BAŠ PO MERI SPECIJALACA Kreće se tiho i nečujno, nišani kao čovek i razara kao tenk! "Mali" Miloš kopneni dron Vojske Srbije
Foto: Printscreen

Namenjen je širokom delu misija kako vojnih tako i policijskih.

Razvoj daljinsko upravljive bezposadni borbeni sistem Miloš je postaknut sve većim interesovanjem širom sveta za razvoje različitih vrsta bezposadnih vozila, kako bi se ljudstvo bilo zaštićeno od rizičnih odnosno vrlo opasnih operacija.

Koristi se za borbene namene, poput uništavanja i onesposobljavanja kako pojedinačnih tako i grupnih ciljeva. U narednom periodu može se očekivati i za korišćenje u drugim operacijama poput, snabdevanja, prevoza ranjenika i različitim vrstama izviđanja.

On je tip bezposadnog vozila koji se pokreće hodnim delom guseničnog tipa, a njegov pogon je električan što ga čini značajno tišim u radu. Maksimalna brzina po svim vrstama puteva do 12,5 km/č, a van puteva je do 7 km/č. Miloš se pokreće bežičnom daljinskom vezom do daljine od 2 km. Dalji razvoj će omogućiti upotrebu boljeg radio linka koji bi omogućio upravljanje na mnogo većim daljinama.

Poseduje optoelektronski sistem, koji se sastoji od dnevne kamere (širokougaone i uskougaone) koja ima karakteristiku zumiranja od 0 do 30× puta veće uveličavanje od početne slike.

Poseduje takođe i termovizijsku kameru koja omogućava noćni vid rada, osmatranja i gađanja. U njegovom sastavu je i laserski daljinometar. Sistem za upravljanje vatre (SUV) je integrisan u softveru, na taj način se bira između dva oružija (mitraljez i ručni bacač granata) koje će se koristiti. Softver može automatski zauzeti položaj ili prepustiti operateru da to ručno uradi pomoću kontrola, zauzme parametre i izvrši dejstvo po određenim ciljevima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading