LONDON SE SPREMA ZA SUKOB SA RUSIJOM NA DUGE STAZE "Velika Britanija će učiniti sve da osigura da Ukrajina pobedi u ratu"
EPA

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus će na konferenciji o oporavku Ukrajine u Švajcarskoj reći da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati Ukrajinu na „dugotrajnom putu“ da se odupre invaziji ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras obećaće da će Ujedinjeno Kraljevstvo „učiniti sve što je moguće da osigura da Ukrajina pobedi u ratu i da se oporavi“.

Ona će danas na Konferenciji o oporavku Ukrajine u Švajcarskoj reći da će Velika Britanija podržati naciju koja je u sukobu na „duge staze“  da se odupre invaziji ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio od Velike Britanije da se zalaže za oporavak glavnog grada Kijeva i okolnog regiona.

Ali pokušaji da se to područje obnovi otežani su zbog sposobnosti Rusije da raketira prestonicu dok snage Kremlja polako napreduju na istoku.

Gospođa Tras će iskoristiti konferenciju u gradu Lugano da iznese viziju za pružanje trenutne i dugoročne podrške Ukrajini.

„Oporavak Ukrajine od ruskog agresorskog rata biće simbol moći demokratije nad autokratijom. Putinu će pokazati da su njegovi pokušaji da uništi Ukrajinu samo proizveli jaču, prosperitetniju i ujedinjeniju naciju“, piše u tekstu govora koji će ona održati.

„Velika Britanija je odlučna u svojoj podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i ostaće na strani Ukrajine dok se ona pojavljuje kao snažna, napredna i vrhunska demokratija.

„Predvodili smo podršku Ukrajini tokom rata i nastavićemo da vodimo u podršci planu ukrajinske vlade za rekonstrukciju i razvoj."

„Velika Britanija će učiniti sve da osigura da Ukrajina pobedi u ratu i da se oporavi. Moramo da budemo u ovome na duge staze“, očekuje se da će ona dodati u govoru pišu britanski mediji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading