NA NJEGA BI BILI PONOSNI SVI TITOVI PIONIRI Najmlađi jugonostalgičar Pavle (5) o SFRJ (FOTO)
Foto: Printscreen/ RTS

Radoznalost podstaknuta pričama i starim filmovima brzo se razvila u posvećenost svemu što je karakterisalo nekadašnju državu, pa je mali Pavle danas vlasnik zbirke simbola i predmeta iz tog vremena.

Dok njegovi vršnjaci pevaju dečije pesme, Pavle je enciklopedija stihova vezanih za maršala Tita, numera iz poznatih filmova stare Jugoslavije. Ali to je samo delić znanja koje ovaj harizmatični dečak poseduje, piše "RTS".

"Bio sam radničko dete u Jugoslaviji, evo kako se živelo: Škola je bila besplatna, plate veće nego danas, samo je trebalo paziti šta pričaš
Uz pomoć familije, komšija i poznanika, Pavle je sakupio zbirku od par stotina predmeta, dokumenata i knjiga, koji su mu otvorili nove vidike ka svemu što je jugoslovensko. Počasno mesto u njegovom muzeju imaju Nikola Tesla, glumački bard Dragan Nikolić i Josip Broz Tito.

"Jugoslavija je bila tačno jedna stara država. Ljudi su se svađali oko toga, umešala se politika i raspala se, eto. Ja ću da sastavim Jugoslaviju, oživeću Tita, ne znam kako bih to uradio! Dobro, naći ćemo neki eksperiment", nada se Pavle.

 

Na pitanje da li priča drugarima u vrtiću o Jugoslaviji i Titu, odgovara: "Pa, učim ih o Jugoslaviji, ali nisu mi nikad rekli šta im se najviše sviđa."

A sve je počelo interesovanjem dvogodišnjeg dečaka za automobile.

Stevan Cvetić , Pavlov otac, se seća: "I onda smo došli do Juga, kada ga je video stvarno je bio opčinjen tim, privukao ga je nekako taj retro izgled. I video je Fiću, deka mu je puštao film "Flojd" i to je postala totalna zaraza - "Nacionalna klasa". Gledali smo sigurno film pet, šest puta dnevno. Tako je on sam razvijao svoj film šta je Jugoslavija i evo dokle smo danas došli. Ako se nekom ispunjavaju sve želje i snovi to je sigurno on, stvarno. Mi pratimo njega , a ne on nas".

Na kraju, reporteri su obišli najveći i jedini eksponat iz muzeja koji nije u kućnoj postavci. Fiću kojeg je Pavle dobio od deda Bore. Služi za igru i sačekaće 13 godina, dok Pavle Flojd ne dobije vozačku dozvolu i proveze ga u velikom stilu kruševačkim ulicama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading