DRITAN ABAZOVIĆ U BEOGRADU Ana Brnabić: Želimo da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore; Abazović: Danas ovde okrećemo novi list (VIDEO)
Tanjug/Darko Vojinović

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boravi danas u Beogradu.

Premijerka Ana Brnabić dočekala je crnogorskog premijera.

Abazović je ispred Palate Srbija dočekan uz postrojeni bataljon Garde i intoniranje himni dve države.


Povodom Abazovićeve posete Beograd je bio ukrašen crnogorskim zastavama i bilbordima na kojima su srpska i crnogorska zastava.

U 10 časova održan je svečani doček ispred Palate Srbija, posle koga je usledio bilateralni sastanak dvoje premijera.

Iako je Milanović pretio blokadom ulazak Švedske i Finske u NATO, predsednik Vučić ga je pre više od mesec dana provalio, uz ciničan komentar - Alo.rs

Obraćanje premijerke Ane Brnabić i  Dritana Abazovića

Sastanak delegacija Vlade Srbije i Vlade Crne Gore održan je u 10.45 časova, a posle sastanka, Brnabić i Abazović se obraćaju javnosti.

Premijerka Brnabić:

Ova poseta nam je veoma važna. Želimo da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore. Nemamo bliže od Crne Gore, ni politički, ni ekonomski, povezuju nas sve vrste odnosa. Mi ćemo ovde u Srbiji biti otvoreni da rešavamo pitanja.

Imali smo danas jako dobre razgovore, definisali smo pitanja koja možemo brzo da rešavamo a koja mogu da utiču na poboljšanje - rekla je Brnabić.

Predsednik je uvek bio jasan. Dok mi imamo hrane i naši prijatelji i partneri u regionu će imati za sebe - rekla je premijerka. 

Tanjug

 

 

Ističe da imamo mnogo šansi za saradnju i u energetskom sektoru. 

- Naša obaveza je da učinimo mnogo u tome, posebno u regionalnim projektima, koji podrazumevaju značajne hidropotencijale, i tu mnogo značajnih energetskih kapaciteta mogu dobiti i Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina - navela je Brnabićeva. 

Obraćanje Dritana Abazovića:

- Želim da iskažem veliku čast i zadovoljstvo što ste uputili poziv. Mi smo danas ovde da okrenemo novi list, da podignemo odnose dve vlade na najviši mogući nivo. Verujem da je danas započeo jedan novi ciklus - rekao je Abazović. 

Tanjug

 

 

- Vi u nama imate velikog prijatelja. Mi ćemo se potruditi da damo ne mali doprinos. Želimo da menjamo budućnost, jer prošlost ne možemo da promenimo. Došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugačiji način. Relacije u regionu moraju da budu mnogo bolje nego ranije.

Regija Zapadnog Balkana više ne treba da bude prepoznata kao problematična, već kao regija koja može da se dogovara, koja želi da ide napred - istakao je Abazović.

- Ja verujem da je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu u zajedničku korist.

Ne postoji pitanje koje je nemoguće rešiti ako postoji dobra volja i ja tu dobru volju ovde osećam. Vi u nama imate velikog prijatelja, došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugi način, relacije u regionu moraju biti bolje nego ranije, a mi ćemo se potruditi da se odnosi u regionu relaksiraju, da budemo prepoznati kao regija koja želi da ide napred, koja želi da da primat ekonomskim temama, mi želimo da menjamo budućnost.

Verujem da će naše vlade tadi doprinos da se ta budućnost ostvari na što lepši i lakši način - zaključuje Abazović.

Premijerka Brnabić:

- Mi smo krenuli u izgradnju hidroelektrane, pitanje broj jedan jeste energetika. Političke razmirice ne smeju nam stajati na putu. Što se brže dogovorimo, pre ćemo početi da gradimo. Mi možemo jedni drugima da pomognemo sa balansiranjem- ističe Brnabić.

Abazović:

- Dve zemlje bi trebalo da imaju svoje ambasadore, tako da se očekuju novi ambasadori u Beogradu i Podgorici - rekao je Dritan Abazović.

Komentari (0)

Loading