EVROPSKI PARLAMENT TRAŽI PRIMENU ZSO Upozoravaju da za Prištinu "nema brze procedure"
EPA/ Julien Warnand

Evropski parlament usvojio je danas, sa 469 glasova "za", 96 glasova "protiv" i 72 uzdržana, izveštaj evroposlanice Viole fon Kramon o tzv. Kosovu.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Evropski parlament ponavlja važnost "konstruktivnog angažovanja" obe strane na postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i podseća na neophodnost primene svih do sada postignutih sporazuma u dijalogu, uključujući i formiranje ZSO.

Usvojenim izveštajem, koji je tako dobio formu ovogodišnje Rezolucije Evropskog parlamenta o tzv. Kosovu, ponavlja se poziv EU da usvoji odluku o bezviznom režimu za građane KiM.

Ponovo se izrazava i žaljenje zbog činjenice da pet država članica EU još nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova i one se ponovo pozivaju da to učine.

Evropski parlament usvojenim dokumentom u potpunosti podržava zahtev Prištine za prijem u Savetu Evrope, primaju k znanju namera tzv Kosova da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u toku ove godine, ali i upozorava da za Prištinu ”ne postoji brza procedura” i da je normalizacija odnosa sa Srbijom neophodna da bi tzv. Kosovo napredovalo u evrointegracijama.

Evroparlamentarci izrazavaju žaljenje zbog odluke Prištine da onemogući glasanje na teritoriji KiM na srpskim izvorima održanim 3. aprila.

Lažna država Kosovo je pohvaljena od strane Evropskog parlamenta zbog usklađivanja sa pozicijama EU i sankcijama protiv Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading