Miloš Vučević: Imaćemo jaku prosrpsku vladu!
Foto: Printscreen/instagram

Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada i potpredsednika Srpske napredne stranke, mediji i analitičari i pred formiranje ove vlade proglasili su za jednog od najozbiljnijih kandidata za premijera. On u intervjuu za Alo! poručuje da na to neće ni da se osvrće jer je i suviše ozbiljna tema, kao uostalom, kako navodi, i situacija u kojoj se država nalazi.

-  O tome će, kada dođe vreme, odlučivati predsednik Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka, kao apsolutni pobednici izbora. I sam predsednik je najavio da će razgovori sa parlamentarnim strankama i izbor mandatara uslediti nakon njegove inauguracije i formiranja novog saziva parlamenta. Pustimo da stvari idu svojim tokom.   

Da li je sada trenutak da se iz Novog Sada preselite u Nemanjinu 11, ako ne kao premijer, onda možda kao ministar?

- Nisam, niti ću ikada učestvovati u izražavanju takvih želja po medijima. Ja sam treći mandat uzastopno biran za gradonačelnika Novog Sada, potpredsednik sam Glavnog odbora Srpske napredne stranke, imam i rezultate i iskustvo, i dovoljno energije i spremnosti za nove zadatke i izazove, i spreman sam da dam sve od sebe za svoju državu i za svoj narod. 

Svakako, pred nama je formiranje vlade, da li je možda sada trenutak za vladu nacionalnog jedinstva?

Miloš Vučević: Imaćemo jaku prosrpsku vladu!

Foto: Youtube/Printscreen

 

- To će biti jaka prosrpska vlada, a ne, kako to neki pokušavaju da podmetnu, vlada koju će „birati“ ambasade stranih zemalja i razni lobisti. Siguran sam da će u novoj vladi biti najkompetentniji ljudi koji će se boriti i isključivo štititi interese Srbije i svih njenih građana. Situacija u svetu se komplikuje i tek se očekuje zaoštravanje ekonomske krize. U tako složenim vremenima najvažnije je da sačuvamo svoju nezavisnu politiku, mir u regionu i da nastavimo ekonomsko jačanje zemlje. To se može samo sa snažnom vladom koja će funkcionisati kao tim sa predsednikom Vučićem.

Lažne dojave o bombama danima uznemiravaju građane Srbije, ponajviše ih ima u Beogradu, kakva je situacija u Novom Sadu?

- U petak smo imali lažne dojave o bombama u svim osnovnim školama u gradu. Sve škole su pregledane, i model nastave je prilagođavan u odnosu na to kada su dobili potvrde da su bezbedne, negde je nastavljena nastava, a u nekim školama se prešlo na onlajn. Vrlo sam zadovoljan kako su reagovale uprave škola, ali i mirnom i trezvenom reakcijom roditelja. Nije bilo histerije i panike, što je jako važno u ovoj situaciji. Izražavam bojazan da ovo neće prestati tako brzo. Prethodno je bilo lažnih dojava u vodovodu, na mostovima, u Gradskoj kući, Kliničkom centru Vojvodine… Nikada nismo imali ovako očigledno dobro organizovanu akciju, ali naše bezbednosne službe pravovremeno reaguju. Ne mislim da se to dešava slučajno. To su vrlo perfidni pokušaji da se unese nemir među građane, da se pojačaju tenzije, a krajnji cilj je pokušaj destabilizacije države. Te lažne dojave su deo hibridnog rata protiv Srbije koji se već neko vreme vodi. Zato moramo da budemo mudri i oprezni, i moramo da verujemo svojoj državi da čini sve da nas zaštiti. 

U javnosti je veliku pažnju izazvala vaša izjava da predsednik Vučić odoleva pritiscima, ali da mu je pod grlom nož, kako to komentarišete?

