PREMIJERKA SRBIJE Eneregetika najvažnija tema buduće vlade
Tanjug

- Gledamo da kupujemo dodatni ugalj dok ne završimo ono što moramo da uradimo sa našim dodatnim otprevkama da više kopamo našeg uglja - rekla je Brnabić i dodala da se razgovara i sa zemljama regiona, ali i sa Kinom i Turskom.

Brnabić je navela da je ugalj koji mi koristimo mnogo jeftiniji i da nam je skuplji transport od samog uglja.

- Kada kažemo da je 310 do 400 dolara to je onaj kameni, mrki ugalj, koji mi ne možemo da koristimo. Lignit koji koristimo je mnogo jeftiniji, ali svakako mnogo nekvalitetniji - rekla je Brnabić.

Ona je kazala da se, kao što je tokom pandemije korona virusa naša naučna zajednica anagažovana da nađe rešenja kako bi bili samoodrživi, pa smo tako napravili i svoj prvi test za antitela, prvi srpski respirator...to sada pokušava da uradi i u energetici.

VAŽAN RAZGOVOR Vučić večeras u Beogradu s Lajčakom - Alo.rs


S tim u vezi, navela je da je pre desetak dana imala sastanak sa predstavnicima preduzeća "Elektroprivreda Srbije", ali i sa fakultetima - Mašinskim, Rudarsko-geološkim...o tome da delom kupimo i onaj mnogo kvalitetniji ugalj, pa da se on miksuje sa lignitom kako bi od manje uglja dobili više električne energije.

- Sada počinjemo i testiranje u jednom bloku naših termoelektrana da vidimo da li možemo sa 20, 25 odsto da miksujemo taj mnogo kvalitetniji ugalj i da to bude dodatna pomoć - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je želja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da što pre budu završene izborne radnje i da se krene u pregovore sa svim parlamentarnim strankama, te istakla da će energetika biti apsolutno najvažnija tema na agendi buduće vlade.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading