OČEKUJEM DA SE PILOTI SAMI JAVE, TO BI BILO U DUHU OFICIRSKE ČASTI Advokat poslao poruku zlikovcima koji su izvršili raketni napad na Petrovačkoj cesti
Foto: Printscreen YT/AP

 Međutim, trojica pilota koja su "migovima - 21" direktno raketirali civilna vozila za sada nisu identifikovani.

Punomoćnik većine oštećenih porodica advokat Dušan Bratić kaže  da ima saznanja o identitetu posada koje su izvršile ta dejstva i da se ona ukrštena sa drugim podacima i sistemom eliminacije pokazuju kao verodostojna.

- Zbog nespremnosti svedoka da svedoče u krivičnom postupku, za sada njih nije moguće optužiti - kaže Bratić. 

- Očekujem da se ti piloti sami jave i kažu šta imaju, što bi bilo u duhu oficirske časti i ljubavi prema sopstvenoj domovini, koja ne treba da trpi stigmu, niti da se uvlači u kolektivnu odbranu neodbranjivog.

Hrvatske službe su se proteklih godina sve radile da sakriju identitete tih pilota.

- Čak se pokušalo dezavuisanje plasiranjem informacija da su dejstvovali neki od preminulih pilota - navodi Bratić.

Brnabić: Hrvati napravili etničko čišćenje, pa slali avione na izbeglice - Alo.rs

- Te aktivnosti hrvatskih službi su se naročito ispoljile nakon objave u medijima 2018. godine da je u Beogradu podneta krivična prijava zbog zločina na Petrovačkoj cesti i kod Svodne, što je samo po sebi vrlo upečatljivo, jer samo onaj ko je svestan svoje krivice, ima razloga da krije identitet pilota i druge podatke.

Bratić ukazuje da je poslednjih godina skupljena poprilična količina vojne dokumentacije Hrvatske vojske, koja ukazuje na formacijsko-organizacijsku šemu vojske i vazduhoplovstva, zapovedne odgovornosti, objekte delovanja i manevre u toku operacije Oluja. 

Pored toga i ispitivanja brojnih svedoka, izvršena su veštačenja, similacije i rekonstrukcija na mestu raketiranja radi saznanja šta i kako pilot vidi nadletanjem kolone motornih vozila i u trenutku kada donosi odluku da krene u manevar radi zauzimanja parametara za dejstvo, u toku manevra i tokom dejstva. A neosporno je, kako kaže, utvrđeno da su eksplozivne naprave ispustili hrvatski vojni avioni.

U Hrvatskoj odbijaju da prihvate da su njihovi piloti počinili ratni zločin i to sve vreme i njihove pravosudne institucije osporavaju. Tako je i njihov Republički javni tužilac Zlata Hrvoj-Šipek izjavila je da je tužilaštvo  "prekopalo sve arhive Haškog tribunala i da u njima nije bilo dokaza, a da ih je bilo, sigurno bi glavni haški tužilac Serž Bramerc i to obuhvatio optužnicom protiv Gotovine i drugih".

- Hrvatska nikada nije formirala predmet o zločinu na Petrovačkoj cesti i kod mesta Svodna u BiH.  Izjava hrvatskog republičkog tužioca da nema dokaza plasirana je u psihološko-propagandne svrhe prema njihovoj javnosti - navodi Bratić. 

- Hag nikada nije istraživao ove događaje, iako se u prvostepenoj presudi Gotovini govori o dejstvu na Petrovačkoj cesti kao primeru sistematskog kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava. U brojnim izveštajima misije UN-a ukazuje se na oba događaja koja treba istražiti, jer je skoro izvesno da je posredi teško kršenje normi međunarodnog humanitarnog prava. Upravo je zato Hag, na koji se poziva Republički tužilac, nakon prestanka rada pozvao nacionalna pravosuđa nastala na prostoru bivše SFRJ da koristeći bazu dokaza Haškog tribunala preduzimaju dalje krivično gonjenje za kršenje zakona i običaja ratovanja. Uostalom, ako je to argument, zašto onda Hrvatska pokreće postupke protiv pilota Vojske Republike Srpske Krajine sa Udbine za bombardovanje zgrada u Gospiću 4. avgusta 1995. godine, kvalifikujući taj akt kao čin odmazde, sve na osnovu izveštaja i drugih borbenih dokumenata koji su pribavljeni pretragom baze Haškog tribunala?

Prema optužnici general Josip Čuletić, koji je tad bio načelnik štaba Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i rukovodilac Centra operativnog rukovoćenja HRZ i PZO, naredio je Vladimiru Mikecu i Zdenku Radulju avionske napade na kolone srpskih izbeglica. Čuletić  je u decembru prošele godine preminuo u Zagrebu od korone u 70. godini i zato nije optužen. Dalje je  Mikec je naredio Željku Jeleniću avionski napad na izbegličku kolonu, koja se kretala, u rejonu gde nije bilo nikakvih oružanih sukoba, putem Bosanski Petrovac.

 Radulj je isto naređenje izdao Danijelu Boroviću, ali za napad na kolonu na putu Bosanski Novi - Prijedor. Jelenić je zatim naredio pilotu, kojeg srpski organi nisu identifikovali da izvrši napad, što je on i učinio 7. avgusta 1995. u popodnevnim časovima. "Migom 21" preleteo je kolonu na Petrovačkoj cesti, okrenuo se, poravnao sa njom i ispalio rakete "S-24". Dan kasnije isti manevar i raketiranje su izvela dvojica N.N. pilota po naređenju Borovića u mestu Svodna na drugu kolonu odlazećeg stanovništva. Ni u jednoj koloni nije bilo vojnih formacija, oklopnih vozila, tenkova ili teškog naoružanja.

Komentari (3)

Loading
Alpaćino

09.06.2022 18:22

Kakva glupost, "oficirska čast"???? Ubijali žene i decu, namerno, i neko se poziva na oficirsku časti??? Alo, bre, .... ne verujem šta čitam....

HRC

09.06.2022 18:52

Nemate vi kao agresor i pokretač sukoba nikakva prava na bilo kakva suđenja pobjedničkoj vojsci. MIslim da bi uskoro mogli dobiti po zubima, ali politički.

Zoran

09.06.2022 19:54

Da su imali ofocorske časti, pošto su prema tvrdnjama očevidaca i žrtava u koloni prvo nadleteli kolonu traktora sa prikolicama punih ljudi, kultivatora sa prikolicama punih ljudi, zaprežnih kola takođe punih ljudi, zauzeli borbeni položaj nanišanili i namestili se za bombardovanje i mitraljiranje i onda sa "oficirskom časti" poubijali taj svet koji je bežao! Da javiće se, kao i NATO piloti koji su na Kosovu odradili isto sa kolonom Albanaca u istom sastavu! Sve je to ista fašističko zločinačka škola!