- Ja sam to slikovito objasnio da bi građani razumeli pod kakvim je pritiscima danonoćno predsednik Vučić, već skoro tri meseca. Naveo sam primer čoveka kojem drže nož pod grlom i porodicu kao taoce, i teraju ga da nešto potpiše. Činjenica je da je najveći pritisak na predsednika Vučića, i najveća odgovornost jer je narod na izborima pokazao da jedino njemu veruje i da žele da ih on vodi kroz ovu tešku krizu. Problemi zbog neuvođenja sankcija Rusiji su sve veći, kao i otvoreni pritisci, i pretnje, i perfidna uslovljavanja, i razne političke zamke... Ne verujem da bi iko bio srećan da je u koži predsednika Vučića, i zato treba čvrsto da ga podržimo, da pomognemo koliko možemo, a ne da mu otežavamo situaciju. Ja verujem da će Srbija uspeti da održi ovaj kurs, da ostane da sedi na svojoj stolici, da sačuva sopstvene interese, i da se odupre sve većoj histeriji protiv svega ruskog. Poruke pritisaka neće prestati, ali građani treba da budu svesni toga da je njihov interes interes naše zemlje i njeno dalje ekonomsko jačanje ono što je uvek opredeljivalo sve odluke predsednika Vučića i SNS-a, i tako će biti i ubuduće!  

 Šta nas sve čeka u narednom periodu, s obzirom na stav države da nećemo uvoditi sankcije Rusiji?

- Dalji pritisci. Još jači. Usmereni ka predsedniku Aleksandru Vučiću. Ali svi dosadašnji potezi predsednika ulivaju nadu da će šteta biti svedena na najmanju meru. Srbija je u geopolitičkom fokusu Zapada još od raspada bivše SFRJ, samo su se menjale forme tih interesa i pritisaka. Zapad ima ambiciju da se u rat protiv Rusije, prvenstveno ekonomski, uvuku i svi oni koji su se do sada odupirali. I ne treba imati iluzije da će pritisci prestati ili oslabiti. Siguran sam u to da je predsednik Aleksandar Vučić svojom principijelnom politikom vojne neutralnosti i neodstupanjem od principa međunarodnog prava politički i moralno porastao u očima mnogih svetskih i evropskih lidera. Ne sumnjam u to da će i dalje uspešno istrajavati na tom kursu, da neće ni milimetar pomeriti crvenu liniju, posebno kada su u pitanju zahtevi da se dozvoli pun pravni i politički legitimitet takozvanog Kosova. A da će biti sve teže - biće.

Miloš Vučević: Imaćemo jaku prosrpsku vladu!

Foto: Printscreen/instagram

 

Kada smo kod SNS-a, da li je unutar stranke obavljena analiza rezultata na parlamentarnim i beogradskim izborima i možemo li očekivati neke promene?

- Kao što znate, još uvek nije završen izborni ciklus. Promena će svakako biti, jer mi smo stranka koja se stalno reformiše. 

Ko će naslediti Aleksandra Vučića na čelu SNS-a?

- O tome će se odlučivati na organima stranke. Znamo svi šta je predsednik Vučić najavio, ali isto tako mislim da se velika većina naprednjaka ne slaže s takvom njegovom odlukom, ja prvi.

Kada je u pitanju sukob u Ukrajini, ima različitih stavova i u SNS-u, pa koji je vaš stav?

- Video sam da oni tajkunski mediji toliko banalizuju celu situaciju da nas stranački dele na proruske i prozapadne. Samo pokazuju koliko nemaju pojma, i građani su dobro uradili kad su odlučili da im ne daju nikakvu šansu da o bilo čemu odlučuju u ovako ozbiljnoj situaciji. Nikada nisam bežao od svojih stavova, a ovo je tema kojom se svaki građanin Srbije bavi, bar uz jutarnju kaficu. Moj stav je i stav državnog rukovodstva. Srbija neće učiniti ništa što bi ugrozilo mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, i bićemo prvi na braniku principa međunarodnog prava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Iva

22.05.2022 12:20

Verujem da će to biti vlada koja će se boriti da Srbija bude još bolja i ekonomski razvijena.

Ivan

22.05.2022 13:13

Za zdravlje naše dece ključna je Evropa! Mi moramo ostati Europa i tačka a rusofili neka izvole pa marš u rusiju

Sasa

23.05.2022 07:41

Nadamo se da ce to biti perspektivna vlada koja ce jos vise unaprediti j razvijati nasu zemlju