SELAKOVIĆ ODGOVORIO VIOLI FON KRAMON Evo kako je reagovao na njeno istupanje tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom
EPA/ ANDREJ CUKIC

Srbija je više od dve decenije jasno i iskreno opredeljena za punopravno članstvo u EU, i to strateško opredeljenje naše države ne dovodi se u pitanje, međutim, za razliku od Srbije, EU je ta koja je proteklih godina prolazila i kroz unutrašnje krize i kroz zamor u procesu proširenja.

Zato je nepošten i nedobronameran svaki pokušaj da se teret krivice za probleme u odnosu EU prema Srbiji i stavi na Srbiju, jer sa naše strane u tom odnosu je bilo i iskrene volje i doslednosti.

Kada evroposlanica Viola fon Kramon poziva Srbiju da se jasno okrene ka EU, ona kuca na otvorena vrata, ali nevolja je što i Srbija i druge države regiona sve češće kucaju na zatvorena vrata. 

Nema potrebe da Srbiju iko podseća na njene obaveze u procesu evrointegracija, ali ovom prilikom podsećamo da su obaveze, ukoliko je EU iskrena u svojim namerama, obostrane, i da napredak koji Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana čine treba da bude valorizovan od strane Brisela. 

Srbija će nastaviti da reformiše svoje društvo jačanjem vladavine prava i demokratskih vrednosti, usklađujući se sa pravnim tekovinama EU upravo na način opisan u dokumentima koji definišu uslove za naše članstvo.   

Srbija će, u međuvremenu, dok EU sama ne odluči kakva je budućnost procesa proširenja, nastaviti da kao slobodna i nezavisna država vodi samostalnu politiku štiteći svoje elementarne državne i nacionalne interese, a pritisci koji se na nju vrše nemaju mnogo veze sa interesima proširenja EU, već sa nekim drugim interesima, a često su oni, kao u slučaju gospođe Fon Kramon, sasvim lične i lukrativne prirode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading