Vučević: Temišvar je najznačajniji kulturno–istorijski centar Srba u Rumuniji, naš grad pobratim i partner u pogledu EPK
Foto: Instagram/printscreen

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Temišvar najznačajniji kulturno–istorijski centar Srba u Rumuniji, kao i grad pobratim Novog Sada.

Foto: nsuzivo

 

- Ova fantastična izložba “Paralele”, koju potpisuju naši kulturni poslanici, potvrda je da je kulturno povezivanje naša dva grada najbolja promocija. Mi imamo šansu da postanemo najprepoznatljivije kulturno mesto u ovom delu Evrope, a sve to utiče na jačanje privrede i turizma, dolazak novih investicija i otvaranje novih radnih mesta. Novi Sad je u maju mesecu imao rekordan broj turista u poslednjih 20 godina. Od ovoh meseca očekujemo još više- rekao je Vučević.

Gradonačelnik Temišvara Dominik Fric istakao je da nas kultura zbližava u vrednostima, ali i u razlikama u mišljenju.

– Čestitamo Galeriji Matice srpske na izložbi „Paralele” posvećenoj umetničkom stvaralaštvu poslednjih sto godina na prostoru istorijskog Banata, kako rumunskog, tako i srpskog. Uveren sam da će mogućnosti za saradnju koje su se pojavile sticanjem titule Evropska prestonica kulture oba grada, značajno ojačati i proširiti most prijateljstva između naših gradova – rekao je Fric.

Foto: nsuzivo

 

 

U toku ceremonije otvaranja izložbe, autorki Aleksandre Čelovski i Mihaele Irimesku, prisutnima su se obratili i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Nacionalnog umetničkog muzeja Temišvar Filip Petku, direktor Fondacije „Novi Sad-Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković i savetnik predsednika Okruga Timiš zadužen za Prestonicu kulture 2023. godine Dan Diakonu.

Izložba će biti otvorena za sve posetioce do 4. septembra.

 

Komentari (0)

Loading