VOJISLAV ŠEŠELJ ZA "ALO!" - PRVI INTERVJU POSLE IZBORA Uželeo sam se sučeljavanja sa haškim inkvizitorima, opet ću ih rasturiti!
Foto: Alo!/Marko Đoković

Šešelj otkriva da mu je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog navodnog " kršenja pravilnika o neobelodanjivanju tajnih podataka i identiteta zaštićenih svedoka" uručen preko naše policije i našeg Tužilaštva za ratne zločine za saslušanje u Srbiji. 

- Uželeo sam se sučeljavanja sa haškim istražiteljima, tj. inkvizitorima. Što se tiče odlaska u Hag, već sam rekao da su me jednom nasilno i protivpravno izbacili iz Haga i da se zbog toga tamo više nikada neću vratiti.

Šta je motiv Mehanizma u Hagu da ponovo pokreće istragu protiv vas?

Motiv Mehanizma u Hagu je da se osujeti moj zahtev za reviziju presude. Oni su pratili sve moje pripreme za pravljenje tog zahteva. Oni su saznali da sam ja, uz pomoć svojih saradnika, intervjuisao 700 stanovnika Hrtkovaca, da sam objavio pet knjiga sa njihovim intervjuima. Izjave su mi dali Srbi, Hrvati i Mađari, meštani Hrtkovaca. Uz pomoć svojih saradnika pišem taj zahtev na 100 kucanih strana i uskoro ću ga podneti. Čekam da ono đubre Karmel Agijus odapne, pa da bude postavljen novi predsednik tog Mehanizma.

Da li smatrate da ćete uspeti u svom pokušaju da oborite hašku presudu?

Moja drugostepena presuda je potpuno protivpravna. Osudili su me za krivično delo koje ne postoji, a to je "oduzimanje prava na bezbednost". Tog krivičnog dela nema ni u Haškom tribunalu: nema ga u Statutu, Pravilniku i svim presudama, a nije postojalo ni u mojoj optužnici. Osudili su me za podsticanje na deportaciju, a nijedan Hrvat nije deportovan iz Hrtkovaca. Kada je neko deportovan, on nema vremena da menja imovinu, a kamoli da putuje dva ili tri puta od Srbije do Hrvatske i da birka koju će srpsku imovinu da zameni. Sudije koje su me osudile nikada me nisi ni videle. One su mogle samo da ukinu prvostepenu presudu i da predmet vrate na ponovno suđenje. Tako su radili u drugim slučajevima, npr. u slučaju Ramuša Haradinaja, Jovice Stanišića i Franka Simatovića... Kod mene su preinačili oslobađajuću presudu u osuđujuću, a to je pravno nemoguće. 

Smatrate li da vam je prekšreno i pravo na suđenje u razumnom roku?

Pravo na suđenje u razumnom roku mi je povređeno još u regularnom postupku. Evropski sud za ljudska prava se proglasio nenadležnim kad su u pitanju presude Haškog tribunala, a morao je da bude nadležan jer je prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Skandalozan proces

Haški tribunal je protiv Šešelja vodio postupak koji je trajao skandaloznih 15 godina, čime je flagrantno prekršeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku.

Šešelj se u februaru 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu, u čijem pritvoru je bio gotovo 12 godina, do novembra 2014.

Hag je protiv Šešelja vodio i čak tri postupka za "nepoštovanje suda".

Da li radite na novim knjigama?

Objaviću sve dokumente iz mog haškog dosijea, a 90 odsto tih dokumenata dobio sam od haškog tužilaštva. Prikupio sam sve dokumente, ali štamparija ne može sve da postigne.

Da li je zakazan Kongres SRS i da li ćete vi predložiti novog predsednika stranke?

Kongres stranke još nije zakazan. Ja neću predlagati novog predsednika. Imamo jasno predviđenu stranačku proceduru za izbor novog predsednika. Novog predsednika će predložiti opštinski odbori stranke. 

Da li je moguće da stranka odbije vašu ostavku u slučaju naglog rasta rejtinga SRS?

Ne verujem da će stranka odbiti moju ostavku zbog rezultata koji su ostvareni na izborima. Mogu ja da budem nepoverljiv, ali nemam dokaza da su izbori bili namešteni. 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

28.05.2022 11:06

Zasto ides zlikovcima na noge i dovodis zivot u opasnost. Oni ce ti odrediti pritvor a zatim gmizajuce dugogodisnje sudjenje dok te ne ubiju . Njihova namera je da ti godinama sude drzeci te u pritvoru . Zar ne shvatas.