PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO NA VIDOVDAN: Srbija bira put mudrosti i samosvojnosti!
Foto: Alo!

Ceremonija uručenja odlikovanja, kao i svečani prijem, organizovani su u Palati Srbija, sa početkom u 18 sati.

Ceo događaj pogledajte na portalu Alo.rs

Predsednik Vučić je dočekan gromkim aplauzom svih prisutnih u Palati Srbija, a program je počeo intoniranjem himne Republike Srbije, u interpretaciji Nataše Tasić Knežević.

Pre obraćanja Vučića, svi su u sali ustali i pozdravili predsednika aplauzom.  Predsednik Vučić je rekao da je Vidovdan najvažniji znak i simbol na našem nebu, ispod kog se okupljamo.

Pogledajte ko je sve prisustvovao svečanosti:

Vučić se sutra sastaje s Lajčakom - Alo.rs

- On je putokaz i zvezda koju pratimo, bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge narode. Vidovdan je putokaz i zvezda koju pratimo, bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge narode. Za nas je Vidovdan najprecizniji način za merenje vremena. Kako je rekao vladika Nikolaj: "To je naša narodna golgota, ali u isto vreme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vere koji vrede više od galerija mermernih kipova" - rekao je predsednik.

Brojna odlikovanja

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su:

Akademik i istoričar Vasilije Krestić

Kompozitor i profesor Svetislav Božić

Episkop budimski Lukijan Pantelić 

Novinarka Ljiljana Smajlović  

Biskup Jaroslav Javornik, biskup Slovačke evangeličke crkve augzburške veroispovesti

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su:

Pozorišni reditelj i profesor Egon Savin

Filmski i pozorišni reditelj LJubiša Ristić

Glumac Miloš Biković

Srpski fudbalski trener Velibor Bora Milutinović

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić

Fudbalski trener i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su:

Portugalska fado pevačica Mariza dos Reis Nunez

Italijanski operski pevač Andrea Bočeli

Engleski glumac Rajf Fajns

Njih troje će lično preuzeti svoje medalje u julu mesecu, u Beogradu. Datum će biti objavljen naknadno.

Vučić je dodao da je Vidovdan ideal i moralna vertikala, na koju su se pozivali i Vuk i Njegoš.

- Knjaz Nikola Petrović posećuje kralja Milana Obrenovića baš na Vidovdan, i to je najlepši doček koji je iko ikada doživeo. Nikola Tesla je uvek posebno mesto davao Kosovu i Vidovdanu. Takođe na Vidovdan je mladi rodoljub, Princip, kao i Obilić pre njega počinio tiranoubistvo - istakao je Vučić.

Predsednik je podsetio da na Vidovdan Srbi ne pevaju, već se sećaju palih predaka.

USTAŠKO DIVLJANJE Smeta im zastava Srbije, koja je stajala uz druge, povodom festivala. To se u Beogradu ne moze dogoditi (VIDEO)

- Zato smo danas najistaknutijim prijateljima dodelili najviša odlikovanja. Među njima i predsednika vlade Carevine Japana, istaknute sportiste i društvene delatnike. Danas smo u Beogradu, ali ćemo se sutra vratiti svojim obavezama širom sveta. I gde god ovo ordenje bude putovalo ono će uvek biti sa vama, i svedočiće koliko volite ovu zemlju. Ova odličja su ona koja se dodeljuju za uspehe koja čine zajedničku inspiraciju.

Vučić je rekao i da su poštovani laureati postali deo našeg nacionalnog neba, oni koje treba pratiti i koji pomeraju granice.

- I sve to je ono što u Vidovdanu tražimo, on mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, mit iz kojeg pravimo nove mitove, život koji rađa novi život. Ono što u Vidovdanu treba da tražimo je naša budućnost. Ako je neko to shvatio to ste vi dragi laureati. Hvala vam u ime ove države i ovog naroda - kazao je predsednik.

On je govorio i o predsedničkom mandatu, i istakao je da ne postoji veća čast dva puta u prvom krugu dobiti tako veliku podršku naroda. Aleksandar Vučić je 31. maja, na svečanoj sednici u Skupštini, položio zakletvu, čime je Srbija i zvanično dobila novog šefa države. Vučiću je ovo drugi predsednički mandat.

- Ali ne postoji ni veća obaveza i odgovornost od te. I danas na Vidovdan kada razmišljam o tome, i pitam se da li nam je važnija hrabrost ili mudrost, i kada ste u svakoj reči koju sam izgovorio videli sva pitanja sa kojima se suočavamo. Je li nam danas potrebnija hrabrost da čuvamo naše, ili mudrost. Ili nam je do određene mere potrebno i jedno i drugo, da sačuvamo nezavisnost i samostalnost u razmišljanju. Ja znam koliko danas nije popularno da se o tome govori, i mnogi govore samo o hrabrosti, a ja bih samo rekao da kada delimo plate i penzije, ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti, i pogledu usmerenom u budućnost - kazao je Vučić.

ČITAVA DRŽAVA S PAŽNJOM SLUŠA VUČIĆEV GOVOR "Ne postoji veća čast i obaveza od poverenja naroda"

Predsednik dodaje da on stalno govori o evropskom putu Srbije, iako je to nepopularno, da bi imali budućnost za našu decu.

- Ali njima moramo da kažemo da imamo svoje mišljenje i samostalnost. Pa valjda je to Evropa, različitost i pravo na drugo mišljenje. I zato želim da poručim našem narodu u celom svetu, da niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo, imamo isti jezik i kulturu, imamo Vidovdan, praznik nad praznicima koji će uvek da nas okuplja. I kada nas na Vidovdan napadne neko naš, ne odgovarajte, nego reagujte mirom i strpljenjem - rekao je on.

Vučić kaže da moramo danas da gledamo i druge narode koji žive sa nama, u našoj zemlji, i da imamo najbolji odnos prema našoj braći Mađarima, Rusinima, Romima...

- Jednako smo siromašni i bogati, jednako mislimo kako ćemo ovu zimu da preživimo. I zato danas hoću da im kažem da ćemo znati da prebrodimo sve teškoće, i da će Srbija biti uspešna zemlja koja će čuvati svoju samostalnost, i da ćemo čuvati Srbiju koja će biti na Evropskom putu, ali nikome neće dati da ugrozi njenu nezavisnost - zaključio je predsednik.

EVO PRIMERA KAKO RADE MEDIJI JUNAJTED GRUPE Vučiću pomozi radnicima, Vučiću ne pomaži radnicima! (FOTO)

On se zahvalio svim laureatima, i rekao da je pred njima velika odgovornost da nastave da podižu našu zemlju.

- Ono što se danas na Vidovdan vidi bolje nego ikada je da Srbija korača brže, i da Srbiju nije lako zaustaviti na ovom putu. A ako smem da biram biraću put mudrosti umesto velike kuraži, zato što želim da nas ima više i da brže napredujemo. A verujte mi i kada se javno odričem velike kuraži, neće je biti manje nego što su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda, i naša prelepa Srbija - zaključio je predsednik posle čega je pozdravljen gromkim aplauzom.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Divna

28.06.2022 22:19

Divne poruke ste poslali.Izbor odlikovanih na svim mestu.Svi su to zasluzili