOMSKOJ SARADNJI Ministar Siniša Mali sastao se sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom
Foto: Ministarstvo finansija

Ministar Mali je najpre upoznao svog sagovornika sa dobrim makroekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla u prethodne dve godine, za vreme trajanja pandemije korona virusa. Kako je rekao, Srbija je u poslednje dve godine kumulativno imala najveći privredni rast u Evropi, stopa nezaposlenosti je niža nego pre početka pandemije, a javni dug na nivou od 52,4%, što je daleko ispod nivoa koji propisuje Mastriht.

On je dodao i da je Srbija prošle godine privukla 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, više nego u godini pre početka pandemije.

Sagovornici su se saglasili da su dobri bilateralni odnosi dve zemlje pravi osnov i za bližu ekonomsku saradnju. Zamenik ministra Irana je istakao da je u tom smislu važna saradnja privrednika iz Srbije i Irana, te da će biti formirana radna grupa dve privredne komore i zajednički komitet za saradnju.

Mali i Pejmanpak su se saglasili da je važno da se uspostave što povoljniji uslovi za međusobnu saradnju, kako bi privrednici našli interes da rade zajedno. Potencijal za bližu saradnju dve zemlje je i u turizmu, istraživanju, nauci i tehnologijama.

Zamenik ministra Alirez Pejmanpak je naglasio i da će oni pozvati iranske investitore da dolaze u Srbiju i dodao da su otvoreni za mogućnost zajedničkih investicija.

 

 

Komentari (0)

Loading