SELAKOVIĆ O HRVATSKIM NAPADIMA NA VUČIĆA: Zauzeo je jedinu moguću poziciju kada je reč o zločinima nad Srbima
Tanjug

U republici Hrvatskoj je u toku otvorena i brutalna politička i medijska kampanja protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što je zauzeo jedinu moguću poziciju kada je reč o zločinima počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda, i to je pre svega univerzalna pozicija sa koje branimo humanost, odnosno evropske i hrišćanske vrednosti, pa tek onda i srpska pozicija.

U odnosu prema nedvosmislenom zločinu kakav je bio napad hrvatske avijacije na srpske civile na Petrovačkoj cesti ne bi smelo da bude srpske ili hrvatske vizure ili bilo kakve političke ostrašćenosti i kalkulisanja, a učinioci moraju da, u ime onoga što bi trebalo da budu i srpske i hrvatske vrednosti, budu procesuirani i kažnjeni ako njihova krivica bude dokazana.

Zabrinjava, međutim, to što pojedini uticajni političari u Hrvatskoj ne čine napore da u svome društvu stvore zdrav i human odnos prema ratnim zločinima i stradanju nedužnih, jer ne shvataju da ustajanje u odbranu ratnih zločinaca, koje im možda može doneti kratkoročnu političku dobit, dugoročno nije u interesu društva. 

Još je ozbiljnija apologija zločina u koju se upustila Hrvatska akademija znanosti i umetnosti nazivajući jedan od najmonstruoznijih i najmasovnijih zločina u Drugom svetskom ratu „jasenovačkim mitom“.

Kada hrvatska politička i kulturno-intelektualna elita negira ili relativizuje zločine koje su manje ili veće grupe pojedinaca počinile u ratovima, postavlja se pitanje kako je moguće naredne generacije građana Hrvatske osposobiti da nove odnose sa Srbijom i njenim građanima grade neopterećeni balastom zločina za koje ne snose nikakvu odgovornost. 

Postavlja se i pitanje kako je moguće da je Evropska unija primila kao punopravnu članicu zemlju u kojoj uticajni delovi društvene i političke elite ne iskazuju elementarnu pristojnost u odnosu prema teškim i nesumnjivim zlodelima. 

Srbija i njen predsednik očigledno ne dele vrednosti sa takvom hrvatskom elitom, i insistiraćemo u nastavku procesa evropskih integracija na tome da nam bude jasno objašnjeno da li negacija zločina jeste evropska vrednost, a ako jeste, jasno ćemo saopštiti da to nije i nikada neće biti naša vrednost.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading