PREDSEDNIK IZ OHRIDA Vučić: Srbija ima najviše hrane (VIDEO)
EPA

Samit je, inače, počeo u utorak posle podne, u hotelu Metropol u Ohridu, sastankom lidera zemalja Otvorenog Balkana sa ministrima poljoprivrede.

U utorak je održana i radna večera lidera Otvorenog Balkana.

- Veoma sam zadovoljan sastancima koje smo imali danas, ali i sa ljudima koji predstavljaju zemlje koje nisu članice Otvorenog Balkana. Predsednica Brnabić je uputila predsedniku Vlade Crne Gore da poseti Beograd, a mislim da će takav poziv otići i savetu ministara BiH. Kada smo zajedno, onda smo mnogo, mnogo jači - poručio je predsednik Vučić na početku obraćanja medijima.

Namirnice

Kada smo zajedno, onda smo mnogo, mnogo jači. Srbija ima najviše hrane, brašno ulje šećer, svega toga imamo - poručio je predsednik Vučić na početku obraćanja medijima.

– Sinoć sam pokrenuo ideju oko formiranju radnih grupa i kako možemo sebi da pomognemo. Mislim da je to važno za ljude. Kada smo zajedno, mi smo mnogo jači to je poruka.

- Milion stvari ima o kojima možemo da razgovaramo. Svi smo sa različitih strana u problemu, ne svojom krivicom. Da će biti jedna od najtežih zima, hoće - dodaje predsednik.

 

 

Vučić je rekao da se priprema veliki sajam vina, hrane i turizma u Beogradu i dodaje da bi voleo da naredni susret bude negde na jugu Srbije.

- Bitno je da nađemo zajednički pristup za rešavanje problema. Kada smo zajedno onda smo mnogo, mnogo jači. To je važna poruka koju smo danas uputili - rekao je Vučić.

- Već sada gledamo sa užasom šta će da se dešava sa energetikom. Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi - rekao je Vučić.

ENERGETIKA

Kako kaže, cena energije skače i to je pakao za sve. Dodaje da će biti problem što neće imati odakle ni da se uzme.

- Ima tu milion stvari. Niko od nas sam nije dovoljan. Svi smo u problemu, ali niko od nas nije kriv za rat u Ukrajini. Biće jedna od najtežih zima, ali to nije razlog za strah. 

- Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi - i dodao da cena energije skače i to je pakao za sve. Dodaje da će biti problem što neće imati odakle ni da se uzme.

Ističe da će pare da nestaju brzinom svetlosti na energente i hranu.

Zato sada pumpamo skladišta za gas, da bismo imali za ne daj bože - kazao je.

- Ono što je za Srbiju dobra vest je to što je naša stopa javnog duga u regionu najniža. 

Vučić kaže da je problem što Srbija nema dobru vezu kako bi stigla ruska nafta. Mi je, dodaje, dobijamo tankerima. Potrošnja će, kaže, biti velika i potrebe velike.

- Čekajte da vidimo kakve će tek sankcije da uvode - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da su bili spremni da ponude Prištini da se uzme značajna količina lignita, a da se njima isporuči struja.

– Mi nemamo problem s parama, kao što imaju drugi, čuvali smo rezerve. Tako se ponaša ozbiljna država. Imamo pare. Šta da radite? Čekamo da vidimo šta će biti s helikopterima za gašenje požara.

Vučić je rekao da će od septembra sve biti prihvaćeno i sprovedeno u delo, kada su u pitanju nostrifikacije diploma između Srbije, Albanije i S.Makedonije.

- To je inicijativa ljudi iz regiona, da sami odlučujemo o svojoj sudbini i budućnosti. Koliko je značajno i normalno da moramo da razgovaramo. Balkan treba da pripada balkanskim narodima. Teško je srušiti Otvoreni Balkan, vrlo smo čvrsto opredeljeni da čuvamo mir i sigurnost - kazao je predsednik.

– Ja mislim da su Hrvati za jednu stvar u pravu, najgore je da nemaš svoj stav. E kad mi budu pokazali za šta su imali svoj stav, osim negativnog prema Srbiji, a ne stav čopora… Ja ga nisam zapazio – rekao je Vučić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jeca

08.06.2022 21:28

Srbija definitivno nema nestasice hrane sto je slucak sa zemljama regiona i Evropom. u Evropi sa rafovi u marketima prazni i to jeste zabrinjavajuce. Vucic se trudi da sve zalihe budu pune i da zimu cekamo bezbrizno.